Skip to Content

Coloscopie bij dialysepatiënten

Een coloscopie kan door verschillende specialisten worden aangevraagd en om verschillende redenen worden uitgevoerd. Daarom is het belangrijk dat u weet door welke specialist en/of waarom u bent doorverwezen voor een coloscopie. De informatie in deze folder is alleen van toepassing wanneer u dialysepatiënt bent.

Uw behandelend arts heeft voorgesteld om bij u een coloscopie te laten verrichten. In deze folder vindt u informatie over dit onderzoek, de voorbereidingen en andere informatie die van u voor belangrijk kunnen zijn.

Wat is een coloscopie?

Een coloscopie is een inwendig onderzoek, waarbij met behulp van een endoscoop (een bestuurbare, buigzame slang) de dikke darm en eventueel het laatste deel van de dunne darm worden bekeken. De arts kan zien of er afwijkingen zijn. Ook kan de arts stukjes weefsel wegnemen voor onderzoek.

Planning coloscopie

 • Het onderzoek wordt zoveel mogelijk gepland op niet-dialysedagen in verband met de voorbereiding.
 • Informeer het diagnostisch centrum (DCB) als u bekend bent bij de trombosedienst. De dag voor het onderzoek wordt op het dialysecentrum de INR bepaald.

Belangrijk!

Bij peritoneaal dialyse is het belangrijk dat de patiënt op de dag vóór de coloscopie antibiotica krijgt, op voorschrift van de nefroloog.

Het is belangrijk dat u aan uw specialist vertelt dat u:

 • Bloedverdunnende medicijnen gebruikt, zoals Acenocoumarol (Sintrom of Sintrommitis), Clopidrogrel (Plavix), Fenprocoumon (Marcoumar), Dipyridamol (Persantin), Rivaroxaban (Xarelto), Dabigatran (Praxada) of Apixaban (Eliquis). Deze dienen in overleg met uw behandelend specialist eventueel te worden gestopt
 • IJzertabletten gebruikt. Het is noodzakelijk dat u hier vanaf vijf dagen voor het onderzoek mee stopt
Stoppen met medicijnen (naam medicijnen)
Op (datum)

Alle andere medicijnen mag u twee uur vóór of twee uur na het drinken van de Moviprep innemen. De werkzaamheid van de medicijnen kan door de laxerende werking misschien minder zijn dan normaal, vooral voor vrouwen die de pil slikken is dit belangrijk om te weten.

Verder is het belangrijk te vermelden of u:

 • Allergisch bent voor bepaalde medicijnen
 • Een ernstige hart- en/of longaandoening heeft
 • Zwanger bent
 • Suikerziekte hebt

Actueel medicatieoverzicht (AMO); meenemen voor uw eigen veiligheid

Wat is een AMO?
AMO staat voor actueel medicatieoverzicht. Het is dus een overzicht van de medicijnen die u op dat moment gebruikt.

Waarom een AMO?
Als uw arts medicijnen wil voorschrijven, leest de arts in uw AMO welke medicijnen u al gebruikt. Zo voorkomen we dat u medicijnen voorgeschreven krijgt die niet goed combineren met andere medicijnen.

Hoe kom ik aan mijn AMO?
Uw apotheker print voor u een AMO uit. Vertel uw apotheker ook als u medicijnen gebruikt zonder recept zoals pijnstillers, vitamines, anticonceptie pil of St. Janskruid en meld ook allergieën.

Ik heb nieuwe medicijnen gekregen. Hoe kom ik aan een aangepast AMO?
Tijdens uw ziekenhuisopname, polikliniekbezoek of bezoek aan uw huisarts kan uw medicijngebruik zijn veranderd. Let er op dat wijzigingen van medicatie of nieuwe gegevens in uw overzicht worden opgenomen door uw apotheker.

Wanneer neem ik mijn AMO mee?
Zorg dat u het overzicht altijd bij u heeft als u naar de specialist gaat. Dan kan de specialist zien of eventuele nieuwe medicijnen samengaan met medicijnen die u al heeft. Neem het ook mee als u naar de tandarts gaat.

Hoelang is uw AMO geldig?
Het document is maximaal drie maanden geldig maar dient bij iedere wijziging in de medicatie tussentijds opnieuw te worden vervangen. Uw apotheek kan het actuele medicatie overzicht verstrekken.

