Skip to Content

Echo-onderzoek bij kinderen, wat doen ze dan?

Voor kinderen tot 12 jaar (voor kinderen ouder dan 12 jaar geldt de volwassen voorbereiding). Met deze folder kunt u zich samen met uw kind voorbereiden op een echo-onderzoek

Informatie voor ouders

Waarom deze folder?

Deze folder is een hulpmiddel om uw kind voor te bereiden op het komende echo-onderzoek. Angst, spanning en onbekendheid met medische onderzoeken kunnen zowel bij u als bij uw kind zorgen voor onrust en onzekerheid. De angst en onrust is van invloed op het vermogen van het kind om mee te werken aan het onderzoek. Het is daarom van belang dat zowel u als uw kind goed geïnformeerd zijn en weten hoe het onderzoek wordt uitgevoerd. Zo is de kans groter dat uw kind zich tijdens het onderzoek minder gespannen voelt. Helaas is een goede voorbereiding nooit een garantie dat uw kind totaal geen angst meer heeft voor het onderzoek. Het beste begint u met de voorbereiding enkele dagen voor het onderzoek.

Inhoud van de folder

In eenvoudig taalgebruik en met behulp van foto’s wordt er zo duidelijk mogelijk uitgelegd wat er voor, tijdens en na het onderzoek gaat gebeuren. Er is zoveel mogelijk nadruk gelegd op wat het kind gaat voelen en zien. Voor u wordt enige aanvullende informatie over het onderzoek gegeven in deze inleiding.

Wat is een echo?

Een echografie is een volkomen pijnloos en onschadelijk onderzoek. Met behulp van geluidsgolven worden hierbij afbeeldingen gemaakt van het te onderzoeken lichaamsdeel. Deze afbeelding geeft informatie over de vorm, de structuur en de ligging van de organen in het te onderzoeken gebied.

Hoe bereiden u en uw kind zich voor?

De voorbereidingen zorgen ervoor dat het onderzoek optimaal uitgevoerd kan worden. Welke voorbereiding voor uw kind van belang is, is hieronder aangekruist:

 • Voor een echo-onderzoek van de bovenbuik, zoals bijvoorbeeld de galblaas, lever of alvleesklier is het beter als kinderen jonger dan 12 jaar nuchter zijn. Dat kan door uw kind drie uur voorafgaand aan het onderzoek niet meer te laten eten. Water drinken is wel toegestaan. Bij een echo van alleen de nieren is geen speciale voorbereiding nodig.
 • Voor een echografisch onderzoek van de onderbuik, zoals bij voorbeeld van de blaas of de geslachtsorganen is de volgende voorbereiding van belang:
  o Voor jongens geldt geen voorbereiding.
  o Voor meisjes geldt de volgende voorbereiding:
  Bij een onderzoek van de geslachtsorganen moet uw kind een volle blaas hebben. Een volle blaas bereikt u door uw kind anderhalf uur voor het onderzoek een aantal glazen water te laten drinken. Kinderen jonger dan 12 jaar; 4 glazen water. Uw kind moet proberen gedurende de anderhalf uur voor het onderzoek niet naar het toilet te gaan zodat de blaas vol blijft tot na het onderzoek.
 • Voor de overige echo-onderzoeken is geen speciale voorbereiding nodig.

Het is beter andere kinderen aan iemand anders’ zorg toe te vertrouwen zodat u uw kind die het onderzoek ondergaat de volle aandacht kan geven.

Uitslag

De radioloog beoordeelt de foto’s. Hiervan stuurt hij een verslag naar de behandelend arts. De arts zal de uitslag met u bespreken.

Vragen

Wanneer u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft, neem gerust contact op met de afdeling radiologie.
Telefoonnummer: 0413 - 40 19 62

Informatie voor jou

Binnenkort ga je naar het ziekenhuis. Dat vind je misschien erg spannend. In dit boekje wordt uitgelegd wat er allemaal gaat gebeuren. De dokter of laborant wil graag de binnenkant van jouw buik gaan bekijken. Hij of zij zorgt ervoor dat de binnenkant van jouw buik op een televisie komt. Dit noemen ze in het ziekenhuis: ’een echo maken’.
Hoe dat gaat zo’n echo maken, wordt in dit boekje aan je uitgelegd.

Naar het ziekenhuis

De echo wordt gemaakt in een speciale kamer in het ziekenhuis. Als je samen met mama of papa deze kamer binnenkomt zie je de volgende dingen:

 • Een mevrouw of meneer in een wit pak;
 • Een bed op wieltjes;
 • Een apparaat met daarop een televisie.

Je moet goed kijken want het is een beetje donker in de kamer. Zo kan de dokter of laborant goed op het televisiescherm kijken. Kun je alles herkennen?

De kamer van het echo-onderzoek

De kamer van het onderzoek

Je mag zelf op het bed klimmen en op je rug gaan liggen. Mama of papa mag naast je gaan zitten. De dokter of laborant zal precies vertellen wat hij gaat doen.

Een plat doosje

Naast het bed waar jij op ligt, staat een apparaat. Aan dit apparaat zit een plat, wit doosje. De dokter doet nu op jouw buik een beetje gel. Dit voelt even een beetje koud aan.

Je krijgt hier een beetje gel op je buik

Aaien

Nu gaat de dokter of laborant met het platte, witte doosje over jouw buik aaien. Dit doet helemaal geen pijn, het voelt alleen een beetje koud. Misschien moet je lachen omdat het kriebelt.

Met dit platte witte doosje wordt over je buik geaaid

Op de televisie

Als de dokter of laborant met het doosje over jouw buik aait, kan hij de binnenkant van jouw buik op de televisie zien. De televisie staat naast jouw bed, dus misschien kun je zelf ook even kijken.

De binnenkant van je buik is nu op de televisie te zien

Wat gebeurt er?

Als de dokter of laborant genoeg op de televisie heeft gezien, is het maken van de echo klaar. De gel wordt met een handdoek weer van je buik gepoetst. Je mag weer van het bed af en klaar ben je!
Dit was een echo onderzoek. Hopelijk weet je nu een beetje wat er gaat gebeuren. Als je dingen nog niet weet, of niet begrijpt kun je ze altijd vragen. Of aan papa of mama of aan de dokter of laborant in het ziekenhuis.

Even poetsen en klaar ben je!