Skip to Content

Opname op de Stroke-Care Unit (SCU)

Jij zelf of je naaste wordt opgenomen op de stroke-care unit van Bernhoven. 'Stroke' is de Engelse benaming voor beroerte. 'Care' betekent zorg. De Stroke-Care unit (SCU) is een afdeling die gespecialiseerd is in opvang en behandeling van patiënten die een beroerte (herseninfarct of hersenbloeding) hebben gehad. Meestal word je in de acute situatie eerst op de stroke-care unit opgenomen. Wanneer je toestand stabiel is, plaatsen we je over naar de afdeling neurologie of je mag naar huis. Deze folder informeert over de gang van zaken op de stroke-care unit.

Werkwijze stroke-care unit

De stroke-care unit is een afdeling waar patiënten zeer intensief gecontroleerd worden. Er is speciale apparatuur aanwezig en de verpleegkundigen zijn getraind in het snel signaleren van lichamelijke veranderingen. Patiënten zijn veelal verbonden aan een monitor waarmee de hartslag, bloeddruk, zuurstofgehalte en ademhaling gecontroleerd worden. Daardoor kan meteen gereageerd worden op eventuele veranderingen.

De oorzaak en de gevolgen van een beroerte zijn bij iedereen anders. Daarom krijgt elke patiënt een eigen behandelplan dat door een multidisciplinair behandelteam is samengesteld. In het behandelteam werken de neuroloog, verpleegkundige, fysiotherapeut, ergotherapeut, logopedist, diëtist en maatschappelijk werker samen. Zonodig kan er ook een andere specialist om advies gevraagd worden. De behandeling is, naast geneeskundig onderzoek, vooral gericht op revalidatie. Dat wil zeggen door training en oefening zo goed mogelijk weer bewegen en functioneren. Een snelle en de best mogelijke behandeling kan het herstel gunstig beïnvloeden. 

Op de stroke-care unit komt de neuroloog dagelijks bij de patiënten langs. Hij/zij bespreekt met jou, als patiënt, het verloop van de behandeling en er is ruimte om daar vragen over te stellen. Als er nog vragen of onduidelijkheden zijn, mag je contactpersoon de verpleging tijdens het bezoekuur of telefonisch benaderen.

Tijdens je opname op de stroke-care unit is er ook ruimte voor het voeren van een zorggesprek. Samen met de verpleegkundige kijk je terug op de afgelopen dag(en). De verpleegkundige geeft informatie en uitleg over de aanvullende onderzoeken, behandeling, het revalidatieproces, ontslag en de nazorgfase.

Contactpersoon in het ziekenhuis

We vinden je privacy heel belangrijk. Daarom moet er bij opname in het ziekenhuis 1 persoon aangewezen worden die geïnformeerd mag worden over je ziekte en behandeling. Meestal is dit je partner of één van de kinderen, of iemand anders die voor jou vertrouwd is.

Bezoekafspraken

Bekijk de actuele bezoektijden op de website. De eerste ochtend na opname mag de contactpersoon met een andere naaste aanwezig zijn tijdens de artsenvisite en deze worden door de verpleegkundige hiervoor uitgenodigd. De artsenvisite vindt plaats ergens tussen 09:30u en 11:30u.

We willen graag de afdeling zo rustig mogelijk houden voor de patiënten. Daarom vragen we de contactpersoon en naaste vriendelijk om de afdeling na afloop van de artsenvisite te verlaten.

Beperkte ruimte

Op de Stroke-Care Unit is de opbergruimte voor persoonlijke spullen niet heel groot. Neem daarom alleen het meest noodzakelijke mee zoals toiletartikelen, een verschoning van bovenkleding, een pyjama, wat ondergoed, sokken en 1 paar schoenen.

Het meebrengen van bloemen, planten, etenswaren of drank is niet toegestaan op de stroke-care unit.

Daarnaast is het op onze afdeling niet toegestaan de mobiele telefoon te gebruiken via het telefonienetwerk. Het signaal kan de hartmonitor verstoren. Je mag wel via het internet / Wifi-netwerk bellen.

Heb je nog vragen?

Heb je nog vragen, aarzel dan niet om deze aan de verpleegkundige te stellen.

Telefoonnummer stroke-care unit: 0413 - 40 11 90.