Skip to Content

Je baby dragen in een draagdoek

Het leren dragen van je baby in een draagdoek kan al tijdens de ziekenhuisopname door onze kinderfysiotherapeuten op de afdeling.

Natuurlijk kan dit ook thuis, daarvoor kun je informeren bij verpleegkundige en baby/draagconsulent Nicole Habraken via www.babyzorgbrabant.nl. Of via google kun je zelf op zoek naar iemand in de buurt.

Waarom dragen?

Baby’s hebben veel behoefte om aangeraakt en vastgehouden te worden. Vooral tijdens/na een ziekenhuisopname is die behoefte nog groter. De hechting tussen jou en je baby is heel belangrijk, daarom stimuleren we om te buidelen. Tijdens het buidelen ligt je baby op jouw blote huid. Dit heeft ontzettend veel voordelen voor jullie beiden. Zo is bekend dat het een gunstige invloed heeft op de lichaamstemperatuur, ademhaling en hartslag van de baby. Het versterkt ook de band tussen ouder en kind en er is minder stress bij de baby. Dit heeft een gunstige invloed op de hersenontwikkeling.

Het dragen kan een mooie afwisseling zijn met het buidelen of een vervolg erop. Vele van de voordelen van het buidelen komen ook terug bij het dragen.

Het nauwe contact tussen jou en je kind, helpt om de lichaamssignalen goed te herkennen en biedt veiligheid en troost.

Door het huidcontact komt het hormoon oxytocine vrij bij ouder en baby, dat de hechting bevordert. Oxytocine zorgt voor ontspanning, ondersteunt de groei van je kind en stimuleert de melkproductie van de moeder.

Het dragen van je baby levert daarnaast nog meer voordelen op:

  • Hongersignalen worden sneller herkend.
  • De baby kan zijn natuurlijke slaapcyclus gemakkelijker volgen.
  • Baby’s hebben minder last van krampjes en refluxklachten.
  • De verticale houding is een natuurlijke houding.
  • En draagt bij aan optimale heupontwikkeling en minder druk op het achterhoofd.

Bovendien krijgt jouw kindje beweging en daarmee zintuigelijke prikkels, net als in de baarmoeder.Dragen is daarnaast ook praktisch. Je hebt je handen vrij om bijvoorbeeld de hond uit te laten, de was te doen of voor je andere kind.

Maar het allerbelangrijkst… Dragen is ontzettend leuk!

Interesse?

Voor meer informatie kun je terecht bij de verpleegkundigen of bij de kinderfysiotherapeuten van de couveuseafdeling.