Skip to Content

Hartfalenpoli

Je hebt deze folder gekregen van de cardioloog of verpleegkundige van de verpleegafdeling zodat je wat meer kunt lezen over hartfalen. Hartfalen is een chronische ziekte. Het is daarom belangrijk te leren leven met deze aandoening. Dit betekent ook dat je vanaf nu de rest van je leven onder controle blijft. Wij begeleiden en behandelen in Bernhoven patiënten met hartfalen op de hartfalenpoli. Deze folder vertelt wat de hartfalenpoli voor jou kan betekenen.

Behandeling en begeleiding op hartfalenpoli

De behandeling van hartfalen richt zich erop dat je zo min mogelijk last hebt van de klachten die je hebt vanwege hartfalen. Ook is het belangrijk dat als je klachten snel erger worden de behandeling aangepast wordt. Daarnaast besteden we veel aandacht aan het leren omgaan met je chronische ziekte zodat je kwaliteit van leven en het zich goed voelen behouden blijft. We noemen dit in de zorg zelfmanagement.

Het hartfalenteam van de hartfalenpoli  bestaat uit cardioloog, physician assistant, verpleegkundig specialist, hartfalenverpleegkundigen, fysiotherapeut en diëtiste. Zij werken met elkaar samen om jou zo goed mogelijk te behandelen en te begeleiden. De cardioloog besteedt aandacht aan de medische zaken zoals diagnostiek, behandelplan en medicijnen. De overige zorgverleners begeleiden je intensief in de noodzakelijke aanpassingen van leefgewoonten en behandelplan.

Zij zijn ook de centrale persoon waar je altijd terecht kunt bij problemen en ongemakken op het gebied van hartfalen. Door de intensieve begeleiding leer je beter en sneller om te gaan met de ziekte. Zo leer je onder andere dat als de klachten erger worden, je dit op het goede moment bij de hartfalenpoli meldt. Dan stellen we de behandeling meteen bij en kan soms zelfs worden voorkomen dat je moet worden opgenomen in het ziekenhuis.

Hartfalenteam van de hartfalenpoli

Het hartfalenteam heeft zich gespecialiseerd in het begeleiden van patiënten met hartfalen. Vaak zijn de eerste contacten met het hartfalenteam er al als je in het ziekenhuis ligt. Als het kan, bezoekt iemand van het team je dan al. Na ontslag uit het ziekenhuis krijg je een afspraak mee voor een eerste bezoek aan de hartfalenpoli. Ook krijg je een afspraak met de cardioloog. Hoe vaak je op de hartfalenpoli komt hangt af van de persoonlijke situatie. Meestal is dat in het begin wat vaker. Later zal dat vooral zijn als je klachten hebt. Als je in het eindstadium van hartfalen zit dan kunnen we ook het palliatief team betrekken in het behandelplan.

Wat kan het hartfalenteam voor u doen?

De zorgverlener uit het hartfalenteam bespreekt met jou wat je wensen en verwachtingen zijn. Jij bent de regisseur en bepaalt dus ook zelf wat er wel en niet gebeurt. Je bent uiteindelijk zelf verantwoordelijk voor je gezondheid. De zorgverlener(s) uit het hartfalenteam adviseren jou over wat in jouw situatie het beste is.

Het hartfalenteam:

 • Geeft informatie en uitleg over de ziekte en hoe hiermee om te gaan;
 • Is aanspreekpunt bij vragen of problemen;
 • Overlegt met de cardioloog of de behandeling aangepast moet worden;
 • Stelt jou volgens protocol in op de voor jou beste dosis van de hartfalen medicatie;
 • Maar het belangrijkste bent jij zelf. Wij verwachten dat je actief meewerkt om de dagelijkse problemen veroorzaakt door hartfalen, zo goed mogelijk te organiseren en waar mogelijk op te lossen.

Je klachten worden erger?

Rondom het hartfalen is de hartfalenpoli voor jou de juiste afdeling. Bij vragen en problemen kun je altijd met de  hartfalenpoli overleggen tijdens het telefonisch spreekuur. Als het nodig is, vindt bij medische problemen direct overleg plaats met de cardioloog of er wordt meteen een afspraak gemaakt. Is de hartfalenpoli gesloten en je hebt dringende vragen, neem dan contact op met je huisarts.

Neem in ieder geval contact op met de hartfalenpoli als:

 • je gewicht toeneemt; in 1 à 2 dagen, 1 à 2 kg; of een langzame stijging van 1 à 2 kg in 1 à 2 weken;
 • je benauwdheidsklachten toenemen;
 • je`s nachts kortademig wakker wordt;
 • je hartslag sneller en onregelmatiger is geworden;
 • je duizelig bent;
 • je misselijk bent of last hebt van braken en diarree;
 • je bovenbuik pijnlijk vol aanvoelt;
 • je een sterk verminderde eetlust heeft;
 • je minder gaat plassen;
 • je voeten, enkels en benen dikker worden;
 • je last krijgt van kriebelhoest.

LET OP: Als je last krijgt van

 • koorts die langer dan twee dagen duurt en hoger is dan 38.5 graden
 • meer dan drie keer moet braken en daardoor vocht verliest
 • vaker dan drie keer waterdunne diarree

dan moet je de ochtendmedicijnen NIET innemen, maar eerst contact opnemen met de hartfalenpoli.

Heb je nog vragen?

De hartfalenpoli is van maandag t/m vrijdag tussen 8.30 - 12.00 uur telefonisch bereikbaar op 0413 - 40 24 15.

Je vindt de hartfalenpoli op route 150

Patiëntenvereniging Harteraad

Harteraad is een patiëntenvereniging voor iedereen met hart- en vaataandoeningen. Harteraad heeft een individueel zorgplan ontwikkeld dat je helpt om verder te komen en je afspraak in het ziekenhuis voor te bereiden.

Je kunt hier dit zorgplan downloaden

Websites over hartfalen:

www.harteraad.nl
www.hartstichting.nl
www.heartfailurematters.org = website in Nederlands