Skip to Content

PEG J-sonde

Je dokter heeft met je gesproken over het plaatsen van een PEG J-sonde. In deze folder leggen we je uit wat een PEG J-sonde is en hoe een PEG J-sonde wordt geplaatst.

Wat is een PEG J-sonde?

PEG J staat voor de afkorting percutane endoscopische gastrostomie. In gewoon Nederlands betekent dit letterlijk 'mondje' (stoma) van de maag (gaster). De letter J staat voor jejunum en dit is het middelste deel van de dunne darm. Met een PEG J kan direct sondevoeding worden gegeven in de dunne darm. Een PEG J is dus een voedingssonde die via een opening in de huid en de maag naar het middelste gedeelte van de dunne darm gaat.

Waarom een PEG J-sonde?

Het is belangrijk dat je lichaam genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt zodat je conditie goed blijft. Als het niet lukt om via de mond je voeding binnen te krijgen, is de PEG J-sonde een goed hulpmiddel. Via de PEG J-sonde wordt voeding direct in de dunne darm gebracht. Als drinken via de mond ook niet kan, dan kan via de PEG J-sonde ook vloeistof in de dunne darm worden gebracht.

Hoe ziet een PEG J-sonde eruit?

Een PEG J-sonde bestaat uit een slangetje (sonde) met twee schijfvormige plaatjes. Het ene einde van de sonde zit in je maag. Een schijfvormig plaatje wordt aan de binnenkant van de maag gezet. Het zorgt ervoor dat de maagwand en de buikwand tegen elkaar aan worden gemaakt. De sonde gaat dan door de buikwand heen. Aan de buitenwand ligt het tweede schijfvormige plaatje op je buik. Dat plaatje zorgt ervoor dat de sonde goed vast blijft zitten op de buikwand. Via de PEG sonde wordt de binnensonde opgeschoven.

De opname

Ben je niet opgenomen in het ziekenhuis, dan meldt je je op het afgesproken tijdstip op de Dagbehandeling, route 140.
Ben je voor de verzorging afhankelijk van 'n tillift, dan word je opgenomen op een van de andere verpleegafdelingen.

Nuchter zijn

Om het onderzoek goed te kunnen uitvoeren, moeten je maag en twaalfvingerige darm leeg zijn. Dat betekent dat je vanaf 21.00 uur 's avonds tevoren nuchter moet zijn, je mag dan niet meer eten, drinken en roken, tenzij je van de verpleegkundige andere instructies hebt gekregen. Ook eventuele sondevoeding moet vanaf dan gestopt worden.

Op de verpleegafdeling

Op de verpleegafdeling is een bed voor je gereserveerd en een verpleegkundige geeft je verdere uitleg over de opname. Je kleedt je om en er wordt een infuusnaaldje ingebracht. Dit wordt gedaan om medicijnen toe te kunnen dienen.

De behandeling

Hoe wordt de PEG J-sonde geplaatst?

Je wordt naar de afdeling Scopiekamers gebracht omstreeks het afgesproken tijdstip. Een MDL-arts (maag-, darm-, leverarts) plaatst de PEG J-sonde.

 • Je ligt op je rug in bed.
 • Draag je een gebit, dan moet je deze uitdoen.
 • Ter bescherming van de endoscoop wordt er een bijtring in je mond geplaatst.
 • Via het infuus krijg je een roesje toegediend, een middel waar je slaperig van wordt.
 • Nu brengt de MDL-arts een endoscoop in je keel. Dit is een buigzame slang met een lampje en een camera. Zo kan de arts zien waar en hoe de voedingssonde geplaatst moet worden.
 • Als de plaats is bepaald, maakt de dokter een klein sneetje in uw buik.
 • De PEG-J sonde wordt op zijn plaats gebracht en vastgezet.
 • Via de PEG-J sonde wordt de binnensonde, door middel van een grijpertje, opgeschoven in de dunne darm. Dit gebeurt met behulp van de endoscoop.
 • De behandeling duurt ongeveer een half uur.
 • In uitzonderlijke gevallen, zoals een afwijkende ligging van de maag of een maagoperatie in het verleden, is het mogelijk dat het niet lukt om een plaats te bepalen waar de sonde ingebracht kan worden. De plaatsing wordt dan gestaakt.

Wat gebeurt er na de behandeling?

Na het onderzoek ga je met bed terug naar de afdeling. Daar kun je rustig nog wat uitslapen en bijkomen van de behandeling. Gedurende 1 à 2 uur worden er nog regelmatig controles uitgevoerd. Na 2 uur wordt de sonde doorgespoeld met 20 ml. lauwwarm water. Als je vanuit de thuissituatie bent gekomen, mag je hierna in principe weer naar huis. In verband met het roesje mag je zelf niet deelnamene aan het verkeer gedurende 24 uur dus ook niet autorijden of fietsen en moet er thuis toezicht zijn.

Wanneer start de sondevoeding?

Je behandeld arts en/of de diëtist bepalen wanneer je met de sondevoeding start. Meestal kun je nog dezelfde dag starten met de sondevoeding.

Een PEG J-sonde, en nu?

Na de plaatsing van de PEG J-sonde krijg je van de verpleegkundige een boekje mee 'De PEG sonde, informatie over de verzorging van de PEG J-sonde'.
De thuiszorg en de diëtist zijn of worden ingeschakeld voor de nazorg. De voedingsverpleegkundige zal je hierover informeren en indien nodig het proces verder vervolgen.

Zijn er complicaties?

Het plaatsen van een PEG J -sonde is relatief veilig. Direct nadat de sonde is geplaatst, kun je wat last hebben van keelpijn. Dit gaat meestal na een dag over.

Zoals bij iedere ingreep, kunnen in sommige gevallen complicaties optreden. Complicaties kunnen zijn:

 • Longontsteking of infectie van de luchtwegen.
 • Een gaatje in de darm dat zou kunnen ontstaan als de maag wordt aangeprikt om de sonde te plaatsen.
 • Infectie van de wond.
 • Bloeding.

Als je na de PEG J-plaatsing klachten krijgt, zoals ernstige buikpijn of koorts, neem dan onmiddellijk contact op met je behandelend arts.
Buiten kantooruren bel je naar de spoedeisende hulp, telefoonnummer: 0413 - 40 10 00.
Moet je onverhoopt naar de spoedeisende hulp van Bernhoven? Volg bij het ziekenhuis dan de borden 'Spoedpost Bernhoven'.

Heb je nog vragen?

Als je weer thuis bent en je hebt nog vragen over de PEG J-sonde aarzel dan niet om de voedingsverpleegkundige te bellen. Zij staan je graag te woord bij problemen of vragen die je nog hebt.
Je kunt ons tijdens kantooruren bellen

 • Voedingsverpleegkundigen: 0413 - 40 23 30. Bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 8.30 - 17.00 uur
 • Als de voedingsverpleegkundige niet bereikbaar is kunt u contact opnemen met polikliniek MDL: 0413 - 40 19 32