Skip to Content

Oncologische revalidatie

Oncologische revalidatie is bedoeld voor patiënten die kanker hebben of hebben gehad. De oncologische revalidatiebehandeling heeft als doel het lichamelijk, psychisch en sociaal functioneren te verbeteren. De revalidatie helpt je om een nieuwe balans te vinden. Je kunt behoefte hebben aan revalidatie in alle fasen van de ziekte: tijdens de behandeling, na de behandeling, maar ook in de (langdurige) palliatieve fase.

Hoe kan ik mijn functioneren zelf verbeteren?

Je kunt natuurlijk zelf aan de slag gaan om je functioneren te verbeteren na of tijdens een behandeling bij kanker. Dit kun je bijvoorbeeld doen door zelf het sporten (weer) op te pakken en dit rustig aan op te bouwen. Je kunt hierbij gebruik maken van de tips die beschreven worden in de folder 'Bewegen tijdens chemotherapie'.

De lastmeter

Het kan ook zijn dat je merkt dat je conditie niet herstelt of dat je erg moe blijft. Ga dan hierover in gesprek met je casemanager. Aan de hand van de lastmeter kan zij/hij samen met je kijken hoe het staat met de last die je ervaart van je verminderde functioneren. Er zijn verschillende mogelijkheden om jou te ondersteunen tijdens het revalideren. In gesprek met je casemanager kunt je samen kijken wat het beste bij jou en je situatie past:

  1. Begeleiding van je casemanager
  2. Verwijzing naar een fysiotherapeut, diëtiste of maatschappelijk werk bij je in de buurt. Je krijgt van je behandelaar hiervoor een verwijzing. Het is belangrijk dat de fysiotherapeut geschoold is in oncologische zorg. Dit kunt je nagaan op de volgende websites: www.fyneon.nl en www.onconet.nl
  3. Ook is het belangrijk om na te gaan hoe je vergoeding hiervoor is geregeld. Dit hangt af van je verzekering. Informeer bij je zorgverzekeraar wat voor jou geldt.
  4. Verwijzing naar een organisatie gespecialiseerd in meer complexe revalidatie. Wij werken hiervoor samen met Ciran. Ciran werkt volgens een eigen methode die ‘elementaire therapie’ heet. Een aanpak die verder kijkt dan het lijf: zij benaderen je klacht zowel lichamelijk, als vanuit de samenhang met je leefomgeving en geest. Zie voor meer informatie www.ciran.nl
  5. Verwijzing naar een revalidatie centrum, dit gebeurt alleen indien er sprake is van zeer complexe revalidatie.

Heb je nog vragen?

Met vragen over oncologische revalidatie kun je contact opnemen met je casemanager oncologie.

  • Casemanagers oncologie via T0413 - 40 22 90 (tijdens werkdagen van 9.00 - 10.00 en 14.00 en 15.00 uur). Of stuur een mail met daarin je vraag naar cm-onco@bernhoven.nl.