Skip to Content

PEG-sonde

Uw dokter heeft met u gesproken over het plaatsen van een PEG-sonde. In deze folder leggen we u uit wat een PEG-sonde is en hoe een PEG-sonde wordt geplaatst.

Wat is een PEG-sonde?

PEG staat voor de afkorting percutane endoscopische gastrostomie. In gewoon Nederlands betekent dit letterlijk 'mondje' (stoma) van de maag (gaster). Met een PEG kan direct sondevoeding worden gegeven in de maag. Een PEG is dus een voedingssonde.

Waarom een PEG-sonde?

Het is belangrijk dat uw lichaam genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt zodat uw conditie goed blijft. Als het niet lukt om via de mond uw voeding binnen te krijgen, is de PEG-sonde een goed hulpmiddel. Via de PEG-sonde wordt voeding direct in de maag gebracht. Als drinken via de mond ook niet kan, dan kan via de PEG-sonde ook vloeistof in de maag worden gebracht.

Hoe ziet een PEG-sonde eruit?

Een PEG-sonde bestaat uit een slangetje (sonde) met twee schijfvormige plaatjes. Het ene einde van de sonde zit in uw maag. Een schijfvormig plaatje wordt aan de binnenkant van de maag gezet. Het zorgt ervoor dat de maagwand en de buikwand tegen elkaar aan worden gemaakt. De sonde gaat dan door de buikwand heen. Op de buitenkant ligt het tweede schijfvormige plaatje op uw buik. Dat plaatje zorgt ervoor dat de sonde goed vast blijft zitten op de buikwand.

De opname

Bent u niet opgenomen in het ziekenhuis, dan meldt u zich op het afgesproken tijdstip op de Dagbehandeling, route 140.
Bent u voor de verzorging afhankelijk van 'n tillift, dan wordt u opgenomen op een van de andere verpleegafdelingen.

Nuchter zijn

Om het onderzoek goed te kunnen uitvoeren, moeten uw maag en twaalfvingerige darm leeg zijn. Dat betekent dat u vanaf 21.00 uur 's avonds tevoren nuchter moet zijn, u mag dan niet meer eten, drinken en roken. Ook eventuele sondevoeding moet vanaf dan gestopt worden.

Op de verpleegafdeling

Op de verpleegafdeling is een bed voor u gereserveerd en een verpleegkundige geeft u verdere uitleg over de opname.
U kleedt zich om en er wordt een infuusnaald ingebracht. Dit wordt gedaan om medicijnen toe te kunnen dienen.

De behandeling

Hoe wordt de PEG-sonde geplaatst?

U wordt naar de afdeling Scopiekamers gebracht omstreeks het afgesproken tijdstip. Een MDL-arts (maag-, darm-, leverarts) plaatst de PEG-sonde.

 • U ligt op uw rug in bed.
 • Draagt u een gebit, dan moet u dit uitdoen.
 • Ter bescherming van de endoscoop wordt er een bijtring in uw mond geplaatst.
 • Via het infuus krijgt u een roesje toegediend, een middel waar u slaperig van wordt.
 • Nu brengt de MDL-arts een endoscoop in uw keel. Dit is een buigzame slang met een lampje en een camera. Zo kan de arts zien waar en hoe de voedingssonde geplaatst moet worden.
 • Als de plaats is bepaald, maakt de dokter een klein sneetje in uw buik.
 • De PEG-sonde wordt op zijn plaats gebracht en vastgezet middels een fixatieschijfje.
 • De behandeling duurt ongeveer een half uur.
 • In uitzonderlijke gevallen, zoals een afwijkende ligging van de maag of een maagoperatie uit het verleden, is het mogelijk dat het niet lukt om een plaats te bepalen waar de sonde ingebracht kan worden. De plaatsing wordt dan gestaakt.

Wat gebeurt er na de behandeling?

Na het onderzoek gaat u met bed terug naar de afdeling short stay. Daar kunt u rustig nog wat uitslapen en bijkomen van de behandeling. Gedurende 1 à 2 uur worden er nog regelmatig controles uitgevoerd. Na 3 uur wordt de sonde doorgespoeld met 20 ml. lauwwarm water. Als u vanuit de thuissituatie bent gekomen, mag u hierna in principe weer naar huis. In verband met het roesje mag u zelf niet autorijden en moet er thuis toezicht zijn.

Wanneer start de sondevoeding?

Uw behandeld arts en/of de diëtist bepalen wanneer u met de sondevoeding start. Meestal kunt u echter nog dezelfde dag starten met de sondevoeding.

Een PEG-sonde, en nu?

Na de plaatsing van de PEG-sonde krijgt u van de verpleegkundige een boekje mee 'De PEG-sonde, informatie over de verzorging van de PEG sonde'.
De thuiszorg en de diëtist zijn of worden ingeschakeld voor de nazorg. De voedingsverpleegkundige zal u hierover informeren en indien nodig het proces verder vervolgen.

Zijn er complicaties?

Het plaatsen van een PEG-sonde is relatief veilig. Direct nadat de sonde is geplaatst, kunt u wat last hebben van keelpijn. Dit gaat meestal na een dag over.

Zoals bij iedere ingreep, kunnen in sommige gevallen complicaties optreden.Complicaties kunnen zijn:

 • Longontsteking of infectie van de luchtwegen.
 • Een gaatje in de darm dat zou kunnen ontstaan als de maag wordt aangeprikt om de sonde te plaatsen.
 • Infectie van de wond.

Als u na de PEG-plaatsing klachten krijgt, zoals ernstige buikpijn of koorts, neem dan onmiddellijk contact op met uw behandelend arts.
Buiten kantooruren belt u naar de spoedeisende hulp, telefoonnummer: 0413 - 40 10 00.
Moet u onverhoopt naar de spoedeisende hulp van Bernhoven? Volg bij het ziekenhuis dan de borden 'Spoedpost Bernhoven'.

Heeft u nog vragen?

Als u weer thuis bent en u heeft nog vragen over de PEG-sonde aarzel dan niet om de medewerkers van de endoscopiekamer of de voedingsverpleegkundige te bellen. Zij staan u graag te woord bij problemen of welke andere vragen u nog heeft.
U kunt ons tijdens kantooruren bellen:

 • Voedingsverpleegkundigen: 0413 - 40 23 30. Bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 8.30 - 17.00 uur, behalve dinsdagmiddag.
 • Als de voedingsverpleegkundige niet bereikbaar is kunt u contact opnemen met polikliniek MDL: 0413 - 40 19 32, route 150.