Skip to Content

Ontspanningsoefeningen

Ontspanningsoefeningen kunnen meerdere functies hebben. Ze kunnen bijdragen aan je herstel, helpen bij angsten, helpen bij slaapproblemen en bij het verminderen van stress. Daarnaast kunnen ontspanningsoefeningen bijvoorbeeld ook afleiding geven bij pijn, onaangename gedachten en spanning. Je kunt met de ontspanningsoefeningen zelf invloed uitoefenen op je lichamelijke en psychische toestand.

Wij hebben hieronder 4 verschillende ontspanningsoefeningen. De oefeningen zorgen dat je je rustiger en ontspannen kunt voelen, ondanks de omstandigheden waar je je in bevindt. Tijdens de oefeningen praat je niet en beweeg je alleen wanneer dit van je gevraagd wordt. De prikkels van buitenaf worden minder prominent. Het zal steeds gemakkelijker worden om het gevoel van ontspanning op te roepen naarmate je de oefeningen vaker doet. Je bent vrij alle oefeningen uit te proberen om zo te ontdekken welke ontspanningsoefening het beste bij jou en je situatie past.

Actieve ontspanningsoefening

Deze oefening kan helpen wanneer je moeilijk in slaapt kunt vallen, bijvoorbeeld bij piekeren of angst. Door je te concentreren op jouw lichaam en deze oefening trek je je aandacht weg van het piekeren. Daarnaast kan deze oefening je ook bewust maken van eventuele spierspanning. Dit is een toegankelijke ontspanningsoefening welke makkelijk te volgen is.

De lichaamsscan

Tijdens deze ontspanningsoefeningen ligt de nadruk op het ‘voelen’ in een deel van je lichaam. De aandacht wordt 1 voor 1 op verschillende delen van het lichaam gericht. De lichaamsscan laat je ervaren dat jij je lichaam kunt observeren zonder daar meteen een oordeel over te hebben. Het werkt ontspannend als je de werkelijkheid beter accepteert zoals die is.

Geleide Fantasie

In deze oefening maak je gebruik van jouw fantasie en verbeelding en werk je aan jouw ontspanning en herstel. Het doel van de oefening is dan ook dat je zelf invloed kunt uitoefen op hoe je je lichamelijk en emotioneel voelt.

De zaklantaarn

De oefening heeft als doel om in vervelende situaties de focus volledig op jezelf te leggen. Hiermee kun je meer regie krijgen over jouw situatie in plaats van dat jouw ziekte of lichamelijke beperkingen jouw dag bepalen. Deze oefening is daardoor uitermate geschikt wanneer je in een situatie zit waarmee je niet goed weet om te gaan.