Skip to Content

Duodenumsonde

Uw dokter heeft met u gesproken over het plaatsen van een duodenumsonde. In deze folder leggen we u uit wat een duodenumsonde is en hoe een duodenumsonde wordt geplaatst.

Wat is een Duodenumsonde?

Een duodenumsonde is een dun buigzaam slangetje dat via de neus, keel, slokdarm en maag wordt ingebracht tot in het duodenum, dit is het eerste deel van de dunne darm na de maag.

Waarom een duodenumsonde?

Het is belangrijk dat uw lichaam genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt zodat uw conditie goed blijft. Als het niet lukt om via de mond uw voeding binnen te krijgen, is de duodenumsonde een goed hulpmiddel. Via de duodenumsonde worden voeding en vocht direct in de dunne darm gebracht.

Hoe ziet een duodenumsonde eruit?

Een duodenumsonde is een dun wit slangetje met aan beide kanten een opening zodat er voeding en vocht doorheen kunnen lopen. Aan een uiteinde zitten meerdere kleine openingetjes Dit uiteinde komt in het duodenum te liggen en hierdoor komt de voeding in het duodenum terecht.

Hoe verloopt de opname

Bent u niet opgenomen in het ziekenhuis, dan meldt u zich op het afgesproken tijdstip op de Dagbehandeling, route 140. Bent u voor de verzorging afhankelijk van 'n tillift, dan wordt u opgenomen op een van de andere verpleegafdelingen.

Nuchter zijn

Om het onderzoek goed te kunnen uitvoeren, moeten uw maag en dunne darm leeg zijn. Dat betekent dat u vanaf 21.00 uur 's avonds tevoren nuchter moet zijn, u mag dan niet meer eten of drinken. Ook eventuele sondevoeding moet vanaf dan gestopt worden.

Op de verpleegafdeling

Op de verpleegafdeling is een bed voor u gereserveerd en een verpleegkundige geeft u verdere uitleg.
U kleedt zich om en er wordt een infuus ingebracht. Dit wordt gedaan om medicijnen toe te kunnen dienen.

Hoe verloopt de behandeling?

Hoe wordt de duodenumsonde geplaatst?

U wordt naar de afdeling Scopiekamers gebracht omstreeks het afgesproken tijdstip. Een MDL-arts (maag-, darm-, leverarts) plaatst de duodenumsonde.

 • U ligt op uw linkerzijde in bed.
 • Draagt u een gebit, dan moet u dit uitdoen.
 • U krijgt neusspray om zo de neusgaten beter open te krijgen
 • Als er sedatie is afgesproken, krijgt u via het infuus een middel waar u slaperig van wordt.
 • Nu brengt de MDL-arts een dunne endoscoop in via uw neus. Dit is een buigzame slang met een lampje en een camera. Zo kan de arts zien waar en hoe de voedingssonde geplaatst moet worden.
 • Als het duodenum bereikt is, laat de dokter een voerdraad achter via de endoscoop.
 • Over deze voerdraad wordt de duodenumsonde ingebracht.
 • Deze behandeling duurt ongeveer 15 minuten.
 • In uitzonderlijke gevallen, zoals een afwijkende ligging van de maag of een maagoperatie uit het verleden, is het mogelijk dat het langer duurt om de dunne darm te bereiken.

Wat gebeurt er na de behandeling?

Als u vanuit de thuissituatie bent gekomen, mag u hierna in principe weer naar huis. Als er bij u een roesje is toegediend, wordt u naar de afdeling gebracht om daar uit te slapen. In verband met het roesje mag u zelf niet autorijden of fietsen en moet er thuis toezicht zijn.

Wanneer start de sondevoeding?

Uw behandeld arts en/of de diëtist bepalen wanneer u met de sondevoeding start. Meestal kunt u echter nog dezelfde dag starten met de sondevoeding.

Een duodenumsonde, en nu?

De thuiszorg en de diëtist zijn of worden ingeschakeld voor de nazorg. De voedingsverpleegkundige zal u hierover informeren en indien nodig het proces verder vervolgen.

Zijn er complicaties?

Het plaatsen van een duodenumsonde is relatief veilig. Direct nadat de sonde is geplaatst, kunt u wat last hebben van keelpijn. Dit gaat meestal na een dag over.
Maar zoals bij iedere ingreep, kunnen in sommige gevallen complicaties optreden.

Complicaties kunnen zijn:

Longontstekin of infectie van de luchtwegen.
Als u na de sonde plaatsing klachten krijgt, zoals ernstige buikpijn of koorts, neem dan onmiddellijk contact op met uw behandelend arts.

Buiten kantooruren belt u naar de spoedeisende hulp, telefoonnummer: 0413 - 40 10 00.
Moet u onverhoopt naar de spoedeisende hulp van Bernhoven? Volg bij het ziekenhuis dan de borden 'Spoedpost Bernhoven'.

Heeft u nog vragen?

Als u weer thuis bent en u heeft nog vragen over de sonde, aarzel dan niet om de medewerkers van de endoscopiekamer of de voedingsverpleegkundige te bellen. Zij staan u graag te woord bij problemen of welke andere vragen u nog heeft.
U kunt ons tijdens kantooruren bellen:

 • Scopiekamers 0413 - 40 23 25
 • Voedingsverpleegkundigen: 0413 - 40 23 30