Skip to Content

Röntgenonderzoek endeldarm kinderen (rectografie)

De behandelend arts van uw kind heeft voor uw kind een röntgenonderzoek van de endeldarm aangevraagd. Dit onderzoek heet in medische termen rectografie. Tijdens dit onderzoek worden met behulp van contrastmiddel röntgenfoto's van de endeldarm gemaakt.

De informatie in deze folder is algemeen van aard. Dat wil zeggen dat het onderzoek is beschreven zoals dit meestal verloopt. Het kan zijn dat de radioloog een andere methode kiest, die beter aansluit bij de situatie van uw kind. Ook eventuele risico’s en bijwerkingen zijn in algemene zin beschreven.

Dit onderzoek wordt uitgevoerd door een radioloog (gespecialiseerd arts) en een radiologisch laborant.

Zijn er risico’s en/of bijwerkingen?

De hoeveelheid röntgenstraling die wordt gebruikt bij het maken van de foto’s is zo gering dat de kans op schadelijke effecten heel klein is, ook als uw kind meerdere onderzoeken heeft ondergaan.

Hoe bereidt u zich voor?

Tijdens het onderzoek mag één ouder/begeleider de hele tijd bij uw kind blijven, ook tijdens het maken van de röntgenfoto's. Dit is een landelijk stralingshygiëne voorschrift.

Ervaring leert dat een kind zich prettiger voelt als het weet wat er gaat gebeuren. Als uw kind angstig is, dan is het moeilijker voor uw kind om mee te werken aan het onderzoek. Het is daarom belangrijk dat u uw kind goed voorbereidt. Het beste kunt u een dag voor het onderzoek uw kind eenvoudig en duidelijk uitleggen wat er gaat gebeuren. Vertel vooral wat uw kind zal zien, horen en voelen.

Verder zijn voor dit onderzoek geen speciale voorbereidingen nodig.

Onderzoek

Waar meldt u zich?

Het onderzoek vindt plaats op locatie Uden. Wij verzoeken je vriendelijk, nadat je digitaal bent aangemeld, je 10 minuten vóór het afgesproken tijdstip bij de balie van de afdeling radiologie, routenummer 040. Laat zoveel mogelijk sieraden en andere kostbare spullen thuis.
Buiten kantoortijden (8.00-17.30 uur) kun je je melden bij de receptie aan de hoofdingang.

Hoe verloopt het onderzoek?

De laborant komt u en uw kind uit de wachtruimte halen en vertelt wat er gaat gebeuren. In een kamertje naast de onderzoekkamer moet uw kind zich uitkleden.Uw kind mag een niet te lang hemd of shirt aanhouden. U krijgt een speciaal schort aan om uzelf te beschermen tegen röntgenstralen. Als u zwanger bent, verlaat u tijdens het maken van de foto's de ruimte.

Tijdens het maken van de röntgenfoto's ligt uw kind met blote billen op de onderzoektafel. Boven de buik van uw kind hangt een groot röntgenapparaat, waarmee de foto's worden gemaakt.

Eerst brengt de radioloog of laborant een kort dun slangetje in de anus van uw kind. Via dit slangetje loopt contrastmiddel (witte bariumpap) in de endeldarm. Hierdoor krijgt uw kind een gevoel van aandrang. Door het contrastmiddel worden de darmen goed zichtbaar op de foto's. Vervolgens maakt de radioloog/laborant de foto's. Tijdens het maken van de foto's kan de radioloog/laborant het röntgenapparaat met een afstandsbediening laten bewegen en draaien. Dit maakt zoveel geluid dat kinderen hiervan kunnen schrikken. Om de darm van alle kanten te kunnen fotograferen, wordt uw kind enkele keren gevraagd om in een andere houding te gaan liggen. Nadat de foto's gemaakt zijn, kan uw kind direct naar het toilet.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het onderzoek duurt ongeveer een half uur.

Na het onderzoek

De laborant vertelt u wanneer u en uw kind weer naar huis mogen. Tot ongeveer een uur na het onderzoek heeft uw kind mogelijk last van buikkrampen en diarree. De eerste dagen na het onderzoek kan uw kind een wat last hebben met poepen (verstopping). U krijgt daarom het advies uw kind na het onderzoek veel te laten drinken. Ook kan de ontlasting van uw kind enkele dagen wit van kleur zijn door de bariumpap.

Uitslag

De radioloog beoordeelt de foto's. Hiervan stuurt hij een verslag naar de behandelend arts van uw kind, die vervolgens de uitslag met u bespreekt.

Heeft u nog vragen?

Wanneer u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft, neem dan gerust contact op met de afdeling radiologie.

  • 0413 - 40 19 62