Hoe bereidt u zich voor?

Om het darmonderzoek goed te kunnen uitvoeren, is het belangrijk dat uw dikke darm helemaal schoon is. Volgt u daarom onderstaande voorschriften strikt op. Wanneer de darm niet goed schoon is, hindert dit het onderzoek en kunnen we het darmslijmvlies niet goed beoordelen.

Uw darmen spoelt u met Moviprep, dit is een laxeermiddel. U krijgt bij het maken van de afspraak een recept voor de apotheek.

Als u een dieet gebruikt, informeer dan bij uw arts hoe u zich moet voorbereiden.

Twee dagen vóór het onderzoek en dag voor het onderzoek

Vanaf twee dagen voor het onderzoek is het belangrijk dat u licht verteerbare voeding gebruikt. Licht verteerbare voeding is bijvoorbeeld:

 • Ontbijt/lunch: (geroosterd) witbrood of beschuit met boter of margarine, een gekookt ei, rookvlees of jam (zonder pitjes), yoghurt en vla. Tussendoor: vla, yoghurt, heldere bouillon, thee, koffie en vruchtensap zonder vruchtvlees. Hierbij moet u zich houden aan uw dieet (ook vochtbeperking)
 • Warme maaltijd: heldere bouillon, rijst, pasta, gekookte aardappelen, puree, lichte en gaar gekookte groenten zoals worteltjes, bloemkool en appelmoes. Verder mager vlees, kip of vis. Niet toegestaan zijn peulvruchten, kool, ui, rauwkost, vers fruit en pitjes of noten.

Avond vóór het onderzoek

 • U mag tot 17.00 uur eten volgens uw licht verteerbaar dieet.
 • Tussen 17.00-18.00 uur neemt u een lichte maaltijd (heldere bouillon of gezeefde soep; gemalen vlees, vis, omelet; gemalen groenten, aardappelpuree, appelmoes; pap, vla, yoghurt of kwark). Eet geen fruit, koolsoorten, bonen, erwten, uien of rauwkost. Het vochtgehalte in deze maaltijd dient meegeteld te worden als vochtintake zoals beschreven in uw dieetvoorschrift binnen uw vochtbeperking
 • Hierna mag u niet meer eten maar wel ‘helder’ drinken, bijvoorbeeld water, thee (zonder melk), bouillon, frisdrank zonder prik of vruchtensap zonder vruchtvlees. Uiteraard volgens uw dieetvoorschrift. Koffie en melkproducten zijn niet helder en mag u dus niet drinken!
 • Na deze avondmaaltijd begint u, tussen 18.30-21.00 uur, met de eerste liter Moviprep. (zie: ‘Bereiding en gebruik Moviprep’ in deze folder). Drink de vloeistof in anderhalf tot twee en een half uur op. Deze liter Moviprep hoeft u NIET mee te tellen in uw vochtintake, want die verliest u weer met de ontlasting.

Na de start van de voorbereiding met Moviprep mag u niets meer eten tot na het onderzoek!

Dag van het onderzoek

 • Neem geen ontbijt.
 • 2 uur voor het onderzoek! moet u nog één liter Moviprep gedronken hebben. Dit is een belangrijk onderdeel van de voorbereiding en mag u dan ook absoluut niet overslaan! Ook deze liter Moviprep hoeft u NIET mee te tellen in uw vochtintake, want die verliest u weer met de ontlasting.
 • U moet er voor zorgen dat u de tweede liter Moviprep twee uur voordat u vertrekt naar het ziekenhuis ingenomen heeft. Het tijdstip van uw afspraak en de reistijd bepalen hoe vroeg u moet beginnen met spoelen.
 • Belangrijk: Vanaf 2 uur voor het onderzoek tot na het onderzoek mag u niets meer eten of drinken (u mag evt. de mond spoelen met een klein slokje water).

Bereiding en gebruik Moviprep

Let op! Houdt u zich bij de voorbereiding aan de voorschriften in deze folder, en niet aan de bijsluiter van de Moviprep.

