Skip to Content

U komt binnenkort naar de polikliniek dermatologie van Bernhoven voor een deroofing vanwege hidradenitis supperativa. In deze folder kunt u lezen wat deze behandeling inhoudt.

Wat is hidradenitis supperativa?

Hidradenitis supperativa (HS), ook wel acne inversa genoemd, is een huidaandoening waarbij er terugkerende ontstekingen (abcessen) ontstaan in de oksels en liezen. Op langere termijn kunnen de ontstekingen onderhuidse gangetjes vormen, die sinussen of fistels worden genoemd. De pussende afscheiding uit de abcessen en sinusgangen kan een onaangename geur veroorzaken.

Wat is deroofing?

Deroofing betekend letterlijk ‘het dak eraf halen’. Bij deroofing worden onderhuidse gangen (fistels) open gebrand tot in het gezonde onderhuidse vet. Hierdoor ontstaat een wond die wordt opengelaten zodat resten van ontstekingen en bacteriën eruit kunnen. Deze wond geneest binnen 2 tot 8 weken. Deroofing bij milde tot matige hidradenitis suppurativa is vaak succesvol en de ontsteking komt zelden of nooit terug in het behandelde gebied. Er kunnen echter wel nieuwe ontstekingen ontstaan naast het geopereerde gebied.

Hoe bereidt u zich voor?

Neem uw actueel medicatieoverzicht (AMO) mee voor uw eigen veiligheid

Wat is een AMO?
AMO staat voor actueel medicatieoverzicht. Het is dus een overzicht van de medicijnen die u op dat moment gebruikt.

Waarom een AMO?
Als uw arts medicijnen wil voorschrijven, leest de arts in uw AMO welke medicijnen u al gebruikt. Zo voorkomen we dat u medicijnen voorgeschreven krijgt die niet goed combineren met andere medicijnen.

Hoe kom ik aan mijn AMO?
Uw apotheker print voor u een AMO uit. Vertel uw apotheker ook als u medicijnen gebruikt zonder recept zoals pijnstillers, vitamines, anticonceptie pil of St. Janskruid en meld ook allergieën.

Ik heb nieuwe medicijnen gekregen. Hoe kom ik aan een aangepast AMO?
Tijdens uw ziekenhuisopname, polikliniekbezoek of bezoek aan uw huisarts kan uw medicijngebruik zijn veranderd. Let er op dat wijzigingen van medicatie of nieuwe gegevens in uw overzicht worden opgenomen door uw apotheker.

Wanneer neem ik mijn AMO mee?
Zorg dat u het overzicht altijd bij u heeft als u naar de specialist gaat. Dan kan de specialist zien of eventuele nieuwe medicijnen samengaan met medicijnen die u al heeft. Neem het ook mee als u naar de tandarts gaat.

Hoelang is mijn AMO geldig?
Het document is maximaal drie maanden geldig maar dient bij iedere wijziging in de medicatie tussentijds opnieuw worden vervangen. Uw apotheek kan het actuele medicatie overzicht verstrekken.

 • Meldt het als u bloedverdunners gebruikt.
 • U hoeft niet nuchter te zijn voor de behandeling, u kunt dus gewoon eten en drinken.
 • Het gebied dat wordt behandeld moet u één a twee dagen van tevoren scheren.
 • Als u in de liezen wordt behandeld, draag dan een strakke lange boxerschort. Die houdt het verband goed op zijn plek houdt.
 • Wordt u in de oksels behandeld, draag dan een strak T-shirt om het verband op zijn plek te houden.
 • Neem iemand mee die u kan brengen en halen
 • Houdt er rekening mee dat de wonden vaak uitgebreider zijn dan van te voren wordt ingeschat. Hierdoor kunt u waarschijnlijk niet direct uw normale bezigheden uitvoeren. Daarom adviseren we u om heel rustig te blijven in het bewegen. Op basis van de pijn die u voelt kunt u stap voor stap uw werkzaamheden weer oppakken.
 • Zorg dat u paracetamol in huis hebt zodat u deze na de behandeling kunt innemen

Hoe lang duurt de behandeling?

De behandeling duurt 30 tot 60 minuten

Hoe verloopt de behandeling?

 • U meldt zich op de afgesproken tijd op route 40. De assistente roept u op en brengt u naar de behandelkamer.
 • Het te behandelen gebied wordt ontsmet en verdoofd, hiervoor zijn meerdere verdovingsprikken nodig.
 • De dermatoloog controleert eerst met een sonde (een dun metalen staafje) of er gangetjes onder de huid lopen die met holtes in de diepte of met elkaar in verbinding staan (fistels).
 • Daarna wordt de huid boven de sonde, ‘het dak’, verwijderd met behulp van een warmtebron. Het gangetje dat zich daaronder is nu te zien. De bodem wordt zoveel mogelijk met rust gelaten. Die vormt later de nieuwe huid.
 • Er is nu een open wond ontstaan die niet gehecht wordt
 • De wond zal in zo’n 2 tot 8 weken vanuit de randen en vanuit de stukjes bodembekleding vanzelf dichtgroeien
 • De assistente verbindt de wond met flammazinezalf en gazen en legt u uit hoe u het thuis verder moet behandelen. Soms wordt gekozen voor fucidinezalf. U krijgt na de behandeling een recept mee om de goede zalf die de dermatoloog u voorschrijft bij de apotheek op te halen. Het verbandmateriaal wordt bij u thuis bezorgd.

Na de behandeling

 • Als de verdoving is uitgewerkt kun u pijn voelen. U mag maximaal vier keer per dag paracetamol 500mg innemen.
 • Het verband dat de assistente op de wond heeft gedaan, mag u de volgende dag verwisselen. Haal het oude verband weg waarna u kunt douchen en de wond voorzichtig schoonspoelen. Daarna brengt u de zalf weer dik aan op de wonden en daar over heen het schone vocht opnemende verband.
 • Na 1 tot 2 weken komt u terug op onze polikliniek voor controle bij de dermatoloog.

Zijn er complicaties?

 • Nabloeding; mocht de wond nabloeden dan kunt u deze zelf 30 minuten lang afdrukken met een schone handdoek of theedoek. Als de wond toch blijft bloeden, bel dan met de polikliniek dermatologie
 • Als de wond warm, rood, pijnlijk en of pussend is, kan het zijn dat er een infectie is opgetreden. Ook dan moet u contact opnemen met de polikliniek dermatologie
 • Litteken; de wond geneest uiteindelijk met een litteken. Dit litteken is in de meeste gevallen kleiner dan de oorspronkelijke wond.

Heeft u nog vragen?

Bij vragen na het lezen van deze folder of wanneer bovengenoemde complicaties optreden kun u contact opnemen met onze polikliniek: 0413 – 40 19 29 ( binnen kantooruren) of de spoedeisende hulp 0413 – 40 40 40 (buiten kantooruren)