Skip to Content

Gebruiksinstructies met betrekking tot psylliumzaad (metamucil, psylliumvezels of volcolon)

Op advies van je behandelend arts of continentieverpleegkundige ga je beginnen met medicatie om de ontlasting te verbeteren. Lees voor gebruik aandachtig de bijsluiter door. Deze instructie is een aanvulling hierop.

Je kunt dit middel voor twee redenen gebruiken:

  1. Om te harde ontlasting soepeler te maken. Gelijk aan Bristol type 1 of 2.
    De vezels laten de ontlasting meer water opnemen. De ontlasting wordt zachter en zwelt wat op. Dit stimuleert de stoelgang.
  1. Om te dunne ontlasting vaster te maken. Gelijk aan Bristol type 5, 6 of 7.
    De vezels zorgen voor meer volume in de ontlasting en binden het vocht, waardoor de ontlasting vaster wordt.
De Bristol-stoelgangschaal

De Bristol-schaal geeft aan welke vorm de ontlasting heeft en welke score daar bij hoort. De ideale score op deze schaal voor ontlasting is tussen 3 en 4.

Hoe bereik je het gewenste effect?

Te harde ontlasting soepeler maken

Om te harde ontlasting soepeler te maken neem je het aantal zakjes, afgestemd met je arts of verpleegkundig specialist, in met een glas koud water. Roer dit goed en drink meteen op. Of meng het met voedsel, bijvoorbeeld met vla of yoghurt. Drink na inname een extra glas water. Neem het niet in vlak voordat je gaan slapen.

Te dunne ontlasting vaster maken

Om te dunne ontlasting vaster te maken neem je het aantal zakjes, afgestemd met je arts of verpleegkundig specialist, in met een half glas water. Roer dit goed en drink meteen op, direct na de maaltijd. Het middel dikt in zodat er een gelachtige substantie ontstaat. Je kan in plaats hiervan de vezels ook direct na de maaltijd innemen met een beetje yoghurt, zo droog mogelijk. Dit kan een beter resultaat hebben.

Let erop dat je na inname gedurende een half uur niks drinkt.

Heb je nog vragen?

Heb je na het lezen van deze folder nog vragen of wil je meer lezen? Neem dan contact op met je continentieverpleegkundige of polikliniek chirurgie.

  • Continentieverpleegkundige via telefoonnummer 0413 – 40 26 62
  • Polikliniek chirurgie via telefoonnummer 0413 - 40 19 59