Skip to Content

Electrocoagulatie

Samen met je huidarts heb je besloten om één of meer huidafwijkingen te laten verwijderen. Dit gebeurt met de techniek van electrocoagulatie.

Wat is electrocoagulatie?

Electrocoagulatie is een behandelmethode waarbij afwijkingen van de huid door middel van elektrische stroom worden verwijderd. Deze behandeling kan alleen als je geen pacemaker hebt.

Hoe verloopt de behandeling?

Eerst verdoofd de huidarts plaatselijk de huid waar behandeld gaat worden met lidocaïne. Daarna sluiten we de aardelektrode (een koude pleister) aan op een plaats op het lichaam, zo dicht mogelijk bij de te  behandelen plek. Tijdens de behandeling kun je een schroeilucht ruiken. Er ontstaat een schaafwondje dat we afdekken met antibiotiumzalf (met fusidinezuur) of vaseline en een pleister.

Medicijnen en/of allergie

Bloedverdunnende medicijnen kunnen problemen geven tijdens de ingreep. Het is belangrijk medicijngebruik van te voren te bespreken met de arts. Ben je allergisch voor bepaalde geneesmiddelen en/of lidocaïne, vertel dit van tevoren aan de arts. Heb je een pacemaker dan moet je dit vooraf vertellen. Electrocoagulatie kan een aanwezige pacemaker ontregelen.

Wat mag je verwachten?

Na electrocoagulatie of wegschaven ontstaat een schaafwondje. Dit kan soms nabloeden of pijnlijk zijn. Na enkele uren ontstaat een korstje. Probeer dit korstje te laten zitten. Door regelmatig de vette zalf aan te brengen lost dit korstje vanzelf op en zal de wond snel en mooi kunnen genezen.

Problemen

Een infectie van de wond is een probleem dat heel weinig voorkomt. Als dit toch gebeurt, krijg je pijn aan de wond, de wond kleurt rood en wordt dik en kan ook gaan kloppen en er kan wondvocht of etter uit komen. In zo’n geval moet je contact opnemen met de behandelend dermatoloog. Op de langere termijn zijn de belangrijkste risico’s littekenvorming, kleurverschil met de omliggende huid en ook is het mogelijk dat de aandoening terugkomt. Helaas kan een goed cosmetisch eindresultaat nooit gegarandeerd worden.

Vragen

Bij zorgen over het genezingsproces na de ingreep is het verstandig contact op te nemen met de polikliniek dermatologie. Tijdens kantooruren kan je bellen naar 0413 - 40 19 29; buiten kantooruren belt je naar 0413 - 40 40 40, op dit nummer is de dienstdoend dermatoloog bereikbaar.