Skip to Content

Hormoononderzoek kinderen: LHRH-test

Uw kind wordt binnenkort een dag opgenomen op de Kinder- en jongerenafdeling voor een puberteitsonderzoek door middel van de LHRH-test. In deze folder leest u hoe dit onderzoek uitgevoerd wordt. Algemene informatie over de opname leest u in de folder Kinderdagbehandeling, één dagje naar het ziekenhuis voor een onderzoek, behandeling of test.

Wat is een LHRH-test?

De LHRH-test is een onderzoek om te kunnen bepalen of de puberteit al dan niet is begonnen.
We doen de test met behulp van LHRH. LHRH is een hormoon dat door de hypothalamus (in de hersenen) gemaakt wordt. LHRH stimuleert de hypofyse (klein orgaantje in de hersenen) om twee andere hormonen aan te maken: LH en FSH

Waarom een LHRH-test?

De zaadballen (bij jongens) en de eierstokken (bij meisjes) maken geslachtshormonen aan die onder andere zorgen dat de puberteit op tijd begint. Met deze test kan de dokter te weten komen of de hypofyse en zaadballen of eierstokken goed hun werk doen.

Om dit bij kinderen te kunnen beoordelen moet de aanmaak van de hormonen LH en FSH vastgesteld worden. Door het toedienen van het hormoon LHRH gaat het lichaam de hormonen LH, FSH en oestrogeen(bij meisjes) of testosteron (bij jongens) produceren. Deze hormonen zijn vervolgens uit het bloed te bepalen.
Het hormoon LH (luteïniserend hormoon) zorgt bij jongens voor de productie van testosteron en bij meisjes voor de eisprong. Het hormoon FSH (follikel stimulerend hormoon) zorgt bij jongens voor de aanmaak van zaadcellen en bij meisjes stimuleert dit hormoon de groei van eicellen en de aanmaak van vrouwelijke geslachtshormonen.

Hoe bereidt u uw kind thuis voor?

Niet nuchter

Uw kind hoeft niet nuchter te zijn voor dit onderzoek en mag tijdens het onderzoek gewoon eten en drinken.

Emla of Rapydan pleister plakken

Tijdens het onderzoek moet uw kind geprikt worden. Om dit prikken minder pijnlijk te laten zijn heeft u een Emla of Rapydan pleister meegekregen. In de pleister zit een zalf die de huid verdoofd. Deze zalf werkt pas helemaal na 1 uur (Emla) of een half uur (Rapydan). U moet daarom de pleister voor vertrek naar het ziekenhuis plakken op de plek die de arts aangegeven heeft. Dit is of een bloedvat op de bovenkant van de hand of een bloedvat op de binnenkant van de elleboog. Als u geen pleister heeft meegekregen, wordt deze op de afdeling aangebracht.

Hoe verloopt het onderzoek?

Tijdens het onderzoek mag u de hele tijd bij uw kind blijven. Uw kind heeft tijdens het onderzoek bedrust en mag alleen onder begeleiding naar het toilet.

Het infuus

In verband met meerdere bloedafnames krijgt uw kind een infuus. Hiervoor krijgt uw kind een prik in de hand of arm. Na die prik blijft er een dun, plastic buisje in je bloedvat zitten. Dit noemen we een infuus. Via dat buisje neemt de verpleegkundige bloed af (voelt het kind niets van), zodat uw kind niet telkens geprikt hoeft te worden. Ook wordt via het infuus het hormoon LHRH toegediend.

Hoe gaat de LHRH-test in zijn werk?

Nadat uw kind het infuus heeft gekregen, neemt de verpleegkundige hieruit bloed af. Daarna krijgt uw kind het hormoon LHRH ingespoten in het infuus, dit kan een beetje koud aanvoelen. In totaal moet er bij uw kind minimaal drie keer en maximaal zes keer bloed worden afgenomen. Na het onderzoek verwijdert de verpleegkundige het infuus en mag uw kind weer uit bed en naar huis.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Voor het onderzoek zijn u en uw kind ongeveer twee tot vijf uur in het ziekenhuis (afhankelijk van het aantal bloedafnames). Het afnemen van bloed duurt slechts enkele minuten per keer.

Bijwerkingen

Bij een LHRH-test heb je geen last van bijwerkingen. Door deze test krijg je geen (nieuwe) klachten. Als je vroeg in de puberteit lijkt te komen zal deze test dat niet erger maken of sneller laten gaan.

Tijdens het inspuiten van de LHRH kan het kind zich duizelig/misselijk voelen of een warm gevoel hebben. Dit is na enkele minuten verdwenen.

Uitslag

Het duurt ongeveer drie tot vier weken voordat de uitslagen bekend zijn. Op het eerstvolgende bezoek aan de kinderarts of tijdens een telefonisch consult wordt met u de uitslag besproken.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen dan kunt u contact opnemen met de afdeling kinderdagbehandeling van de kinder- en jongerenafdeling op telefoonnummer: 0413 - 40 34 92