Skip to Content

Röntgenonderzoek dikke darm bij kinderen

De behandelend arts van je kind heeft voor je kind een röntgenonderzoek van de dikke darm aangevraagd. Dit onderzoek heet in medische termen colononderzoek. Tijdens dit onderzoek worden met behulp van contrastmiddel röntgenfoto's van de dikke darm gemaakt.

De informatie in deze folder is algemeen van aard. Dat wil zeggen dat het onderzoek is beschreven zoals dit meestal verloopt. Het kan zijn dat de radioloog een andere methode kiest, die beter aansluit bij de situatie van je kind. Ook eventuele risico’s en bijwerkingen zijn in algemene zin beschreven. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door een radioloog (gespecialiseerd arts) en een radiologisch laborant.

Risico’s en bijwerkingen

De hoeveelheid röntgenstraling die wordt gebruikt bij het maken van de foto’s is zo gering dat de kans op schadelijke effecten heel klein is, ook als je kind meerdere onderzoeken heeft ondergaan.

Voorbereiding

Tijdens het onderzoek mag slechts 1 ouder/begeleider de hele tijd bij het kind blijven, ook tijdens het maken van de röntgenfoto's (behalve als je zwanger bent). Dit is een landelijk stralingshygiëne voorschrift.

Ervaring leert dat een kind zich prettiger voelt als het weet wat er gaat gebeuren. Eventuele angst voor een onderzoek is van invloed op het vermogen van het kind om mee te werken aan het onderzoek. Het is daarom belangrijk dat je je kind goed voorbereidt. Het beste kun je een dag voor het onderzoek je kind eenvoudig en duidelijk uitleggen wat er gaat gebeuren. Vertel vooral wat je kind zal zien, horen en voelen.

Belangrijk

Als je kind suikerziekte (diabetes mellitus) heeft, overleg dan met de arts of diabetesverpleegkundige over eventuele aanpassingen van de medicijnen, insuline of eten van je kind.

Voedingsvoorschrift

Voor een optimaal resultaat van het dikke darm onderzoek is het belangrijk dat de darmen van je kind zo leeg mogelijk zijn. Daarom is het belangrijk onderstaand voedingsvoorschrift goed op te volgen.

  • Kinderen van 0 tot 4 jaar : de dag voor het onderzoek mag je kind vanaf 20.00 uur (of na de laatste voeding) niets meer eten en drinken.
  • Kinderen van 4 tot 12 jaar : de dag vóór het onderzoek mag je kind niet veel eten en alleen licht verteerbare voeding. Dit betekent dat je kind deze dag geen warme maaltijd mag. De voeding bestaat deze dag uit 3 broodmaaltijden. Tussendoor mag je kind niets eten, wel drinken. De dag van het onderzoek mag je kind niets meer eten en drinken tot na het onderzoek. Je kind mag nog wel een paar glazen water drinken.

Voeding dag voor het onderzoek

  • Ontbijt: licht bruin of wit brood dun besmeerd met margarine en dun belegd met hartig of zoet beleg (geen jam met pitjes!)
  • Middag: idem, na de maaltijd 2 tabletjes (Bisacodyl 5 mg)
  • Avond: crackers of beschuit dun belegd

Wat mag je kind drinken?

Thee, melk, limonadesiroop, water, waterijs, drinkbouillon en gezeefd vruchtensap

Wat mag je kind absoluut niet gebruiken?

Groente, fruit, krenten, rozijnen, kauwgom en koolzuurhoudende dranken.

Onderzoek

Melden

Het onderzoek vindt plaats op locatie Uden. We verzoeken je vriendelijk, nadat je digitaal bent aangemeld, je 10 minuten vóór het afgesproken tijdstip bij de balie van de afdeling radiologie, routenummer 040. Laat zoveel mogelijk sieraden en andere kostbare spullen thuis. Buiten kantoortijden (8.00 - 17.30 uur) kun je je melden bij de receptie aan de hoofdingang.

Hoe verloopt het onderzoek?

De laborant komt je en je kind uit de wachtruimte halen en vertelt wat er gaat gebeuren. In een kamertje naast de onderzoekkamer moet je kind zich uitkleden. Je kind mag een niet te lang hemd of shirt aanhouden. Jij krijgt een speciaal schort aan om jezelf te beschermen tegen röntgenstralen. Als je zwanger bent, verlaat je tijdens het maken van de foto's de ruimte.

Tijdens het maken van de röntgenfoto's ligt je kind met blote billen op de onderzoektafel. Boven de buik van je kind hangt een groot röntgenapparaat, waarmee de foto's worden gemaakt. Eerst brengt de radioloog of laborant een kort dun slangetje in de anus van je kind. Via dit slangetje loopt contrastmiddel (witte bariumpap) en lucht in de dikke darm. Hierdoor krijgt je kind een gevoel van aandrang. Door het contrastmiddel worden de darmen goed zichtbaar op de foto's. Door de extra lucht in de darmen wordt het contrast nog beter en kan men beter door de darm heen kijken. Vervolgens maakt de radioloog/laborant de foto's. Tijdens het maken van de foto's kan de radioloog/laborant het röntgenapparaat met een afstandsbediening laten bewegen en draaien. Dit maakt zoveel geluid dat kinderen hiervan kunnen schrikken. Om de darm van alle kanten te kunnen fotograferen, wordt je kind enkele keren gevraagd om in een andere houding te gaan liggen. Nadat de foto's gemaakt zijn, kan je kind direct naar het toilet.

Duur

Het onderzoek duurt ongeveer een half uur.

Na het onderzoek

De laborant vertelt je wanneer jij en je kind weer naar huis mogen. Na het onderzoek mag je kind ook weer gewoon eten en drinken. Tot ongeveer een uur na het onderzoek heeft je kind mogelijk last van buikkrampen en diarree.

De eerste dagen na het onderzoek kan je kind een moeilijke stoelgang (=obstipatie) hebben. Je krijgt daarom het advies je kind na het onderzoek veel te laten drinken. Ook kan de ontlasting van je kind enkele dagen wit van kleur zijn door de bariumpap.

Uitslag

De radioloog beoordeelt de foto's. Hiervan stuurt hij een verslag naar de behandelend arts van je kind, die vervolgens de uitslag met je bespreekt.

Vragen

Wanneer je na het lezen van deze informatie nog vragen hebt, neem dan gerust contact op met de afdeling Radiologie.

Telefoon 0413 - 40 19 62