Skip to Content

Laparoscopische sterilisatie

Je hebt gekozen voor een laparoscopische sterilisatie. In deze folder krijg je informatie over:

  • voorbereiding op de sterilisatie
  • opname
  • weer thuis
  • wanneer contact opnemen
  • wat je moet weten na de operatie

Er is een aparte folder ‘Informatie voor vrouwen die een sterilisatie overwegen’. Daarin staat informatie over de voor- en nadelen van een sterilisatie en de verschillende methoden.

Wie doet de sterilisatie?

Een gynaecoloog  doet de ingreep. Mogelijk ken je de gynaecoloog nog niet die bij je de ingreep doet. Als je dat een bezwaar vindt, kun je vooraf een aparte afspraak maken op de polikliniek om kennis te maken.

Hoe bereid je je voor op de sterilisatie?

Verzekering 

Een sterilisatie valt niet binnen het basispakket. Vraag jouw verzekering welke aanvullende verzekering voldoet. Dit verschilt per verzekeraar, per pakket en per jaar. Als de sterilisatie volledig wordt vergoed, heb je meestal geen kosten van jouw eigen risico. Houd er rekening mee dat de rekening hoger kan zijn dan de maximale vergoeding, dan geldt dus een eigen bijdrage.

Niet zwanger zijn 

Zorg dat je niet zwanger bent tijdens de sterilisatie. Zorg dat er geen kans is dat er net een bevruchting is geweest. Als je de pil slikt, maak de strip af. Als je een spiraaltje hebt, bespreek dan met de gynaecoloog wanneer je dit laat verwijderen. Gebruik je condooms of is er een risico op een zwangerschap? Dan kun je de sterilisatie het beste in de eerste week na de menstruatie krijgen, in elk geval voor de eisprong.

Pijnstilling

Als voorbereiding op eventuele pijn kun je een pijnstiller nemen die ook krampen van de baarmoeder tegengaat. Dit zijn bijvoorbeeld Naprosyne 500mg of Ibuprofen 600mg, liever geen Paracetamol. Als de ingreep in de ochtend is gepland neem je een tablet de avond tevoren, en een vlak voor het vertrek naar het ziekenhuis. Is de ingreep ’s middags gepland, dan neem je een tablet bij het opstaan en vlak voor vertrek naar het ziekenhuis neem je er nog een

Wij informeren je op tijd over datum en tijd van de opname en waar je je moet melden.

De dag van de opname

De opname

Je wordt opgenomen op de afdeling dagbehandeling, route 140. De ingreep zelf duurt ongeveer een half uur. Houd er rekening mee dat je een dagdeel in het ziekenhuis blijft. Een verpleegkundige legt uit wat er gaat gebeuren en doet controles. Zij brengt je eerst naar de ontvangstruimte van de operatieafdeling. Je krijgt een infuus en bewakingsapparatuur.

Op de operatiekamer

Op de operatiekamer zie je de gynaecoloog die de operatie doet. Het team neemt nog eenmaal alle gegevens door. Dan krijg je de narcose. Via het infuus krijg je de slaapmedicatie. Jouw blaas wordt met een katheter leeggemaakt.

Hoe gaat de ingreep?

De gynaecoloog maakt in de onderrand van de navel een sneetje van ongeveer één centimeter. Via dit sneetje brengt hij/zij een kijkbuis met camera in. Je krijgt gas in de buik. Zo ontstaat ruimte om de baarmoeder, eierstokken en eileiders heen. Je krijgt een tweede sneetje vlak boven het schaambeen bij de bovengrens van het schaamhaar. De gynaecoloog brengt hierdoor het instrument in voor de sterilisatie. Met dit instrument brandt hij/zij beide eileiders dicht. De gynaecoloog verwijdert de instrumenten en laat het gas uit jouw buik lopen. De gynaecoloog of een assistent hecht de wondjes.
Als er voor gekozen is beide eileiders te verwijderen worden drie sneetjes gemaakt: een in de navel en twee rechts en links schuin onder de navel.

Op de uitslaapkamer

Na de operatie verblijf je op de uitslaapkamer. Als de controles goed zijn, brengt de verpleegkundige je weer naar de afdeling. De verpleegkundige doet regelmatig controles en informeert hoe het gaat. Je krijgt pijnstilling via het infuus.

Naar huis

Meestal kun je na een uur of twee weer naar huis. Soms is het beter om een nacht in het ziekenhuis te blijven, als je bijvoorbeeld erg misselijk blijft of veel pijn hebt. Je kunt niet zelf autorijden. Je krijgt informatie over de verzorging van de wondjes en de hechtingen.

Weer thuis

De pijn vermindert meestal de eerste uren na de sterilisatie. Sommige vrouwen hebben nog een paar dagen last. Zo nodig kun je pijnstillers nemen. Je kunt last hebben van schouderpijn. Dit komt door het gas in de buik. Dit kan het middenrif prikkelen en dat voel je als schouderpijn. Deze pijn verdwijnt meestal dezelfde dag.
De wondjes in de buik zijn meestal gehecht. Met de hechtingen kun je gewoon douchen of in bad gaan. Meestal krijg je oplosbare hechtingen die onder de huid zitten. Maar als ze irriteren, mag je ze wel na vijf dagen (laten) verwijderen. Meestal kun je na een paar dagen of een week weer werken.

Wanneer contact opnemen?

Neem contact op:

  • als je steeds meer buikpijn krijgt
  • als je koorts hebt (38 graden of hoger)

Bij een sterilisatie is de kans op een infectie niet groot. Als je een infectie krijgt, dan heb je antibiotica nodig. Bij een laparoscopische sterilisatie kan ongemerkt de darm beschadigd zijn. Je krijgt dan binnen enkele dagen steeds meer buikpijn en vaak ook koorts. Het gebeurt zelden, maar het is belangrijk dat je op tijd contact opneemt met het ziekenhuis.

Wat je moet weten na de operatie

Direct betrouwbaar 

Een laparoscopische sterilisatie is meteen betrouwbaar.

Toch zwanger? 

Na een laparoscopische sterilisatie worden 2-5 per 1.000 vrouwen zwanger. Als je zwanger bent, heb je ruim 30 procent kans dat je een buitenbaarmoederlijke zwangerschap hebt. Neem daarom zodra je weet dat je zwanger bent contact op met de gynaecoloog.

Verantwoording

Deze folder is grotendeels geschreven door de commissie Patiëntencommunicatie, met hulp van en goedgekeurd door leden van de werkgroep Anticonceptie van de NVOG. Enkele aanpassingen hebben plaatsgevonden voor de lokale situatie in Bernhoven.