Skip to Content

U (of uw kind) komt binnenkort naar het ambulant centrum (scopiekamer) voor een pH-meting. Deze folder informeert u over de gang van zaken rond dit onderzoek.

Wat is een pH-meting

Bij een pH-meting wordt de zuurgraad (pH) van de slokdarm gemeten. Voor deze meting wordt een sonde (dunne slangetje) ingebracht. De sonde wordt via de neus voorzichtig doorgeschoven naar de slokdarm. Aan het einde van de sonde zit een meetelektrode. De meetelektrode is aangesloten op een apparaatje dat de zuurgraad aangeeft en registreert. Het apparaatje is klein (10x15 cm) en weegt weinig. Met een draagriem is het gemakkelijk mee te nemen.

Hoe bereidt u zich voor?

Dagopname of poliklinisch?

Bij volwassenen gebeurt het onderzoek poliklinisch. De sonde wordt ingebracht en de tijd dat u de sonde draagt kunt u uw normale werkzaamheden en/of bezigheden uitvoeren.
Wanneer het onderzoek bij kinderen wordt uitgevoerd, vindt dit onderzoek in overleg met u als ouder plaats in de thuissituatie of uw kind wordt hiervoor opgenomen op de kinder- en jongerenafdeling.

Medicijnen

Om het onderzoek zo goed mogelijk te laten verlopen, is het soms nodig dat u (uw kind) gedurende drie dagen voorafgaand aan het onderzoek geen medicijnen voor de maag en geen verdikte voeding (zoals Nutriton) gebruikt.

Soms wil de arts echter dat het onderzoek juist wordt verricht mét gebruik van medicijnen voor de maag.

MEDICIJNEN STOP: JA / NEE

Actueel medicatieoverzicht (AMO); meenemen voor uw eigen veiligheid

Wat is een AMO?
AMO staat voor actueel medicatieoverzicht. Het is dus een overzicht van de medicijnen die u op dat moment gebruikt.

Waarom een AMO?
Als uw arts medicijnen wil voorschrijven, leest de arts in uw AMO welke medicijnen u al gebruikt. Zo voorkomen we dat u medicijnen voorgeschreven krijgt die niet goed combineren met andere medicijnen.

Hoe kom ik aan mijn AMO?
Uw apotheker print voor u een AMO uit. Vertel uw apotheker ook als u medicijnen gebruikt zonder recept zoals pijnstillers, vitamines, anticonceptie pil of St. Janskruid en meld ook allergieën.

Ik heb nieuwe medicijnen gekregen. Hoe kom ik aan een aangepast AMO?
Tijdens uw ziekenhuisopname, polikliniekbezoek of bezoek aan uw huisarts kan uw medicijngebruik zijn veranderd. Let er op dat wijzigingen van medicatie of nieuwe gegevens in uw overzicht worden opgenomen door uw apotheker.

Wanneer neem ik mijn AMO mee?
Zorg dat u het overzicht altijd bij u heeft als u naar de specialist gaat. Dan kan de specialist zien of eventuele nieuwe medicijnen samengaan met medicijnen die u al heeft. Neem het ook mee als u naar de tandarts gaat.

Hoelang is uw AMO geldig?
Het document is maximaal drie maanden geldig maar dient bij iedere wijziging in de medicatie tussentijds opnieuw worden vervangen. Uw apotheek kan het actuele medicatie overzicht verstrekken.

Nuchter

U (uw kind) hoeft niet nuchter te zijn. Dit betekent dat u (uw kind) gewoon mag eten en drinken voordat u naar het ziekenhuis komt. Echter uw kind mag niet vlak voor het inbrengen van de sonde eten of drinken.

Onderzoek

Waar wordt u verwacht?

Het onderzoek vindt plaats op het ambulant centrum, scopiekamers. Het ambulant centrum is gelegen op de eerste verdieping route 140. Op het afgesproken tijdstip kunt u zich daar melden aan de balie. Wanneer u aan de beurt bent, wordt u opgehaald door de assistent(e).

Als uw kind 24 uur in het ziekenhuis verblijft, dan wordt hij /zij verwacht op de kinderafdeling, afdeling B4-Oost, route 470.

Sonde inbrengen

Bij een volwassene brengt de endoscopie-assistente de sonde in, bij een kind de endoscopie-assistente of een verpleegkundige van de kinderafdeling.

In zittende of liggende houding wordt de sonde in de neus gebracht en voorzichtig doorgeschoven totdat de sonde in de slokdarm zit. Het inbrengen van de sonde doet geen pijn maar voelt in het begin wel vreemd aan. De sonde wordt met een pleister op de neus vastgezet. Meestal wordt op de röntgenafdeling de ligging van de sonde gecontroleerd. De sonde is verbonden met een apparaatje dat de zuurgraad van de slokdarm aangeeft. U krijgt instructies om het apparaatje te bedienen in bepaalde situaties.Dit is belangrijk om het verband te kunnen leggen tussen de klachten en bepaalde activiteiten. Ook krijgt u een lijst mee waarop u activiteitenen klachten nader moet omschrijven.
Voor een optimale pH-meting moet de sonde minimaal 24 uur in de slokdarm blijven zitten. De volgende dag komt u terug naar het ambulant centrum om de sonde te verwijderen.

Hoe lang duurt het?

Het inbrengen van de sonde en de instructies duren ongeveer 10 minuten. De volgende dag komt u (uw kind) terug om de sonde te laten verwijderen. Dit duurt slechts enkele minuten.

Uitslag

De uitslag van de pH-meting wordt tijdens de eerstvolgende polikliniekafspraak met u besproken of als u (uw kind) bent (is) opgenomen tijdens de visite van de arts.

Heeft u nog vragen?

Heeft u nog vragen of bent u verhinderd?
Belt u ons tijdig als u voor het onderzoek verhinderd bent. Wij maken dan een nieuwe afspraak. Ook als u na het lezen van deze folder nog vragen heeft, kunt u ons van maandag t/m vrijdag tussen 8.30-12.30 uur en 13.00-17.00 uur bellen.

  • Telefoonnummer polikliniek MDL: 0413 - 40 19 32

Datum en tijdstip inbrengen van de sonde:


Datum en tijdstip verwijderen van de sonde: