Skip to Content

PTNS Behandeling bij plasklachten

In overleg met de uroloog is besloten dat je behandeld gaat worden voor plasklachten. Deze folder informeert je over de PTNS behandeling. PTNS staat voor Percutane Tibial Nerve Stimulation ofwel stimulatie van een onderbeenzenuw via een naald in de huid.

Je komt voor de PTNS behandeling 1x per week naar de polikliniek urologie voor een periode van 8-12 weken. Hierna bespreek je met de uroloog de verdere behandeling.

PTNS behandelt aandrangincontinentie en de daarbij behorende symptomen zoals bijvoorbeeld vaak en/of kleine beetjes plassen, bekkenbodempijn, urineverlies en hevige aandrang.

Hoe bereid je je voor?

Een speciale voorbereiding voor deze behandeling is niet nodig. Wij vragen je wel om thuis de voeten te wassen en gemakkelijke kleding aan te trekken. Je mag geen crème op de voeten gebruiken op de dag van de behandeling omdat de elektrode dan niet goed blijft plakken op de huid.

Waar moet je zijn?

Je meld je bij de polikliniek urologie (route 150). Je wordt opgehaald door een verpleegkundige.

Hoe verloopt de behandeling?

  • Tijdens de behandeling lig je op een bed of zit je op een stoel. Je mag 1 schoen en 1 sok uit trekken.
  • Onder de voet wordt een elektrode geplakt.
  • Daarna brengt de urologieverpleegkundige een hele dunne naald in het been, net boven de enkel, in de buurt van de zenuwbundel. Deze zenuw loopt door het been naar het onderste gedeelte van het ruggenmerg waar de blaasfuncties geregeld worden. Het inbrengen van dit naaldje doet geen pijn.
  • De naald wordt verbonden met een stimulatie-apparaat. Door de elektrische stimulatie nemen de ongewenste prikkels van de blaas af.
  • Als het apparaatje aangesloten is, krijg je een slapend/prikkelend gevoel in de voet in de richting van de tenen. Soms krijg je een licht krampend gevoel in de tenen, waardoor de tenen spontaan bewegen. De hoogte van de stand op het apparaatje zegt niets over het resultaat van de behandeling. Als de zenuw maar geprikkeld wordt, doet het goed zijn werk.
  • Na de behandeling mag je zelf de naald verwijderen of verwijdert de urologieverpleegkundige deze.
  • Er zijn geen beperkingen voor na de behandeling.

ptns behandeling

Duur van de behandeling

De PTNS behandeling duurt 30 minuten.

Bijwerkingen

De bijwerkingen van de behandeling zijn minimaal.

Soms is de plaats waar de naald werd geprikt nog wat geïrriteerd of voel je na de behandeling nog een lichte trilling of wat pijn in het onderbeen.

Door het regelmatig inbrengen van het naaldje zou een ontstekingsreactie op kunnen treden.

Belangrijk

Je kunt geen PTNS behandeling krijgen als:

  • Je het vermoeden hebt zwanger te zijn, of de wens hebt binnenkort zwanger te raken
  • Je een pacemaker hebt of een ander elektronisch implantaat
  • Je ernstige hartritmestoornissen hebt.

Wat je nog moet weten

Gemiddeld duurt het 4-6 behandelingen voor je resultaat gaat merken. Daarnaast heeft de behandeling niet bij iedereen het gewenste resultaat. Bij ongeveer 6o % van de patiënten heeft deze behandeling resultaat.

Als je een goed resultaat hebt op de behandeling, kan er voor gekozen worden om met deze behandeling door te gaan. Dit kan met een aangepast behandelschema voor langere periode.

Ook is er de mogelijkheid om over te stappen naar een thuisapparaat. Bij dit apparaat plak je twee stickers. Als dit voor jou een mogelijkheid is, vertelt de urologieverpleegkundige hier meer over.

Heb je nog vragen?

Heb je na het lezen van deze folder nog vragen neem dan op werkdagen contact op met de polikliniek urologie op telefoonnummer 0413 – 40 19 68

Buiten kantooruren kun je bij vragen of problemen bellen naar de receptie van Bernhoven op telefoonnummer 0413 – 40 40 40