Skip to Content

Mammografie (röntgenonderzoek van de borsten)

Uw behandelend arts heeft voor u een röntgenonderzoek van de borsten aangevraagd. Dit onderzoek heet in medische termen mammografie. Met behulp van dit onderzoek wordt uw borstweefsel onderzocht om eventuele afwijkingen op te sporen.

De informatie in deze folder is van algemene aard. Dat wil zeggen dat het onderzoek is beschreven zoals dit meestal verloopt. Het kan zijn dat de arts een andere methode kiest, die beter aansluit bij uw situatie. Het is niet mogelijk in deze folder alle mogelijkheden te vermelden. Ook risico's en bijwerkingen zijn in algemene zin aangegeven.
Het onderzoek wordt uitgevoerd door een radiologisch laborant. De foto's worden beoordeeld door een radioloog (gespecialiseerd arts)

Een eventuele begeleider kan niet aanwezig zijn in de onderzoeksruimte tijdens het uitvoeren van het onderzoek. Alleen in bijzondere situaties is dit eventueel mogelijk. Helpen met omkleden is vanzelfsprekend altijd toegestaan.

Zwangerschap en borstvoeding

Als u zwanger bent (of denkt zwanger te zijn), of u geeft borstvoeding, neem dan telefonisch contact op met de afdeling radiologie voor nader overleg.

Zijn er risico’s of bijwerkingen?

De hoeveelheid röntgenstraling die wordt gebruikt bij het maken van de foto’s is zo gering dat de kans op schadelijke effecten heel klein is, ook als u meerdere onderzoeken heeft ondergaan.

Hoe bereidt u zich voor?

  • Het onderzoek wordt bij voorkeur uitgevoerd vlak na de menstruatie.

  • Wilt u voor het onderzoek geen bodylotions, cremes, zinkzalf of talkpoeder gebruiken? Deze middelen zijn van invloed op het resultaat van de foto. Deodorant geeft geen problemen en kunt u wel gebruiken.

  • Als u siliconen-borstprothesen heeft, moet u dit doorgeven aan de laborant die u ophaalt voor het onderzoek.

  • Als u lang haar heeft, zorg dan voor een speld / haarelastiek om uw haren bij elkaar te binden. Losse haren kunnen storende beelden geven op de foto’s.

Onderzoek

Melden

Drie dagen voor je afspraak krijg je een sms van Bernhoven met een link. Via deze link meld je je digitaal aan voor je afspraak. Lukt het niet om jezelf thuis aan te melden? Meld je dan met je geldige legitimatiebewijs aan bij de aanmeldzuil in de centrale hal van Bernhoven, routenummer 001. Deze aanmeldzuil print voor jou een dagticket met jouw afspraak of afspraken. 

Op het afgesproken tijdstip meldt u zich bij de balie van de afdeling radiologie, routenummer 040.

Hoe verloopt het onderzoek?

De laborant komt u uit de wachtruimte halen en vertelt u wat er gaat gebeuren. In een kamertje naast de onderzoekkamer moet u zich uitkleden, uw bovenlichaam moet bloot zijn.

In de onderzoekkamer gaat u voor het röntgenapparaat staan. De laborant legt uw borst op een plaat. In deze plaat bevindt zich een digitale film. Met behulp van een tweede plaat wordt de borst samengedrukt. Dit aandrukken van de borst kan gevoelig zijn, en soms ook pijnlijk. De tijd dat de borst is samengedrukt duurt niet lang. Toch is dit samendrukken van de borst noodzakelijk om de foto's beter te kunnen beoordelen. Belangrijke voorwaarde om het onderzoek te doen slagen, is dat u probeert zo goed mogelijk te ontspannen.
De laborant maakt een foto van zowel de linker- als rechterborst om beide borsten met elkaar te kunnen vergelijken. Per borst worden twee foto's gemaakt vanuit verschillende richtingen. Er worden dus in totaal vier foto's gemaakt. De foto’s worden opgeslagen in de computer. We kunnen u nog niets zeggen over de uitslag. De foto's worden op het moment dat u er bent alleen beoordeeld op kwaliteit. Het verslag van het onderzoek komt bij uw aanvragend arts.

Een enkele keer geeft de mammografie niet voldoende informatie en is een nader onderzoek nodig. Er kunnen extra foto's worden gemaakt, waarbij een klein gebied van de borst wordt uitvergroot. Vaak wordt de mammografie ook aangevuld met een echografie. Bij een echografie wordt een afbeelding van de borst gemaakt met behulp van ultra-geluidsgolven. De radioloog of laborant smeert op de borst wat gelei en vervolgens gaat hij met een klein apparaat - een transducer - over uw borst heen. Dit onderzoek is niet pijnlijk.

Hoe lang duurt het?

Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten.

Uitslag

De radioloog beoordeelt de foto's. Hiervan stuurt hij een verslag naar uw behandelend arts, die de uitslag met u zal bespreken.

Het verslag is ook in te zien via het patiëntenportaal MijnBernhoven. Kijk voor meer informatie over MijnBernhoven op patientenportaal MijnBernhoven.

Heeft u nog vragen?

Wanneer u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft, neem dan gerust contact op met de afdeling radiologie.

Telefoonnummer: 0413 - 40 19 62