Skip to Content

Manometrie (drukmeting van de slokdarm)

U komt binnenkort naar het ambulant centrum voor slokdarmmanometrie. Deze folder informeert u over de gang van zaken rond dit onderzoek.

Algemeen

Een verstoorde werking van de slokdarm kan diverse klachten geven, zoals het blijven hangen van voeding, pijn op de borst, zuurbranden of prikkelhoest.
Om te beoordelen of er bij u sprake is van een verstoorde functie van de slokdarm, is er een afspraak gemaakt voor een slokdarmmanometrie. Het doel van dit onderzoek is om een indruk te krijgen van de spierbewegingen in de slokdarm en de werking van de kringspier op de overgang van de slokdarm naar de maag.

Afspraak

U heeft een afspraak op ............................................................ (datum) om ........................................................ (tijd).
U kunt zich melden bij de balie, routenummer 140.

Hoe bereidt u zich voor?

Medicijnen

Als u medicijnen voor uw slokdarm of maag gebruikt, dan krijgt u instructies van uw behandelend arts over het gebruik. Het kan zijn dat u deze medicijnen een week voor het onderzoek moet stoppen en soms moet u ze juist blijven doorgebruiken. De arts bespreekt dit met u

Actueel medicatieoverzicht (AMO); meenemen voor uw eigen veiligheid

Wat is een AMO?
AMO staat voor actueel medicatieoverzicht. Het is dus een overzicht van de medicijnen die u op dat moment gebruikt.

Waarom een AMO?
Als uw arts medicijnen wil voorschrijven, leest de arts in uw AMO welke medicijnen u al gebruikt. Zo voorkomen we dat u medicijnen voorgeschreven krijgt die niet goed combineren met andere medicijnen.

Hoe kom ik aan mijn AMO?
Uw apotheker print voor u een AMO uit. Vertel uw apotheker ook als u medicijnen gebruikt zonder recept zoals pijnstillers, vitamines, anticonceptie pil of St. Janskruid en meld ook allergie├źn.

Ik heb nieuwe medicijnen gekregen. Hoe kom ik aan een aangepast AMO?
Tijdens uw ziekenhuisopname, polikliniekbezoek of bezoek aan uw huisarts kan uw medicijngebruik zijn veranderd. Let er op dat wijzigingen van medicatie of nieuwe gegevens in uw overzicht worden opgenomen door uw apotheker.

Wanneer neem ik mijn AMO mee?
Zorg dat u het overzicht altijd bij u heeft als u naar de specialist gaat. Dan kan de specialist zien of eventuele nieuwe medicijnen samengaan met medicijnen die u al heeft. Neem het ook mee als u naar de tandarts gaat.

Hoelang is uw AMO geldig?
Het document is maximaal drie maanden geldig maar dient bij iedere wijziging in de medicatie tussentijds opnieuw worden vervangen. Uw apotheek kan het actuele medicatie overzicht verstrekken.

Nuchter

Het onderzoek kan alleen gedaan worden als de maag helemaal leeg is. U mag daarom de avond voor het onderzoek na 21.00 uur niets meer eten en na 24.00 uur ook niets meer drinken. Vanaf 24.00 uur mag u ook niet meer roken. U mag de mond nog wel spoelen met water.

Wat moet u doen als u niet op de afspraak kunt komen?

Als u onverhoopt niet op de afspraak kunt komen, bel ons dan op tijd op. Wij maken dan een nieuwe afspraak.

Hoe verloopt het onderzoek?

Op het afgesproken tijdstip meldt u zich aan de balie van het ambulant centrum. U vindt het ambulant centrum op de eerste verdieping, route 140.

Via de neus wordt er een sonde ingebracht tot in de maag. Een sonde is een dun en buigzaam slangetje met een diameter van 3-4 mm. Het inbrengen van de sonde kan even vervelend zijn en misschien krijgt u braakneigingen of moet u hoesten. Als de sonde ingebracht is krijgt u ongeveer tien slokjes water te drinken, zodat de druk in de slokdarm kan worden gemeten.
Na het onderzoek wordt de sonde uit uw neus verwijderd en mag u naar huis. Het onderzoek duurt ongeveer vijftien minuten.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek wordt tijdens de eerstvolgende afspraak op de polikliniek met u besproken.

Zijn er complicaties?

Bij een manometrie komen vrijwel geen complicaties voor. Het kan zijn dat u wat last heeft van de neus of een kleine neusbloeding krijgt. Sommige mensen krijgen nadien wat last van de keel. Het helpt dan om extra te drinken.

Heeft u nog vragen?

Als u na het lezen van deze folder nog vragen heeft, dan kunt u ons van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30-12:30 uur en 13.00-17.00 uur bellen.