Skip to Content

Gefractioneerde CO2-Laserbehandeling (cosmetisch)

Laser ‘rejuvenation’ (verjonging) is een behandeling die meestal wordt gedaan om rimpels af te vlakken en ouderdomsvlekken of zonschade te verwijderen.

Informatie over activeFX , deepFX en totalFX gefractioneerde CO2-laserbehandelingen.

Deze informatie is bedoeld om een bewuste keuze te kunnen maken voor een eventuele gefractioneerde CO2-laserbehandeling met een ultrapulse CO-2 laser. Natuurlijk kun je na het lezen nog altijd mondelinge informatie vragen.

Laser rejuvenation

Laser ‘rejuvenation’ (verjonging) is een behandeling die meestal wordt gedaan om rimpels af te vlakken en ouderdomsvlekken of zonschade te verwijderen. Ook littekens, bijvoorbeeld door acne kunnen hiermee worden behandeld. De laser produceert een zeer krachtige lichtgolf die in staat is de weefsels onmiddellijk te verhitten en te verdampen. Dit wordt zo precies gedaan dat de onderliggende weefsels nauwelijks beïnvloed worden. De warmte uitstraling in de onderliggende lederhuid veroorzaakt een krimpeffect van het collageen (eitwitstructuren van de huid), wat resulteert in een stevigere structuur waar boven de opperhuid terug groeit.

Omdat de bekende diepe CO2-laserbehandeling een lange genezingsduur kent, werd gezocht naar nieuwe behandelmethoden met een snellere genezingsduur.

Bij deze nieuwe lichtere laser-behandeling boren we kleine gaatjes naast elkaar in de huid. Doordat niet het gehele oppervlak van de huid wordt behandeld, verloopt de genezing veel voorspoediger dan bij de oude ‘resurfacing’. Het effect van deze nieuwe behandeling is iets minder effectief dan resurfacing maar het resultaat is toch vaak heel fraai.

Deze behandeling doen we niet als je zwanger bent.

Na de behandeling

Onmiddellijk na de behandeling lijkt de huid geperforeerd met kleine gaatjes. De eerste dagen kan zwelling optreden. Dat gebeurt vooral als de oogleden zijn behandeld.

Na 1 dag wordt de huid rood en deze roodheid duurt enkele dagen tot een week na behandeling in het gezicht, maar kan langer aanhouden op andere lichaamsdelen. Deze roodheid kan na enkele dagen perfect gecamoufleerd worden.

In het algemeen is het resultaat van de gefractioneerde CO2-laserbehandeling een verbetering en opfrissing van de verouderde huid. Dit betekent niet dat bij iedereen de rimpels of littekens compleet verdwenen zijn. De behandeling moet meestal enkele malen herhaald worden voordat het gewenste resultaat verkregen wordt. De Ultrapulse CO2-laser is ‘de Rolls Royce’ onder de CO2-lasers. Door zijn hoge vermogen is de genezingstijd korter waardoor bijna nooit problemen

optreden. De behandeling is veel effectiever dan bij de andere CO2-lasers waardoor minder behandelingen nodig zijn dan bij andere lasers.

Met name bij behandeling (deep FX) van diepe littekens of rimpels is het resultaat pas te beoordelen na 6 tot 9 maanden. Bij de oppervlakkige behandeling (active FX) is het resultaat na 3 maanden te beoordelen. Bij beide behandelingen zal de verbetering van de huid nog doorgaan tot wel een jaar na de behandeling.

Problemen

Problemen bij laser rejuvenation komen zelden voor, maar zijn nooit 100% uit te sluiten.

De belangrijkste complicaties van gefractioneerde CO2-laserbehandeling zijn:

  1. Pijn. De behandeling is pijnlijk en voeren we daarom onder plaatselijke verdoving met een crème uit. Die brengen we 2 uur van tevoren aan. Als het een groot oppervlak betreft is dat niet altijd mogelijk en kan de behandeling onder algemene verdoving plaats vinden. Na de behandeling blijf je een half uur zodat we kunnen controleren of alles goed met je gaat. Als je in die tijd wazig gaat zien, duizelig wordt of andere verschijnselen krijgt die niet gewoon zijn, moet je dat melden aan assistente of arts. De eerste dagen na de behandeling kan het gezicht branderig aanvoelen. Gevruik dan een pijnstiller als paracetamol. Als je in het begin veel pijn hebt combineer je paracetamol met Diclofenac of Naproxen. Het is prettig om vlak na de behandeling te koelen met coldpacks, echter niet te lang achtereen.

De genezingsfase is echter nooit pijnlijk. Tijdens de verdere genezingsfase kun je soms wel jeuk krijgen.

  1. Verstoorde wondgenezing. De laser veroorzaakt oppervlakkige verwonding van de huid. Dit geneest meestal binnen 1 week. De huid moet 2 tot 3 maal per dag goed vet gehouden worden met Fucidinezalf. Wrijven kan een diepere verwonding veroorzaken en een risico op litteken vorming geven. Een tijdelijke rode verkleuring, zoals na de diepe laserbehandeling nog wel eens wordt gezien, treedt bij gefractioneerde CO2-laserbehandeling eigenlijk niet op.
  2. Zwelling.Onmiddellijk na de behandeling kan er een zwelling van de huid zijn. Hoe dichter de behandeling bij de ogen plaats vindt hoe groter de kans hierop is. Deze zwelling trekt weg in ongeveer 3 dagen.
  3. Infectie.Een gezonde huid beschermt tegen infectie. Na behandeling valt deze bescherming dus weg. Om het infectie gevaar te verminderen krijg je een ontsmettende zalf voor het gezicht.

