Skip to Content

Gebroken enkel

In deze folder lees je over de klachten en de behandeling van een gebroken enkel. Het is algemene informatie, je persoonlijke situatie maakt dat soms dingen anders zijn dan in de folder staat.

Een gebroken enkel

Een enkel kan op meerdere plaatsen breken. De enkel kan zowel aan de buitenkant (onderste deel van het kuitbeen) als aan de binnenkant breken (deel van het scheenbeen) en in enkele gevallen ook aan de achterkant (deel van het scheenbeen). Ook kunnen deze plaatsen gecombineerd voorkomen, al dan niet samen met schade van de enkelbanden. De breuk aan de buitenkant (van het kuitbeen) komt het meeste voor. Die ontstaat vaak door een ernstige verzwikking, verstappen of een val.

gebroken enkel

De klachten.

In tegenstelling tot schade door een verstuikte enkel, kan je met een gebroken enkel meestal niet meer er op staan of lopen. Ook is er vaak een forse bloeduitstorting en veel pijn bij het bewegen van de enkel. Daarnaast voel je drukpijn op het gebroken bot.

Om te zien of de enkel gebroken is, moet een röntgenfoto worden gemaakt. Hierop ziet de traumachirurg ook op welke plaats(en) het bot gebroken is.

Behandeling

De behandeling van een gebroken enkel hangt helemaal af van de precieze plaats van de breuk en de stand van de breuk.

  • Gips: Veel gebroken enkels kunnen worden behandeld met gips. Vaak duurt een gipsbehandeling zo'n zes weken. Is de breuk niet zo ernstig, dan duurt het gipsverband korter. Of je op het gips mag lopen, hangt ook van het type breuk af. Hier kan je traumachirurg je meer informatie over geven

  • Operatie: Als de enkel op meerdere plaatsen is gebroken of wanneer de breuk is verplaatst en de 'vork' van de enkel niet meer in lijn staat, dan moet de breuk meestal geopereerd worden. Dat hoeft zelden direct/acuut te gebeuren. Te vroeg opereren zorgt vaak voor problemen bij het goed genezen van de wond, zeker als de enkel opgezwollen is. Daarom krijg je eerst tijdelijk gips zodat de zwelling af kan nemen. Is de enkel niet meer gezwollen dan kan een tot twee weken daarna de operatie worden gedaan.

Technisch zijn er meerdere operatiemogelijkheden, maar het meest wordt gebruik gemaakt van een plaat met schroeven. Soms (en met name als de huid en omliggende spieren ook ernstig beschadigd zijn) wordt er gebruik gemaakt van externe fixatie.

Herstel

Het herstel hangt erg af van het soort breuk. Simpele breuken die met gips worden behandeld, zijn meestal na circa zes weken weer vastgegroeid. Daarna moet al dan niet met fysiotherapie, geoefend worden in het lopen. Het kan 3-6 maanden duren voordat de enkel weer is zoals voor het ongeluk. Is de breuk ernstig en wordt je geopereerd, dan duurt het herstel langer. Daarnaast is er altijd een kans dat de enkel nooit meer wordt zoals deze was voor het ongeluk, zeker als er ook sprake is van kraakbeenletsel.

Vragen?

Heb je nog vragen, stel ze gerust aan je behandelend arts of huisarts .

  • Polikliniek chirurgie: maandag t/m vrijdag tijdens kantooruren 0413 – 40 19 59
  • Buiten kantooruren bel je de receptie: 0413 – 40 40 40

Mis je bepaalde informatie of is iets niet duidelijk, vertel het ons.

Wachtlijstbemiddeling

Als je klachten erger worden terwijl je al op de wachtlijst staat, bel dan met de polikliniek waar je onder behandeling bent. Je behandelend arts kan dan overleggen en besluiten of je al dan niet eerder moet worden geopereerd.