Skip to Content

Drukmeting van de anus (anale rectale manometrie)

U heeft klachten over de stoelgang, zoals verstopping (obstipatie) of incontinentie. Misschien komt dat door een gestoorde functie van anus of rectum (endeldarm). Om te onderzoeken wat er aan de hand is komt u binnenkort naar de polikliniek urologie voor een drukmeting van de anus. De medische term hiervoor is anale rectale manometrie. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een verpleegkundige. In deze folder vertellen we u wat dit onderzoek is en hoe het wordt uitgevoerd.

Wat is een drukmeting van de anus?

Met behulp van een slangetje met een leeg ballonnetje wordt de druk in de anus gemeten. Door lucht in het ballonnetje te blazen, wordt de gevoeligheid van de endeldarm bepaald. Tijdens het onderzoek ligt u stil en ontspannen op een onderzoeksbank. U krijgt opdrachten zoals aanknijpen van de anus, persen en zeggen wat u voelt als het zakje wordt opgeblazen.

Hoe bereid ik me voor?

U hoeft zich voor dit onderzoek niet speciaal voor te bereiden. U mag gewoon eten en drinken. U hoeft voor dit onderzoek ook geen medicijnen in te nemen.

Het verloopt het onderzoek?

Het onderzoek doet geen pijn. Veel patiënten schamen zich wel een beetje voor dit onderzoek. Natuurlijk doen wij ons best om het onderzoek discreet uit te voeren.

In de onderzoekskamer vraagt de verpleegkundige u om uw onderkleding uit te trekken. De kleding van het bovenlichaam kunt u aanhouden. U neemt plaats op de onderzoekstafel. Hierop zult u tijdens het gehele onderzoek met opgetrokken knieën op uw linkerzij blijven liggen. De verpleegkundige brengt een dun en buigzaam slangetje (van 4 mm. dik) met een plastic ballonnetje in via de anus. Het inbrengen kan vervelend zijn. Aan het andere uiteinde is dit slangetje verbonden aan meetapparatuur.
Vervolgens geeft de verpleegkundige u enkele opdrachten, zoals knijpen met de anus, persen en hoesten.

Volumemeting

Na deze opdrachten wordt er een volumemeting uitgevoerd. We meten de gevoeligheid en de reflexen van de endeldarm.Het ballonnetje wordt met kleine beetjes tegelijk opgeblazen.
De verpleegkundige vraagt u telkens om aan te geven wanneer u merkt dat er zich iets vult in de darm. Hierna wordt het ballonnetje nog wat verder opgeblazen tot u aangeeft dat u aandrang voelt om naar het toilet te gaan. Daarna wordt het ballonnetje opgeblazen tot u aangeeft dat u echt heel nodig naar het toilet moet. Dan wordt het ballonnetje direct weer geleegd en wordt het slangetje verwijderd.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het hele onderzoek duurt ongeveer een half uur.

Wat gebeurt er na het onderzoek?

U kunt na het onderzoek direct naar huis. U zult geen klachten overhouden van het onderzoek.

Wanneer krijg ik de uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u van de specialist die het onderzoek aangevraagd heeft. Dit gebeurt tijdens het eerstvolgend bezoek dat u aan deze specialist brengt.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen van maandag tot en met vrijdag met de polikliniek urologie, route 150

Telefoon polikliniek urologie: 0413 – 40 19 68