Skip to Content

Informatiebijeenkomsten 'Je hart, je leven'

Het krijgen van een hartaandoening of het ondergaan van een hartoperatie is een ingrijpende gebeurtenis. Niet alleen heeft het invloed op uw lichaam, maar vaak spelen ook gevoelens als angst en onzekerheid een rol. Angst voor herhaling, voor het onbekende, onzekerheid over de toekomst en over allerlei alledaagse activiteiten die misschien niet meer kunnen. Wat kan / mag nog wel en wat niet meer?

Het is van belang dat u leert op welke manier u met de hartaandoening kunt omgaan en hoe u de kans op het krijgen van een nieuw hartinfarct (recidief) kunt verminderen.
Eigenlijk weten we wel wat goed en wat niet goed is voor het hart. Of met andere woorden: wat een gezonde leefstijl is. Gezond eten en drinken, voldoende beweging, niet roken, uzelf minder druk maken, zijn allemaal factoren die ertoe bijdragen dat de kans op het krijgen van een nieuw infarct kleiner wordt. Het zijn factoren die u zelf in de hand kunt hebben, maar het is vaak erg moeilijk om een bepaalde leefstijl of gewoonte te veranderen en vervolgens ook nog vol te houden.

Informatiebijeenkomsten

Om u hierbij te ondersteunen, organiseert het hartrevalidatie-team van Bernhoven informatiebijeenkomsten voor hartpatiënten.
Tijdens de bijeenkomsten gaan verschillende leden van het hartrevalidatie-team (cardioloog, diëtist, fysiotherapeut, maatschappelijk werker, psycholoog) in op de klachten, vragen en problemen die kunnen spelen na een hartaandoening of hartoperatie.
U krijgt veel informatie, praktische tips en adviezen. Er is gelegenheid om vragen te stellen.

Rol van de partner of andere naaste familieleden

Het programma richt zich ook op de partner of andere naaste familieleden. Ook voor hen is het van belang dat zij leren omgaan met de veranderde situatie. Daarom wordt u aangeraden dat u de informatiebijeenkomsten samen met uw partner (of een ander naast familielid) bijwoont. Hierdoor krijgen ook zij meer inzicht en kunnen zij u ondersteunen
en motiveren.

Programma

Het programma bestaat uit vier informatiebijeenkomsten:

 • Opbouw en herstel
  De fysiotherapeut en maatschappelijk werker gaan nader in op de risicofactoren van hartaandoeningen, de lichamelijke beperkingen (zoals: vermoeidheid, inspanningsangst) en de sociale / psychische beperkingen van een hartaandoening (zoals: rol van de partner, angst voor het uitvoeren van alledaagse activiteiten).
 • Hart- en vaatziekten
  De cardioloog vertelt over hart- en vaatziekten, verschillende onderzoeken, behandelingen en medicijngebruik.
 • Gezonde en gevarieerde voeding
  De diëtist geeft informatie over (het belang van) gezonde voeding, verandering van eetgewoontes, misverstanden over voeding en praktische tips voor het bereiden van gezonde maaltijden.
 • Hartaandoening, wat doet het me je ?
  De psycholoog gaat nader in op het herwinnen van zelfvertrouwen, het veranderen van gewoontes en het leren omgaan met stress.

Op advies van de cardioloog en het hartrevalidatieteam wordt ernaar gestreefd dat u alle bijeenkomsten bij gaat wonen.

Aanmelding:

U kunt zich aanmelden met het aanmeldingsformulier dat u bij deze folder hebt ontvangen. Na aanmelding wordt u een schriftelijke bevestiging met de data van de informatiebijeenkomsten toegestuurd. .

Vragen

Wanneer u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft over het programma of de organisatie van de bijeenkomsten, kunt u contact opnemen met het secretariaat fysiotherapie.

Secretariaat fysiotherapie

Route 080

Telefoonnummer : 0413 - 40 19 35

E-mail: fysio-uden@bernhoven.nl