Skip to Content

Duodenumsonde

Je dokter heeft met je gesproken over het plaatsen van een duodenumsonde. In deze folder leggen we uit wat een duodenumsonde is en hoe een duodenumsonde wordt geplaatst.

Wat is een Duodenumsonde?

Een duodenumsonde is een dun buigzaam slangetje dat via de neus, keel, slokdarm en maag wordt ingebracht tot in het duodenum, dit is het eerste deel van de dunne darm na de maag.

Waarom een duodenumsonde?

Het is belangrijk dat je lichaam genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt zodat je conditie goed blijft. Als het niet lukt om via de mond je voeding binnen te krijgen of niet kan of mag via de maag, is de duodenumsonde een goed hulpmiddel. Via de duodenumsonde worden voeding en vocht direct in de dunne darm gebracht.

Hoe ziet een duodenumsonde eruit?

Een duodenumsonde is een dun slangetje met aan beide kanten een opening zodat er voeding en vocht doorheen kunnen lopen. Aan een uiteinde zitten meerdere kleine openingetjes Dit uiteinde komt in het duodenum te liggen en hierdoor komt de voeding in het duodenum terecht.

Hoe verloopt de opname

Ben je niet opgenomen in het ziekenhuis, dan meldt je jezelf op het afgesproken tijdstip op de Dagbehandeling, route 140.

Ben je voor de verzorging afhankelijk van 'n tillift, dan wordt je opgenomen op een van de andere verpleegafdelingen.

Nuchter zijn

Om het onderzoek goed te kunnen uitvoeren, moeten je maag en dunne darm leeg zijn. Dat betekent dat je nuchter moet zijn en een dag van te voren na 21.00 uur niets meer eten mag en na 24.00 uur niets meer drinken mag (tenzij anders met je afgesproken, afhankelijk van  het tijdstip). Ook eventuele sondevoeding moet vanaf dan gestopt worden.

Op de verpleegafdeling

Op het dagcentrum of de verpleegafdeling is een bed voor je gereserveerd en een verpleegkundige geeft je verdere uitleg.
Je kleedt zich om en er wordt een infuus ingebracht. Dit wordt gedaan om medicijnen toe te kunnen dienen.

Hoe verloopt de behandeling?

Hoe wordt de duodenumsonde geplaatst?

Je wordt naar de afdeling Scopiekamers gebracht omstreeks het afgesproken tijdstip. Een MDL-arts (maag-, darm-, leverarts) plaatst de duodenumsonde.

 • Je ligt op je linkerzijde in bed.
 • Draag je een gebit, dan moet je deze uitdoen.
 • Je krijgt neusdruppels om zo de neusgaten beter open te krijgen
 • Als er sedatie is afgesproken, krijg je via het infuus een middel waar je slaperig van wordt.
 • Nu brengt de MDL-arts een dunne endoscoop in via je neus. Dit is een buigzame slang met een lampje en een camera. Zo kan de arts zien waar en hoe de voedingssonde geplaatst moet worden.
 • Als het duodenum bereikt is, laat de dokter een voerdraad achter via de endoscoop en wordt de endoscoop langzaam verwijderd.
 • Over deze voerdraad wordt de duodenumsonde ingebracht en met de pleister vastgezet op je neus.
 • Deze behandeling duurt ongeveer 15 minuten.
 • In uitzonderlijke gevallen, zoals een afwijkende ligging van de maag of een maagoperatie in het verleden, is het mogelijk dat het langer duurt om de dunne darm te bereiken.

Wat gebeurt er na de behandeling?

Als je vanuit de thuissituatie bent gekomen, mag je hierna in principe weer naar huis. Als er bij je een roesje is toegediend, wordt je naar de afdeling gebracht om daar uit te slapen. In verband met het roesje mag je zelf niet deelnemen aan het verkeer gedurende 24 uur dus ook niet autorijden of fietsen en moet er thuis toezicht zijn.

Wanneer start de sondevoeding?

Je behandeld arts en/of de diëtist bepalen wanneer je met de sondevoeding start. Meestal kun je echter nog dezelfde dag hervatten of starten met de sondevoeding.

Een duodenumsonde, en nu?

De thuiszorg en de diëtist zijn of worden ingeschakeld voor de nazorg. De voedingsverpleegkundige, indien betrokken zal indien nodig het proces verder vervolgen.

Zijn er complicaties?

Het plaatsen van een duodenumsonde is relatief veilig. Direct nadat de sonde is geplaatst, kun je wat last hebben van keelpijn. Dit gaat meestal na een dag over.
Maar zoals bij iedere ingreep, kunnen in sommige gevallen complicaties optreden.

Complicaties kunnen zijn:

Longontsteking of infectie van de luchtwegen.
Als je na de sonde plaatsing klachten krijgt, zoals ernstige buikpijn of koorts, neem dan onmiddellijk contact op met je behandelend arts.

Buiten kantooruren bel je naar de spoedeisende hulp, telefoonnummer: 0413 - 40 10 00.
Moet je onverhoopt naar de spoedeisende hulp van Bernhoven? Volg bij het ziekenhuis dan de borden 'Spoedpost Bernhoven'.

Heb je vragen?

Als je weer thuis bent en je hebt nog vragen over de sonde, aarzel dan niet om de medewerkers van de endoscopiekamer of de voedingsverpleegkundige te bellen. Zij staan je graag te woord bij problemen of andere vragen die je nog hebt.
Je kunt ons tijdens kantooruren bellen:

 • Voedingsverpleegkundigen: 0413 - 40 23 30 (kantoortijden maandag t/m vrijdag van 8:30 -17:00)
 • Indien voedingsverpleegkundige niet bereikbaar is dan contact opnemen met de polikliniek MDL: 0413-40 19 32.