Skip to Content

Kromme tenen bij kinderen

De kromme tenen waar de meeste vragen over komen zijn de onderrijdende teen en de overrijdende teen. Daarnaast zijn er nog de klauwteen, de hamerteen en de scheve grote teen (dokters noemen dit in medische term de hallux valgus). Deze folder is vooral bedoeld voor de overrijdende en de onderrijdende teen bij de zuigeling. Deze wordt ook wel Curly Toe genoemd. 25 Procent van de kromme tenen herstelt spontaan. Ouders merken ze vaak op vlak na de geboorte. Vaak is er ook een lijn in de familie te herkennen.

Welke klachten zijn er?

Eigenlijk zijn er in de peuter- en kleutertijd nauwelijks tot geen klachten. Soms zijn er pas problemen als kinderen schoenen gaan dragen. Als de teen heel scheef onder of over de andere teen staat, kan deze op oudere leeftijd stijf worden en drukplekken geven. De meeste klachten hebben ermee te maken dat het niet zo mooi uitziet.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Op de hele jonge leeftijd stel je de diagnose door naar de voet te kijken en te voelen aan de tenen. Een röntgenfoto helpt hierin niet.

Hoe wordt de kromme teen behandeld?

Er zijn verschillende manieren om de kromme tenen te behandelen:

Niet behandelen

Als er niet zo’n heel erge afwijking is, hoeft er niet te worden behandeld.

Behandelen zonder opereren

Een eenvoudige manier om toch iets te doen en die niet schadelijk is, is tapen. Hierbij wordt er onderscheid gemaakt of de teen er onder door gaat of er overheen komt. Dat geeft een verschil in de tape richting. Het tapen wordt voor drie maanden geadviseerd. Ervaring leert dat na zes maanden er bij 94% nog steeds succes is.

A: Teen die eronder door wil gaan. B: Teen die er overheen wil gaan

Naast het tapen kan de podotherapeut een silicone hulpmiddel maken. Deze gaat rond de tenen en houdt de tenen in de schoen naast elkaar.

Opereren

Opereren wordt alleen gedaan als er pijnklachten zijn van de teen. Niet omdat er pijnklachten in de toekomst verwacht worden. Vóór het zesde levensjaar wordt er niet aan geopereerd. Er worden verschillende operaties beschreven. Het effect hiervan is op de lange duur niet bekend.

Wat wel of niet gedaan kan worden hangt heel erg van de persoonlijks situatie van het kind af. In een persoonlijk gesprek met de orthopedisch chirurg bespreekt u wat het beste is voor uw kind.

Heeft u nog vragen?

Wanneer u na het lezen van deze folder nog vragen heeft, kunt u gerust contact opnemen met uw behandelend arts of de polikliniek orthopedie: 0413 - 40 19 71