Skip to Content

Capsaïcinebehandeling (Qutenza™)

Jouw behandelaar heeft een capsaïcine huidpleister voorgesteld. In deze folder leggen wij je uit hoe deze behandeling werkt. De behandeling is voorgeschreven door de pijnspecialist of Physician assistent van het Regionaal Pijn Centrum van Bernhoven. Soms gebeurt de behandeling ergens anders, maar daarover krijg je van ons altijd van tevoren een bericht.

Wat is een Capsaïcine behandeling?

Capsaïcine is een stofje dat in hete pepers zit. Deze stof geeft de peper het pittige karakter. Capsaïcine werkt ook bij perifere zenuwpijn. Het bindt dan aan de beschadigde zenuwcellen en zorgt ervoor dat ze minder gevoelig worden. Hierdoor worden er minder pijnlijke prikkels doorgegeven via de pijnzenuwen aan de hersenen en neemt de pijn af.

Via de huid wordt de capsaïcine opgenomen en de behandeling heeft het meest effect wanneer dit gebeurt op de meest pijnlijke plek. Dit gebeurt met behulp van een medicatiepleister dat op maat wordt geknipt. Als de behandeling aanslaat kan er tot 12 weken pijnverlichting optreden. Zo nodig kan de behandeling worden herhaald.

Hoe bereid je jezelf voor?

Lees onderstaande vragen. Als je één of meer vragen met ja beantwoordt, meldt dit dan aan de je behandelaar of aan de pijn-behandel-assistent. In overleg wordt dan besloten of de behandeling door kan gaan:

  • Ben je (mogelijk) zwanger?
  • Ben je overgevoelig voor pepers?
  • Heb je hartklachten door hoge bloeddruk of hartritmestoornissen?
  • Heb je wondjes in het pijnlijke gebied?

Als je medicijnen gebruikt, hoef je hier niet mee te stoppen. Ook mag je gewoon eten en drinken.

Na de behandeling mag je niet zelf autorijden. Zorg er daarom voor dat er iemand is die je naar huis kan brengen.

Was het pijnlijke gebied goed, maar gebruik geen huidlotion of een huidcrème op de dag van de behandeling. Dit is om er voor te zorgen dat er zoveel mogelijk capsaïcine in de huid kan trekken tijdens de behandeling.

Neem iemand mee naar de behandeling. Bijvoorbeeld je partner, goede vriend(in) of familielid. Hij of zij kan je afleiding bezorgen gedurende de behandeling. Een spannend boek, leuk tijdschrift of lekkere muziek kan ook helpen om voor afleiding te zorgen tijdens de behandeling.

Digitaal aanmelden voor je bezoek

3 dagen voor je afspraak krijg je een sms van Bernhoven met een link. Via deze link meld je je digitaal aan voor je afspraak. Lukt het niet om je digitaal aan te melden? Meld je dan aan met je geldige legitimatiebewijs bij de aanmeldzuil in de centrale hal van Bernhoven, routenummer 001. Deze aanmeldzuil print voor jou een dagticket met je afspraak of afspraken.

‌Hoe verloopt de behandeling?

De pijn-behandel-assistent voert de behandeling uit. Samen bepaal je de meest pijnlijke plek. Dit wordt met een stift of pen op de huid aangegeven. De medicatiepleister wordt op maat geplakt op de aangegeven plek. De medicatiepleister wordt zo nodig verstevigd met een gewone pleister of een drukverband. Deze moet 30 minuten voor de voeten of 60 minuten op andere plekken blijven zitten, zodat de capsaïcine goed zijn werk kan doen.

Tijdens de behandeling kan je huid pijnlijk aanvoelen, dit kan, maar hoeft niet. Samen met je behandelaar is afgesproken welke pijnmedicatie je van tevoren mag innemen. Wanneer de pleister eraf wordt gehaald wordt de huid schoongemaakt en daarna gekoeld met een verkoelende gel en ijs. De totale behandeling duurt ongeveer 1 tot 2 uur.

Raak de capsaïcinepleister niet aan en haal niet zelf de pleister weg. Als je de pleister toch per ongeluk aanraakt, maak dan uw handen schoon en vermijd contact met jouw ogen, mond en andere gevoelige gebieden.

Adviezen voor thuis

De capsaïcinebehandeling kan, ondanks zorgvuldige medische behandeling, een aantal bijwerkingen hebben:

  • huiduitslag
  • prikkend of brandend gevoel
  • toename van de pijn (soms).

Het is normaal dat met name de eerste dagen ’s nachts of bij inspanning deze klachten erger worden als het behandelgebied (te) warm wordt.

Stop niet met het innemen van je pijnmedicatie zonder dit met je behandelaar te bespreken.

Na de behandeling kan er capsaïcine uit de huid blijven ‘lekken’. Raak het behandelgebied de eerste dagen niet aan en krab er ook niet aan. Laat kinderen of huisdieren het ook niet aanraken. Wanneer je behandeld bent aan je handen draag dan de eerste twee dagen na de behandeling katoenen of stoffen handschoenen.

De plek die behandeld is afkoelen helpt om de napijn te verminderen. Leg alvast een coolpack of vochtig washandje klaar in je koelkast thuis. Niet te koud, want als het te koud wordt kan dat ook pijn doen. Als de pijn veel erger wordt, bel dan met de pijnpoli.

Vragen?

Deze folder ondersteunt de mondelinge informatie die je van je zorgverlener krijgt. Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen, dan kun je contact opnemen met het Regionaal Pijn Centrum: 0413 - 40 19 87.