Skip to Content

Oncologische revalidatie

Oncologische revalidatie is bedoeld voor volwassen patiënten die kanker hebben of hebben gehad. De oncologische revalidatiebehandeling heeft als doel uw lichamelijk, psychisch en sociaal functioneren te verbeteren. De revalidatie helpt u om een nieuwe balans te vinden. U kunt behoefte hebben aan revalidatie in alle fasen van de ziekte krijgen: tijdens de behandeling, na de behandeling, maar ook in de (langdurige) palliatieve fase.

U kunt natuurlijk zelf aan de slag gaan om uw functioneren te verbeteren na of tijdens een behandeling bij kanker. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door zelf uw sporten (weer) op te pakken en dit rustig aan uit te bouwen. U kunt hierbij gebruik maken van de tips die beschreven worden in de folder Bewegen tijdens chemotherapie (Oncomove, inleiding & instructieboekje). Ook vindt u tips op de website www.bewegenenkanker.nl en u zou bijvoorbeeld mee kunnen doen aan Nederland in beweging van Omroep Max.

Het kan ook zijn dat u merkt dat uw conditie niet herstelt of dat u erg moe blijft. Ga dan hierover in gesprek met uw casemanager. Aan de hand van de lastmeter kan zij/hij dan samen met u kijken hoe het staat met de last die u ervaart van uw verminderde functioneren. Er zijn verschillende mogelijkheden om u te ondersteunen tijdens het revalideren. In gesprek met uw casemanager kunt u samen kijken wat het beste bij u en uw situatie past.

  1. Begeleiding van uw casemanager
  2. Verwijzing naar een fysiotherapeut, diëtiste of maatschappelijk werk bij u in de buurt. U krijgt van uw behandelaar hiervoor een verwijzing. Het is belangrijk dat de fysiotherapeut geschoold is in oncologische zorg, dit kunt u nagaan op de volgende websites: www.fyneon.nl en www.onconet.nl
  3. Ook is het belangrijk om na te gaan hoe voor u de vergoeding geregeld is hiervoor. Dit hangt af van uw verzekering. Informeer bij uw zorgverzekeraar wat voor u geldt.
  4. Verwijzing naar een organisatie gespecialiseerd in meer complexe revalidatie. Wij werken hiervoor samen met Ciran. Ciran werkt volgens een eigen methode die ‘elementaire therapie’ heet. Een aanpak die verder kijkt dan het lijf: zij benaderen uw klacht zowel lichamelijk als vanuit de samenhang met uw leefomgeving en uw geest. Zie voor meer informatie www.ciran.nl
  5. Verwijzing naar een revalidatie centrum, dit gebeurt alleen indien er sprake is van zeer complexe revalidatie.

Met vragen over oncologische revalidatie kunt u contact opnemen met de casemanager oncologie.

Dit kan van maandag t/m vrijdag tussen 9.00 - 10.00 uur en tussen 14.00 - 15.00 uur.

Telefoonnummer: 0413 - 40 22 90

Of u kunt een mail sturen met daarin uw vraag naar cm-onco@bernhoven.nl