Ga als volgt te werk:

 • Open de set.
 • Doe een groot zakje A en een klein zakje B in een kan samen met één liter water. Roer de oplossing tot het poeder geheel is opgelost. Dit kan 5 minuten duren.
 • Drink de vloeistof in ongeveer één à twee uur op.
 • Daarna mag u helder vloeibaar drinken passend binnen uw vochtbeperking

Tips om Moviprep in te nemen

 • Drink Moviprep gekoeld (zet eventueel de liter water die u gebruikt voor het maken van de oplossing van te voren in de koelkast).
 • Drink uit een echt glas.
 • Drink Moviprep met een rietje, zodat de vloeistof wat verder in de mond komt.
 • Probeer tijdens de voorbereiding zoveel mogelijk te bewegen, om de werking van de darmen te stimuleren.
 • Gebruik eventueel kauwgom tussendoor.

Wat moet u doen bij problemen met het innemen van Moviprep?

Ervaart u problemen met het innemen van de Moviprep, bijvoorbeeld voortdurende misselijkheid of braken, neemt u dan contact op met de polikliniek MDL, bereikbaar tijdens kantoortijden via telefoonnummer: 0413 - 40 19 32 (tijdens avond, nacht, weekend of feestdagen: zie telefoonnummer receptie Bernhoven verderop in folder).

Waar meldt u zich?

Op de dag van het onderzoek meldt u zich 30 minuten voor het de afgesproken tijd op het Ambulant Centrum van Bernhoven in Uden, route 140. Hier krijgt u een infuusnaaldje in uw arm. Let op: Het infuusnaaldje mag niet in de shuntarm geprikt worden. Ook een bloeddruk mag niet aan de shuntarm gemeten worden.

Dit infuusnaaldje wordt preventief ingebracht, zodat extra vocht of medicijnen kunnen worden gegeven als dit tijdens het onderzoek nodig mocht zijn.

Wanneer dit door uw arts is afgesproken, wordt via dit infuus ook het roesje toegediend, voordat u de coloscopie krijgt. Dit is géén narcose maar een middel om u te laten ontspannen waardoor u minder last heeft van het onderzoek.

Bij dit onderzoek mag geen familie aanwezig zijn. Het familielid dat u begeleidt, mag in de wachtkamer wachten en wordt meteen na het onderzoek geroepen om mee te luisteren naar de voorlopige uitslag.

Niet vergeten

 • Gebruik op de ochtend dat het onderzoek plaatsvindt geen bodylotion (of andere crèmes) voor uw buik en benen. Gebruik ook geen vaseline (of andere vettige zalf) aan de anus
 • Neem extra ondergoed mee
 • Laat uw sieraden thuis
 • Neem uw patiëntenpas mee
 • Bent u diabetespatiënt, neem dan uw medicijnen hiervoor mee en eventueel een bloedsuikermeter / glucosemeter

Hoe verloopt het onderzoek?

De arts en de verpleegkundige leggen u voor het onderzoek precies uit wat er gaat gebeuren. U wordt gevraagd uw onderbroek uit te trekken. U krijgt direct een lakentje over u heen. Daarna gaat u op uw linkerzijde op de onderzoektafel liggen met opgetrokken knieën. De MDL-arts zal nog enkele vragen met u doornemen. En daarna krijgt u eventueel het roesje toegediend via de infuusnaald. Via de anus schuift de arts de endoscoop voorzichtig in de darm. Daarna wordt de endoscoop geleidelijk steeds verder de dikke darm ingeschoven. Om een beter zicht te krijgen op de darmwand, wordt via de endoscoop lucht in de darm geblazen. Dit kan een opgeblazen gevoel geven. Geef aan wanneer er teveel spanning in de buik zit. Het is geen bezwaar windjes te laten. Als de arts het nodig vindt, kan hij tijdens het onderzoek een stukje weefsel wegnemen voor verder onderzoek.

Het verwijderen van poliepen

Poliepen zijn kleine 'vleesboompjes' aan de binnenzijde van uw darm. Als de arts tijdens het onderzoek poliepen in de darm vindt, dan zal hij proberen deze direct te verwijderen. Poliepen kunnen eventueel uitgroeien tot darmkanker, daarom worden deze verwijderd. Om de steel van de poliep wordt een dun stalen lusje gelegd, dat wordt aangetrokken. Met behulp van stroom die door de draad loopt, wordt de poliep van het darmoppervlak gebrand. Deze ingreep is pijnloos.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het onderzoek duurt gemiddeld dertig minuten. Maar i.v.m. met de voorbereiding voor het onderzoek en de nazorg moet u rekenen op ongeveer drie uur.

