Skip to Content

EEG onderzoek na slaaponthouding

De behandelend arts heeft een EEG na slaaponthouding aangevraagd. In deze folder leggen we je uit wat een EEG inhoudt en krijg je algemene informatie over het verloop van het onderzoek.

Wat is een EEG?

Bij een EEG wordt de hersenfunctie gemeten. De hersenen geven continu kleine elektrische activiteiten af. Tijdens een EEG onderzoek worden deze elektrische activiteiten gemeten en zo kan de arts het functioneren van de hersenen beoordelen.

Bij een EEG na slaaponthouding wordt de hersenfunctie gemeten nadat je een dag en een nacht wakker bent gebleven. Dit kan extra informatie opleveren omdat de hersenen extra moe zijn.

Hoe bereid je jezelf voor?

  • Je mag de dag en nacht voor het onderzoek niet slapen
  • Vraag een naaste de nacht bij je te blijven, diegene brengt je naar het ziekenhuis en weer naar huis
  • Was het haar één dag voor het onderzoek, gebruik geen haarlak, -vet of –gel
  • Vanaf middernacht 24.00 uur mag je geen koffie, thee, cola, energiedrank, alcohol of andere stimulerende middelen gebruiken
  • Voorgeschreven medicijnen mag je gewoon innemen, behalve slaapmiddelen
  • Draag geen oorbellen en/of lenzen (indien van toepassing)

Hoe verloopt het onderzoek?

Een laborant voert het onderzoek uit. We plakken eerst enkele losse elektroden op het hoofd, oren en lichaam. Hiervoor schuren we de huid licht waarna we contactpasta onder de elektroden aanbrengen. Daarna zetten we een Electro-cap op het hoofd. Dit is een soort badmuts met elektroden er in. Om te zorgen dat de elektroden goed contact maken met de huid, wordt een contactgel (zoutoplossing) aangebracht onder de elektroden.

Tijdens de registratie lig je op bed met een deken in een verduisterde kamer met de ogen gesloten. Af en toe vragen we je de ogen te openen. Ook vragen we je om een korte periode diep te zuchten. Daarna mag je proberen te slapen. Als dit niet lukt heeft dat geen negatieve gevolgen voor het onderzoek. Aan het eind van de registratie maken we je (zo nodig) wakker. Daarna plaatsen we een flitslamp voor de ogen. Deze lamp geeft met tussenpozen flitsreeksen in verschillende snelheden. De hersenactiviteit wordt tijdens het onderzoek met de Elektro-cap opgevangen en door de meetapparatuur vast gelegd. Tegelijkertijd wordt een videoregistratie gemaakt. Na het onderzoek kun je thuis met shampoo de contactgel uit het haar wassen.

Het totale onderzoek, met voorbereiding, duurt ongeveer anderhalf uur.

Hoe krijg je de uitslag?

De laborant klinische neurofysiologie en een neuroloog beoordelen het onderzoek. Het verslag daarvan komt in het dossier en de behandelend arts bespreekt de uitslag met jou.

Heb je nog vragen?

Heb je naar aanleiding van deze folder nog vragen of kun je niet naar deze afspraak komen? Bel ons op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur.

  • Polikliniek Neurologie telefoon 0413 – 40 19 53.