Skip to Content

K-draden verwijderen

Je hebt een operatie gehad om de breuk weer goed te zetten. De dokter heeft daarvoor k-draden gebruikt. In deze folder lees je meer over k-draden, hoe ze worden verwijderd, en tips.

K-draden zijn metalen pennetjes, zoals cocktailprikkers. Je kunt ze zien aan de buitenkant van je huid. Na de operatie krijg je meestal gips om ze te beschermen.

De k-draden blijven zitten totdat er genoeg nieuw bot is gegroeid. Dan zijn ze niet meer nodig en worden ze eruit gehaald.

Het verwijderen

Het weghalen van de k-draden gebeurt op de gipskamer, zonder verdoving. De k-draad zit niet vast aan het bot of de huid. Daarom is het makkelijk om het met een tangetje weg te halen.

De gipsverbandmeester of arts haalt de k-draad eruit. Het kan even onprettig voelen, maar dat duurt maar kort.

1 uur van tevoren kun je paracetamol nemen.

Na het verwijderen

De gipsverbandmeester plakt er nog een pleister op en de arts beslist of er weer gips omheen moet.

Tips

  • Douchen en zwemmen: De wondjes genezen meestal binnen een paar dagen. In die dagen kun je gewoon douchen. Spoel na het gebruik van shampoo of badschuim de wondjes af met de douchekop.
  • Zolang de wondjes nog open zijn, mag je niet in bad of zwemmen. Dat verhoogt het risico op infectie.
  • De dokter bepaalt hoeveel en of je mag oefenen.

Aanvullende informatie

Soms zitten de k-draden onder de huid. Dan worden ze verwijderd tijdens een kleine operatie.

Vragen?

Heb je nog vragen na het lezen van deze folder? Neem dan gerust contact op met de gipskamer: 0413 - 40 27 30 (maandag t/m vrijdag van 8.00 - 17.30 uur). Of buiten kantooruren met de receptie: 0413 - 40 40 40.