Skip to Content

Duplexonderzoek van de slagaders in de buik

Uw behandelend arts heeft voor u een duplexonderzoek van de slagaders in de buik aangevraagd. Met behulp van dit onderzoek kunnen eventuele afwijkingen en / of verstoppingen in de slagaders in uw buik worden opgespoord. Daarnaast geeft het onderzoek informatie over de richting waarin en de snelheid waarmee het bloed door de vaten stroomt. In deze folder leest u hoe een duplexonderzoek in Bernhoven verloopt.

Duplexonderzoek

Een duplexonderzoek is een combinatie van twee soorten onderzoek: echografie en doppleronderzoek. Beide onderdelen worden tegelijk uitgevoerd met één apparaat. Echografie is onderzoek met geluidsgolven. Het is een manier om de vaten zichtbaar te maken. Bij een echografie worden er geluidsgolven opgewekt door een transducer (= een apparaatje dat geluidsgolven zendt en ontvangt). Deze geluidsgolven zijn niet hoorbaar. Door deze transducer tegen uw huid aan te houden, worden geluidsgolven in uw lichaam gezonden. De vaten in uw buik weerkaatsen de geluidsgolven. Deze echo's worden op een beeldscherm weergegeven. Doppleronderzoek is een speciale vorm van echografie waarbij ook de bloedstroom (de snelheid en de richting) in de buikvaten zichtbaar en hoorbaar wordt gemaakt. Een duplexonderzoek is een volkomen pijnloos en onschadelijk onderzoek. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een speciaal hiervoor opgeleide laborant(e).

Voorbereiding

Voorbereiding

  • De dag vóór het onderzoek mag u een aantal voedingsmiddelen niet gebruiken. Deze voedingsmiddelen vormen gassen in uw darmen waardoor het onderzoek wordt verstoord. Het betreft de volgende voedingsmiddelen: prei,ui,koolsoorten,peulvruchten,kauwgom,koffie,koolzuurhoudende en alchoholische dranken,zoals frisdrank, bier en wijn.
  • Vanaf 4 uur voor het onderzoek mag u niets meer eten en drinken, met uitzondering van een slokje water.
  • Eventuele medicijnen kunt u innemen met een slokje water.
  • Mocht het onderzoek in de middag gepland zijn, dan mag u 's ochtends nog een licht ontbijt gebruiken.(thee met boterham). In de loop van de dag mag u water drinken.
  • Op de dag van het onderzoek mag u niet roken.
  • Diabeten kunnen eventueel bij hun eigen diabetesverpleegkundige informatie vragen met betrekking tot het nuchter blijven.

Waar moet u zijn?

U meldt zich digitaal aan met uw QR-code op het afgesproken tijdstip. Klik hier voor meer informatie over digitaal aanmelden.
Na het aanmelden gaat u zitten in de wachtruimte van de afdeling functieonderzoek, route 110.
Het onderzoek is hier bij het vaatlaboratorium.
De laborant weet dat u hier wacht en komt u hier halen als u aan de beurt bent.

Verhinderd?

Wanneer u verhinderd bent voor het onderzoek, neemt u dan tijdig contact op met de polikliniek waar u onder behandeling bent. Er wordt dan een nieuwe afspraak voor u gemaakt.

Het onderzoek

Verloop van het onderzoek

U wordt uit de wachtruimte opgehaald en naar de onderzoekskamer gebracht. Tijdens het onderzoek ligt u op uw rug op een onderzoekstafel. U wordt verzocht uw buik bloot te maken. Tijdens het onderzoek is het licht gedimd zodat het beeldscherm goed zichtbaar is.
Op de plaats van de buikvaten wordt gel op de huid aangebracht. Dit voelt soms koud aan. De gel zorgt ervoor dat er geen ruimte tussen de transducer en de huid is. De laborant(e) beweegt vervolgens met de transducer over de huid. Hiervan worden afbeeldingen gemaakt en metingen verricht, die op een later tijdstip uitgebreid door de laborant(e) worden bekeken en beoordeeld.

In de buik liggen de bloedvaten diep, waardoor de laborant(e) soms wat harder met de transducer moet duwen om het bloedvat goed in beeld te krijgen. Dit kan vervelend aanvoelen.

Duur

Meestal duurt het onderzoek tussen de 30 en 60 minuten.

Uitslag

De laborant(e) stuurt een verslag van de onderzoeksgegevens naar uw behandelend arts, die de uitslag met u bespreekt.

Vragen

Wanneer u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft, neemt u dan gerust contact op met de polikliniek an uw behandeld arts, of u belt met de patiëntenlijn.

Patiëntenlijn vaatcentrum: 0413 - 40 19 59