De volgende complicatie zijn opgeschreven in de literatuur, maar worden in de praktijk niet gezien:

  1. Litteken vorming. Risico op litteken vorming is minimaal maar kan nooit 100% worden uitgesloten. Hypertrofische littekens en wild vlees werden beschreven. Om het risico op littekens te beperken is belangrijk dat je de adviezen en tips voor na de operatie ook navolgt.

Ook is het belangrijk dat je elke voorgeschiedenis van moeilijke wondgenezing verteld aan de arts. Het risico is ook toegenomen bij personen die tot een jaar voorbehandeling Roaccutane innamen voor behandeling van acne (jeugdpuistjes). Mocht er na de behandeling infectie optreden (blaasjes, pussende wondjes, koorts of een warm kloppend gevoel in de huid met zwelling, dan moet je meteen contact op te nemen met de dienstdoende dermatoloog. Bij snel ingrijpen kunnen dan littekens voorkomen worden.

  1. Oogbeschadiging. Elke laser kan beschadiging van de ogen veroorzaken. Het sluiten van de ogen tijdens de behandeling volstaat als bescherming. Daarnaast worden aangepaste maatregelen getroffen als extra veiligheid (een beschermende bril of vochtige kompressen of het plaatsen van metalen oogschelpen bij de behandeling van de oogleden).
  2. Afstaande oogleden. Het niet meer aansluiten van de oogleden van de oogbol is een beschreven complicatie van deze laser behandeling. Dit risico is verwaarloosbaar. Meestal is dit een tijdelijk ongemak dat vanzelf over gaat. Als het toch blijft, kan een operatie noodzakelijk zijn.

Late tijdelijke complicaties die kunnen ontstaan na volledige genezing.

  1. Pigment veranderingen.De behandelde zone kan genezen met toegenomen pigmentatie of (bruine vlekken) of een verminderde pigmentatie (witte vlekken). Dit komt voor bij patiënten met een meer gepigmenteerde huid (bijvoorbeeld van zuidelijke afkomst) en na blootstelling aan de zon. Advies is maximale zonbescherming toe te passen tot 6 maanden na de behandeling. Krijg je toch donkere vlekken dan kan dit spontaan of met een lokale behandeling verdwijnen in 3 tot 6 maanden. Als het risico op pigment verandering is toegenomen (op basis van medische voorgeschiedenis of huidskleur), starten we enkele weken voor de behandeling een aangepaste preventieve behandeling. Het is zeer belangrijk dat je niet door de zon gebruind bent voorafgaand aan de behandeling.
  2. Vooral personen die ook een zekere graad van couperose hebben, ontwikkelden soms wat rode vaatjes of rode pukkeltjes enkele weken na behandeling rosacea. Dit zijn ontstekingspukkels die lijken op de pukkels bij acne. Dit is eenvoudig te behandelen en heeft geen invloed op het uiteindelijk resultaat. Heb je couperose (rode vaatjes in het gezicht), dan kan deze best preventief behandeld worden met een vaatlaser of achteraf.
  3. Heel zelden vormen zich kleine milium cystes (gerste korrels) na rejuvenation. Deze zijn eenvoudig te verwijderen.

Wat te doen bij problemen en vragen

Maak je je zorgen over het genezingsproces, bel dan met de polikliniek dermatologie. Tijdens kantooruren naar tel. 0413 – 40 19 29; Buiten kantooruren bel je de receptie op 0413 – 40 40 40, zij verbinden door met de dienstdoende dermatoloog.

Tijdens de afspraak met de dermatoloog leggen we uit wat u mag verwachten van de behandeling. Natuurlijk is het zo dat het verouderingsproces na de behandeling gewoon weer doorgaat als voorheen. Als het ware wordt de klok in de tijd terug gezet. Het optimaal beschermen tegen blootstelling aan de zon, eventueel aangepast met een verzorgingscrème waar Vitamine A of retinol in zit helpt om het resultaat maximaal te behouden. Mocht je roken, dan is het heel belangrijk dat je daarmee stopt.

Resultaten kunnen niet worden gegarandeerd.

Wat kost de behandeling?

De behandeling wordt niet door de zorgverzekeraar vergoed.

Als er problemen optreden, dan kun je soms terecht bij je zorgverzekeraar voor de vergoeding van de behandeling.

Je betaalt de behandeling direct na afloop ervan per pin of contant.

Kun je onverhoopt niet naar de afspraak komen? Bel dan minstens één dag van tevoren de afspraak af. Als je de afspraak niet op tijd afzegt brekenen we de onkosten aan je door. 

Contact met dermatologie

Bij vragen of problemen kun je contact op te nemen met de polikliniek dermatologie. Tijdens kantooruren bel je naar 0413 – 40 19 29; Buiten kantooruren bel je de receptie van Bernhoven: 0413 – 40 40 40, op dit nummer is de dienstdoend dermatoloog bereikbaar.

 

Verklaring Gefractioneerde CO2-Laserbehandeling (cosmetisch)

 

Ik heb de informatie mondeling en schriftelijk gekregen.

Deze heb ik begrepen en ik ga akkoord met de behandeling.

 

 

 

Naam:                                                 Geboortedatum:                                            

 

 

 

Datum:                                               Handtekening: