Skip to Content

Neusschelpverkleining (coblatie) poliklinisch

In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten uw neusschelpen te laten verkleinen. In deze folder leest u meer over hoe deze ingreep in Bernhoven verloopt.

Neusschelpverkleining

Neusschelpverkleining (medische term = coblatie) is een ingreep die meestal plaats vindt onder plaatselijke verdoving waarbij de neusschelpen worden verkleind. Dit is een vrij nieuwe techniek die een chronisch verstopte neus snel en doeltreffend verhelpt door het zachte weefsel van de neusschelp te doen krimpen. Dit gebeurt met een naaldje dat in het slijmvlies van de onderste neusschelpen wordt geprikt. Dit naaldje geeft radio-frequente energie af en is niet schadelijk. Het omgevende gezonde weefsel blijft zo veel mogelijk behouden, wat een snel herstel mogelijk maakt.

Wat zijn neusschelpen?

Aan de binnenzijde heeft elke neushelft drie boven elkaar gelegen neusschelpen. Dit zijn met slijmvlies beklede botplaten die als taak hebben de ingeademde lucht te verwarmen, reinigen en bevochtigen. Ze kunnen door verkoudheid, door allergie of zonder duidelijk aanwijsbare reden zwellen, vaak vooral bij liggen. Hierdoor kunnen klachten ontstaan van neusverstopping, soms aan beide kanten, soms wisselend links en rechts. Er kunnen ook klachten zijn van verminderde reuk, snurken of hoofdpijn.

Hoe bereidt u zich voor?

Voor een neusschelpverkleining krijgt u telefonisch bericht van de doktersassistente van de poli KNO zodra de datum van de ingreep bekend is. Dit is ongeveer vier weken voor de ingreep.

Dag van de ingreep

Waar meldt u zich?

Op de afgesproken dag en tijd meldt u zich bij de balie van de afdeling Ambulant Centrum, route 140.

Verdoving

De operatie vindt plaats onder plaatselijke verdoving. Houdt er rekening mee dat u na de ingreep niet zelf naar huis mag rijden. Zorg dat er iemand is die u thuis kan brengen. In totaal bent u ongeveer 1 uur in het ziekenhuis.

Eten en drinken

Voor de behandeling mag u gewoon eten en drinken

Medicijnen

U kunt eventuele medicijnen gewoon gebruiken, behalve sommige bloedverdunnende middelen. Als u deze neemt meldt dit dan aan uw arts. Deze zal dan aangeven of en hoeveel dagen voor de behandeling u tijdelijk met deze medicijnen moet stoppen

De ingreep

Om de behandeling goed en pijnloos uit te voeren krijgt u twee plaatselijke verdovingen. Allereerst brengt de arts gaasjes aan in de neus met verdovingsvloeistof die ongeveer 20 minuten moeten inwerken. De tweede verdoving gebeurt via prikjes binnen in de neus. Direct hierna start de arts de behandeling die ongeveer tien minuten duurt en niet of nauwelijks pijnlijk is. Er wordt dan een naaldje in het slijmvlies van de onderste neusschelpen gebracht dat van binnenuit verwarmd wordt. Op deze manier krimpen de neusschelpen waardoor de doorgankelijkheid van de neus groter wordt. Dit kan gepaard gaan met enige rookontwikkeling, wat u als vieze geur kunt ervaren. De gehele ingreep vindt inwendig plaats. U heeft dus geen littekens aan de buitenkant van de neus.

Na de ingreep

In principe mag u naar de ingreep vrijwel direct naar huis. Bij vertrek krijgt u instructies voor een neusspoeling mee om thuis uw neus te spoelen. Dit maakt de neus vrij van korstjes en bloed en bevordert de genezing.

Na de operatie heeft u niet veel pijn. Plaatsing van tampons is niet nodig. U kunt dus na de operatie gewoon normaal door de neus ademen.

Zijn er complicaties?

Bij alle operaties kunnen complicaties optreden. Gelukkig komen deze maar zelden voor. Op de operatiedag kan het nog wat bloeden uit de neus. In zeer zeldzame gevallen kan dit ook thuis gebeuren. Als het bloeden niet stopt moet u zich melden op de poli KNO / of de spoedeisende hulp. Daarnaast is er altijd kans op een teleurstellend resultaat ondanks optimale behandeling.

Controle

Zes tot acht weken na de operatie vindt een nacontrole plaats op de polikliniek KNO. Dan is namelijk pas goed te beoordelen of de behandeling het gewenste resultaat heeft opgeleverd.

Adviezen voor thuis

 • Peuter niet met de vingers in de neus.
 • U spoelt de neus zes keer per dag met een zoutoplossing (een halve afgestreken theelepel zout oplossen in een beker lauw warm water en met behulp van een spuitje de neus spoelen). Naarmate de neus schoner wordt, bouwt u het aantal keren spoelen af.
 • De eerste zeven dagen na de operatie sprayt u drie maal daags uw neus. In elk neusgat twee pufjes, met xylometazoline 1.0 mg/ml. (Let niet op de opmerking in de bijsluiter over het niet gebruiken na een neusoperatie). Soms krijgt u ook een recept voor neuszalf mee, die u volgens voorschrift moet gebruiken.
 • Bij pijnklachten kunt u paracetamol gebruiken

Om de kans op problemen na de operatie te verkleinen is het verstandig om:

 • De eerste week na de operatie geen zware inspanning te verrichten.
 • De eerste week na de operatie de neus niet snuiten. De neus ophalen mag wel.
 • De mond open te houden, wanneer u moet niezen.
 • De eerste week na de operatie rokerige ruimtes te mijden.
 • De eerste twee weken na de operatie niet te gaan zwemmen of naar de sauna te gaan. U kunt gewoon douchen of een bad nemen.

Heeft u na uw thuiskomst uit het ziekenhuis klachten van welke aard dan ook en u vertrouwt het niet? Neem dan contact op met de polikliniek KNO-heelkunde: 0413 – 40 19 47. Of buiten kantooruren met het centrale telefoonnummer van Bernhoven: 0413 - 40 40 40. Op grond van uw vragen wordt beoordeeld welke actie verder nodig is. (U kunt eventueel ook contact opnemen met uw eigen huisarts of de huisartsenpost)

U kunt hierbij denken aan:

Problemen thuis

 • Koorts boven de 38.5 C.
 • Kloppende pijn aan uw neus.
 • Als uw neus verstopt blijft en u krijgt deze met spoelen en sprayen niet open.
 • Als uw neus flink gaat bloeden en de bloeding niet binnen 15 minuten stopt.

Heeft u nog vragen?

Wanneer u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft, neem dan gerust contact op met:

 • Polikliniek KNO-heelkunde: 0413 - 40 19 47