Skip to Content

EEG onderzoek (Elektro-encephalogram)

Uw behandelend arts heeft voor u een EEG aangevraagd. In deze folder wordt uitgelegd wat een EEG inhoudt en krijgt u algemene informatie over het verloop van het onderzoek

Wat is een EEG?

Bij een EEG wordt de hersenfunctie gemeten. De hersenen geven continu kleine elektrische activiteiten af. Tijdens een EEG onderzoek worden deze elektrische activiteiten gemeten en kan het functioneren van de hersenen beoordeeld worden.

Hoe bereidt u zich voor?

  • Was uw haar één dag voor het onderzoek
  • Gebruik geen haarlak, -vet of –gel
  • Draag geen oorbellen en/of lenzen (indien van toepassing)

Hoe verloopt het onderzoek?

Een laborant voert het onderzoek uit. Tijdens het onderzoek ligt u op een bed. Er worden eerst enkele losse elektroden op het hoofd, oren en lichaam bevestigd. Hiervoor wordt de huid licht geschuurd en komt er contactpasta onder de elektroden. Daarna wordt er een Electro cap op het hoofd gezet, dit is een soort badmuts met elektroden er in. Om te zorgen dat de elektroden goed contact maken met de huid, wordt een contactgel (zoutoplossing) aangebracht onder de elektroden.

Voor een goede registratie is het belangrijk dat u probeert zo stil en ontspannen mogelijk te liggen met voornamelijk gesloten ogen. Af en toe wordt er gevraagd de ogen te openen. Af en toe vragen we u om een korte periode diep te zuchten. Tegen het eind van de registratie plaatsen we een flitslamp voor uw ogen die met tussenpozen flitsreeksen geeft in verschillende snelheden.

De hersenactiviteit wordt tijdens het onderzoek met de Elektro cap opgevangen en door de meetapparatuur vastgelegd. Tegelijkertijd wordt er een videoregistratie gemaakt. Na het onderzoek kunt u thuis met shampoo de contactgel uit uw haar wassen.

Het totale onderzoek, met voorbereiding, duurt ongeveer één uur.

De uitslag

De laborant klinische neurofysiologie en een neuroloog beoordelen het onderzoek. Het verslag daarvan komt in uw dossier en uw behandelend arts bespreekt de uitslag met u.

Heeft u nog vragen?

Heeft u naar aanleiding van deze folder nog vragen of kunt u niet naar deze afspraak komen? Bel ons dan op, op werkdagen van 08:00 uur tot 17:00 uur:

  • Klinische neurofysiologie (KNF) telefoon 0413 – 40 19 53.
  • KNF aanmelden route 120, wachtkamer route 119.