Skip to Content

Röntgenonderzoek endeldarm kinderen (rectografie)

De behandelend arts van je kind heeft voor hem/haar een röntgenonderzoek van de endeldarm aangevraagd. Dit onderzoek heet in medische termen rectografie. Tijdens dit onderzoek worden met behulp van contrastmiddel röntgenfoto's van de endeldarm gemaakt.

De informatie in deze folder is algemeen van aard. Dat wil zeggen dat het onderzoek is beschreven zoals dit meestal verloopt. Het kan zijn dat de radioloog een andere methode kiest, die beter aansluit bij de situatie van je kind. Ook eventuele risico’s en bijwerkingen zijn in algemene zin beschreven.

Dit onderzoek wordt uitgevoerd door een radioloog (gespecialiseerd arts) en een radiologisch laborant.

Zijn er risico’s en/of bijwerkingen?

De hoeveelheid röntgenstraling die wordt gebruikt bij het maken van de foto’s is zo gering dat de kans op schadelijke effecten heel klein is, ook als je kind meerdere onderzoeken heeft ondergaan.

Hoe bereid je je voor?

Tijdens het onderzoek mag 1 ouder/begeleider de hele tijd bij je kind blijven, ook tijdens het maken van de röntgenfoto's. Dit is een landelijk stralingshygiëne voorschrift.

Ervaring leert dat een kind zich prettiger voelt als het weet wat er gaat gebeuren. Als je kind angstig is, dan is het moeilijker voor hem/haar om mee te werken aan het onderzoek. Het is daarom belangrijk dat je je kind goed voorbereidt. Het beste kun je een dag voor het onderzoek je kind eenvoudig en duidelijk uitleggen wat er gaat gebeuren. Vertel vooral wat je kind zal zien, horen en voelen.

Verder zijn voor dit onderzoek geen speciale voorbereidingen nodig.

Onderzoek

Waar meld je je?

Het onderzoek vindt plaats op locatie Uden. We verzoeken je vriendelijk, nadat je digitaal bent aangemeld, je 10 minuten vóór het afgesproken tijdstip bij de balie van de afdeling radiologie, routenummer 040. Laat zoveel mogelijk sieraden en andere kostbare spullen thuis. Buiten kantoortijden (8.00 - 17.30 uur) kun je je melden bij de receptie aan de hoofdingang.

Hoe verloopt het onderzoek?

De laborant komt jou en je kind uit de wachtruimte halen en vertelt wat er gaat gebeuren. In een kamertje naast de onderzoekkamer moet je kind zich uitkleden. Je kind mag een niet te lang hemd of shirt aanhouden. Jij krijgt een speciaal schort aan om jezelf te beschermen tegen röntgenstralen. Als je zwanger bent, verlaat je tijdens het maken van de foto's de ruimte.

Tijdens het maken van de röntgenfoto's ligt je kind met blote billen op de onderzoektafel. Boven de buik van je kind hangt een groot röntgenapparaat, waarmee de foto's worden gemaakt.

Eerst brengt de radioloog of laborant een kort dun slangetje in de anus van je kind. Via dit slangetje loopt contrastmiddel (witte bariumpap) in de endeldarm. Hierdoor krijgt je kind een gevoel van aandrang. Door het contrastmiddel worden de darmen goed zichtbaar op de foto's. Vervolgens maakt de radioloog/laborant de foto's. Tijdens het maken van de foto's kan de radioloog/laborant het röntgenapparaat met een afstandsbediening laten bewegen en draaien. Dit maakt zoveel geluid dat kinderen hiervan kunnen schrikken. Om de darm van alle kanten te kunnen fotograferen, wordt je kind enkele keren gevraagd om in een andere houding te gaan liggen. Nadat de foto's gemaakt zijn, kan je kind direct naar het toilet.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

Na het onderzoek

De laborant vertelt je wanneer jullie weer naar huis mogen. Tot ongeveer een uur na het onderzoek heeft je kind mogelijk last van buikkrampen en diarree. De eerste dagen na het onderzoek kan je kind een wat last hebben met poepen (verstopping). Je krijgt daarom het advies je kind na het onderzoek veel te laten drinken. Ook kan de ontlasting van je kind enkele dagen wit van kleur zijn door de bariumpap.

Uitslag

De radioloog beoordeelt de foto's. Hiervan stuurt hij een verslag naar de behandelend arts van je kind, die vervolgens de uitslag met je bespreekt.

Heb je nog vragen?

Wanneer je na het lezen van deze informatie nog vragen hebt, neem dan gerust contact op met de afdeling radiologie, telefoon: 0413 - 40 19 62.