Skip to Content

PTNS behandeling bij Incontinentia alvi

De chirurg heeft in overleg met u besloten dat u behandeld gaat worden voor onvrijwillig ontlastingsverlies. Deze folder informeert u over de PTNMSD behandeling. PTNS staat voor Percutane Tibial Nerve Stimulation ofwel stimulatie van een onderbeenzenuw via een naald in de huid.

Hoe ziet de behandeling eruit?

De PTNS behandeling is een therapie. De e eerste twaalf weken wordt u één keer per week behandeld. Dat duurt telkens een half uur. Daarna bespreken de chirurg en continentie verpleegkundige hoie de behandeling is verlopen en hoe het verder gaat.

De PTNS moet zorgen voor een betere controle over het ontlastingspatroon en voorkómen dat u een ontlasting verliest. PTNS is een eenvoudige behandeling zonder bijwerkingen. De behandeling wordt gedaan op de poli chirurgie (zowel in Uden als in Oss). De continentie verpleegkundige behandelt u.

  • Tijdens de behandeling ligt u op een bed of neemt u plaats in een stoel. U wordt verzocht uw schoenen en sokken uit te trekken. Er wordt een zeer dunne naald in het been gebracht, net boven de enkel, in de buurt van de zenuwbundel. Deze zenuw loopt door het been naar het onderste gedeelte van het ruggenmerg. Van daaruit worden de bekkenbodemspieren en de endeldarm geregeld.
  • De naald wordt verbonden met een stimulatie-apparaat. De elektrische stimulatie die via de naald door de zenuwbundel wordt gestuurd is erop gericht de ongewenste prikkels van de sommige spiergroepen te stoppen en andere spieren weer te stimuleren.
  • Het inbrengen van de naald wordt gedaan door de continentie-verpleegkundige. Als het apparaatje aangesloten is, krijgt u een slapend/prikkelend gevoel in de voet in de richting van uw tenen. Het kan zelfs zo zijn dat u een licht krampend gevoel in de tenen krijgt, waardoor de tenen spontaan bewegen. U ligt een half uur aangesloten aan het stimulatie-apparaatje. Na dit half uur mag u zelf het naaldje verwijderen of verwijdert de continentie-verpleegkundige van de polikliniek het naaldje. Er zijn geen beperkingen voor u na de behandeling

Hoe lang duurt de behandeling?

De PTNS behandeling duurt een half uur per keer. De werking van de behandeling is pas na een aantal behandelingen merkbaar.

Hoe bereidt u zich voor?

Een speciale voorbereiding voor deze behandeling is niet nodig. Wilt u wel van tevoren uw voeten wassen en trek gemakkelijke kleding aan. U mag geen crème op uw voeten gebruiken op de dag van de behandeling omdat dan de sticker van de elektrode niet goed plakt.

Zwangerschap

Bent u zwanger of heeft u de wens binnenkort zwanger te raken? Breng de chirurg hiervan dan op de hoogte.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen dan kunt u op werkdagen contact opnemen met de polikliniek chirurgie.

  • Telefoonnummer: 0413-402635
  • Route: 150