Doet het onderzoek pijn?

Het inbrengen van de scoop via de anus is voor veel mensen een vervelende ervaring, waar ze erg tegenop zien. Probeert u zich zo goed mogelijk te ontspannen. Uw dikke darm is geen rechte buis maar ligt bochtig in uw buik. De arts moet de scoop voorbij deze bochten sturen. Dit kan voor sommige patiënten, met name voor degenen die in de onderbuik zijn geopereerd, pijnlijk zijn. Geef aan wanneer het onderzoek te pijnlijk voor u wordt.

Zijn er risico's?

Een coloscopie is een veilige onderzoeksmethode. Toch kunnen soms (2 op 1000 gevallen) complicaties optreden.

Bij het verwijderen van een poliep kan een bloeding optreden. Deze kan direct tijdens het onderzoek ontstaan en wordt dan meestal direct verholpen, maar kan ook 1 tot 14 dagen erna ontstaan.

Daarnaast kan een klein gaatje in de darmwand ontstaan (perforatie). Mocht de complicatie niet verholpen kunnen worden tijdens het onderzoek, dan kan eventueel een acute operatie nodig zijn. Dit komt echter zelden voor.

Als de arts de kans op een complicatie bij het verwijderen van een poliep zeer groot acht, dan kan hij besluiten dit niet direct via de endoscoop te doen. Te zijner tijd kan, indien nodig, een chirurg de poliep operatief verwijderen.

Na het onderzoek

Als u geen 'roesje' heeft gehad en er zijn geen bijzonderheden dan gaat u eerst terug naar het Ambulant Centrum. U krijgt daar een maaltijd aangeboden en daarna mag u naar huis.

Als u wel een 'roesje' heeft gehad, wordt u naar de uitslaapkamer van het Ambulant Centrum gebracht, waar u één à twee uur onder controle gehouden wordt. Als u goed wakker bent en wat gedronken/gegeten heeft, mag u naar huis. Zorg er wel voor dat iemand u komt ophalen, u mag beslist niet actief aan het verkeer deelnemen gedurende 24 uur. Ook adviseren we u geen belangrijke beslissingen te nemen gedurende 24 uur.

Mogelijk heeft u deze dag nog wat pijn in de buik. Meestal is dat het gevolg van krampen door de ingeblazen lucht. Hoe sneller u de lucht kwijt raakt, des te sneller de buikpijn afneemt. Waarschijnlijk moet u veel winden laten. Dit is normaal na dit onderzoek.

De uitslag

Uw behandelend arts ontvangt de uitslag van het onderzoek. Soms kan de specialist, die het onderzoek verricht heeft, u een voorlopige uitslag geven. Als er stukjes weefsel zijn weggenomen duurt het ongeveer tien dagen voordat de uitslag bekend is. Het is mogelijk dat verder onderzoek of behandeling wordt geadviseerd. Uw arts bespreekt dit met u.

Wat u verder nog moet weten

Wanneer u binnen twee weken na het verwijderen van een poliep:

 • ernstige buikpijn krijgt (veel erger dan u eventueel gewend bent);
 • last krijgt van flink bloedverlies

neemt u dan contact op met:

 • polikliniek MDL, spoednummer 0413 - 40 19 31 (tijdens kantooruren)
 • afdeling spoedeisende hulp, telefoonnummer 0413 - 40 10 00 (buiten kantooruren)

Moet u onverhoopt naar de spoedeisende hulp van Bernhoven? Volg dan bij het ziekenhuis de borden 'Spoedpost Bernhoven'.

Heeft u nog vragen?

Belt u ons op tijd als u voor het onderzoek verhinderd bent. Wij maken dan een nieuwe afspraak.

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Dan kunt u ons van maandag t/m vrijdag tussen 8.30 - 12.30 uur en 13.00 - 17.00 uur bellen.

Kunt u niet op de afgesproken datum komen? Belt u ons op tijd. Wij maken dan een nieuwe afspraak.

 • Telefoonnummer polikliniek MDL: 0413 - 40 19 32