Skip to Content

Mammalocalisatie onder röntgen

Dit onderzoek krijgt u omdat de radioloog op een eerdere mammografie een stukje afwijkend weefsel gezien heeft. De chirurg heeft met u besproken dat het afwijkende weefsel operatief moet worden verwijderd. Omdat de chirurg tijdens de operatie het afwijkende weefsel niet kan terugvinden, wordt het weefsel eerst op de afdeling radiologie gemerkt, dit gebeurt door een soort metalen draadje in het weefsel te brengen. De chirurg weet dan precies welk stukje borstweefsel hij moet verwijderen.

De informatie in deze folder is van algemene aard. Dat wil zeggen dat het onderzoek is beschreven zoals dit meestal verloopt. Het kan zijn dat de arts een andere methode kiest, die beter aansluit bij uw situatie. Het is niet mogelijk in deze folder alle mogelijkheden te vermelden. Ook risico’s en bijwerkingen zijn in algemene zin aangegeven. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een radioloog (gespecialiseerd arts) en een radiologisch laborant.

Een eventuele begeleider kan niet aanwezig zijn in de onderzoeksruimte tijdens het uitvoeren van het onderzoek. Alleen in bijzondere situaties is dit eventueel mogelijk. Helpen met omkleden is vanzelfsprekend altijd toegestaan.

Zwangerschap

Als u zwanger bent of denkt dit te zijn, neem dan telefonisch contact op met de afdeling radiologie voor nader overleg.

Zijn er risico’s of bijwerkingen?

De hoeveelheid röntgenstraling die wordt gebruikt bij het maken van de foto’s is zo weinig dat de kans op schadelijke effecten heel klein is, ook als u meerdere onderzoeken heeft ondergaan.

Hoe bereidt u zich voor?

Voor dit onderzoek is geen speciale voorbereiding nodig. U kunt gewoon eten en drinken. Het is wel van belang dat u op de dag van het onderzoek geen bodylotions, cremes, zinkzalf e.d. gebruikt.

Medicijnen

Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, heeft uw aanvragend arts aangegeven of en hoe u moet stoppen met bloedverdunnende medicijnen. Is dit voor u niet duidelijk, overleg dan met deze arts. Als u bij de trombosedienst bekend bent, geef dan tijdig bij hen aan dat en wanneer u dit onderzoek ondergaat.

Onderzoek

Melden

Drie dagen voor je afspraak krijg je een sms van Bernhoven met een link. Via deze link meld je je digitaal aan voor je afspraak. Lukt het niet om jezelf thuis aan te melden? Meld je dan met je geldige legitimatiebewijs aan bij de aanmeldzuil in de centrale hal van Bernhoven, routenummer 001. Deze aanmeldzuil print voor jou een dagticket met jouw afspraak of afspraken.

Op het afgesproken tijdstip meldt u zich bij de balie van de afdeling radiologie, routenummer 040.

Hoe verloopt het onderzoek?

  • De laborant haalt u op uit de wachtruimte en brengt u naar dezelfde kamer als waar de borstfoto’s (mammografie) zijn gemaakt. De laborant geeft uitleg over het onderzoek.
  • Vervolgens gaat u met ontbloot bovenlichaam in de stoel voor het apparaat zitten, het apparaat ziet er nu iets anders uit dan de vorige keer. De borst, waarin het metalen draadje wordt gebracht, komt tussen de platen van het apparaat klem te zitten. Het aandrukken kan pijnlijk zijn, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Tijdens het onderzoek is het belangrijk dat u goed stil blijft zitten. Soms is de juiste plaats moeilijk te vinden. Om het afwijkende weefsel te vinden, worden twee of meerdere foto’s gemaakt, net zolang tot het weefsel gevonden is. Daarna worden er nog twee foto’s gemaakt. Het apparaat kan met deze laatste twee foto’s precies berekenen waar en hoe diep het metalen draadje moet komen.
  • Wanneer de precieze plaats duidelijk is, prikt de radioloog op die plek met een holle naald in de borst. Het metalen draadje wordt door de naald in de borst geschoven. Aan het metalen draadje zit een soort weerhaakje zodat deze precies op de juiste plek blijft zitten.
  • Als de draad goed zit, wordt de holle naald verwijderd. De borst wordt dan weer losgemaakt.
  • Na het inbrengen van het metalen draadje worden nog enkele controle-foto’s gemaakt. Het draadje steekt nu uit de borst.
  • De laborant plakt hier een gaasje op, zodat het niet in de weg zit als u de kleding aan heeft. U wordt dezelfde dag nog geopereerd.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het onderzoek duurt ongeveer een uur, maar kan ook korter duren als alles vlot verloopt

Na het onderzoek

De laborant vertelt u wanneer u kunt gaan. U mag na deze ingreep pas na de operatie weer douchen.

Heeft u nog vragen?

Wanneer u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft, neem dan gerust contact op met de afdeling radiologie.

Telefoonnummer: 0413 - 40 19 62