Skip to Content

Neusschelpverkleining (coblatie) poliklinisch

In overleg met je behandelend arts heb je besloten je neusschelpen te laten verkleinen. In deze folder lees je meer over hoe deze ingreep in Bernhoven verloopt.

Neusschelpverkleining

Neusschelpverkleining (medische term = coblatie) is een ingreep die meestal plaatsvindt onder plaatselijke verdoving waarbij de neusschelpen worden verkleind. Dit is een vrij nieuwe techniek die een chronisch verstopte neus snel en doeltreffend verhelpt door het zachte weefsel van de neusschelp te doen krimpen. Dit gebeurt met een naaldje dat in het slijmvlies van de onderste neusschelpen wordt geprikt. Dit naaldje geeft radiofrequente energie af en is niet schadelijk. Het omgevende gezonde weefsel blijft zo veel mogelijk behouden, wat een snel herstel mogelijk maakt.

Wat zijn neusschelpen?

Aan de binnenzijde heeft elke neushelft 3 boven elkaar gelegen neusschelpen. Dit zijn met slijmvlies beklede botplaten die als taak hebben de ingeademde lucht te verwarmen, reinigen en bevochtigen. Ze kunnen door verkoudheid, door allergie of zonder duidelijk aanwijsbare reden zwellen. Vaak vooral als je ligt. Hierdoor kunnen klachten ontstaan van neusverstopping. Soms aan beide kanten. Soms wisselend links en rechts. Er kunnen ook klachten zijn van verminderde reuk, snurken of hoofdpijn.

Hoe bereid je je voor?

Voor een neusschelpverkleining krijg je telefonisch bericht van de doktersassistente van de poli KNO zodra de datum van de ingreep bekend is. Dit is ongeveer 4 weken voor de ingreep.

Dag van de ingreep

Waar meld je je?

Op de afgesproken dag en tijd meld je je, nadat je jezelf hebt aangemeld, bij de balie van de afdeling Ambulant Centrum, route 140.

Verdoving

De operatie vindt plaats onder plaatselijke verdoving. Houdt er rekening mee dat je na de ingreep niet zelf naar huis mag rijden. Zorg dat er iemand is die je thuis kan brengen. In totaal bent je ongeveer 1 uur in het ziekenhuis.

Eten en drinken

Voor de behandeling mag je gewoon eten en drinken.

Medicijnen

Je kunt eventuele medicijnen gewoon gebruiken, behalve sommige bloedverdunnende middelen. Als je deze gebruikt, meldt dit dan aan je arts. Deze zal dan aangeven of en hoeveel dagen voor de behandeling je tijdelijk met deze medicijnen moet stoppen.

De ingreep

Om de behandeling goed en pijnloos uit te voeren krijg je 2 plaatselijke verdovingen. Allereerst brengt de arts gaasjes aan in je neus met verdovingsvloeistof, die ongeveer 20 minuten moeten inwerken. De tweede verdoving gebeurt via prikjes binnen in de neus. Direct hierna start de arts de behandeling die ongeveer 10 minuten duurt en niet of nauwelijks pijnlijk is.

Er wordt dan een naaldje in het slijmvlies van de onderste neusschelpen gebracht dat van binnenuit verwarmd wordt. Op deze manier krimpen de neusschelpen waardoor de doorgankelijkheid van je neus groter wordt. Dit kan gepaard gaan met enige rookontwikkeling, wat je als een vieze geur kunt ervaren. De gehele ingreep vindt inwendig plaats. Je hebt dus geen littekens aan de buitenkant van de neus.

Na de ingreep

In principe mag je naar de ingreep vrijwel direct naar huis. Bij vertrek krijg je instructies voor een neusspoeling mee om thuis je neus te spoelen. Dit maakt de neus vrij van korstjes en bloed en bevordert de genezing. Het is normaal dat de neus de eerste paar weken dicht zit. De neus gaat meestal pas na een paar weken open. 

Na de operatie heb je niet veel pijn. Plaatsing van tampons is niet nodig. Je kunt dus na de operatie gewoon normaal door de neus ademen.

Zijn er complicaties?

Bij alle operaties kunnen complicaties optreden. Gelukkig komen deze maar zelden voor. Op de operatiedag kan het nog wat bloeden uit de neus. In zeer zeldzame gevallen kan dit ook thuis gebeuren. Als het bloeden niet stopt moet je je melden op de poli KNO of de spoedeisende hulp.

Andere mogelijke complicatie is dat de neus te open wordt, dit noemen we empty nose syndrome. Tot slot is er altijd kans op een teleurstellend resultaat ondanks optimale behandeling.

Controle

6 tot 8 weken na de operatie vindt een nacontrole plaats op de polikliniek KNO. Dan is namelijk pas goed te beoordelen of de behandeling het gewenste resultaat heeft opgeleverd.

Adviezen voor thuis

 • Peuter niet met de vingers in de neus.
 • Je spoelt de neus 6 keer per dag met een zoutoplossing (een halve afgestreken theelepel zout oplossen in een beker lauw warm water en met behulp van een spuitje de neus spoelen). Naarmate de neus schoner wordt, bouw je het aantal keren spoelen af.
 • Indien nodig, spray je de eerste 7 dagen na de operatie 3 keer per dag je neus, met 2 pufjes xylometazoline 1.0 mg/ml per neusgat. Let niet op de opmerking in de bijsluiter over het niet gebruiken na een neusoperatie. Soms krijg je ook een recept voor neuszalf mee, gebruik deze volgens voorschrift.
 • Bij pijnklachten kun je paracetamol gebruiken.

Om de kans op problemen na de operatie te verkleinen is het verstandig om:

 • De eerste week na de operatie geen zware inspanning te verrichten.
 • De eerste week na de operatie de neus niet snuiten. De neus ophalen mag wel.
 • De mond open te houden, wanneer je moet niezen.
 • De eerste week na de operatie rokerige ruimtes te mijden.
 • De eerste twee weken na de operatie niet te gaan zwemmen of naar de sauna te gaan. Je kunt gewoon douchen of een bad nemen.

Contact

Heb je na thuiskomst uit het ziekenhuis klachten van welke aard dan ook en vertrouw je het niet? Neem dan contact op met de polikliniek KNO-heelkunde: 0413 – 40 19 47. Of buiten kantooruren met het centrale telefoonnummer van Bernhoven: 0413 - 40 40 40. Op grond van je vragen wordt beoordeeld welke actie verder nodig is.

Je kunt hierbij denken aan:

 • Koorts boven de 38.5 C.
 • Kloppende pijn aan je neus.
 • Als je neus verstopt blijft en je krijgt deze met spoelen en sprayen niet open.
 • Als je neus flink gaat bloeden en de bloeding niet binnen 15 minuten stopt.

Heb je nog vragen?

Heb je na het lezen van deze folder nodig vragen? Neem dan gerust contact op met:

 • Polikliniek KNO-heelkunde: 0413 - 40 19 47.