Skip to Content

Röntgenonderzoek fistel (fistulografie)

Uw behandelend arts heeft voor u een röntgenonderzoek van uw fistel aangevraagd. Tijdens dit onderzoek worden met behulp van contrastmiddel röntgenfoto's van de fistel gemaakt.

De informatie in deze folder is algemeen van aard. Dat wil zeggen dat het onderzoek is beschreven zoals dit meestal verloopt. Het kan zijn dat de radioloog een andere methode kiest, die beter aansluit bij uw situatie. Ook eventuele risico's en bijwerkingen zijn in algemene zin beschreven. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een radioloog (gespecialiseerd arts) en een radiologisch laborant .

Een eventuele begeleider kan niet aanwezig zijn in de onderzoeksruimte tijdens het uitvoeren van het onderzoek. Alleen in bijzondere situaties is dit eventueel mogelijk. Helpen met omkleden is vanzelfsprekend altijd toegestaan.

Zwangerschap:

Als u zwanger bent of daar een vermoeden van heeft, neem dan telefonisch contact op met de afdeling Radiologie voor nader overleg.

Risico's en bijwerkingen

De hoeveelheid röntgenstraling die wordt gebruikt bij het maken van de foto's is zo gering dat de kans op schadelijke effecten heel klein is, ook als u meerdere onderzoeken heeft ondergaan.

Voorbereiding

Voor dit onderzoek is geen speciale voorbereiding nodig.

Onderzoek

Melden

Het onderzoek vindt plaats op locatie Uden. Wij verzoeken je vriendelijk, nadat je digitaal bent aangemeld, je 10 minuten vóór het afgesproken tijdstip bij de balie van de afdeling radiologie, routenummer 040. Laat zoveel mogelijk sieraden en andere kostbare spullen thuis.
Buiten kantoortijden (8.00-17.30 uur) kun je je melden bij de receptie aan de hoofdingang.

Hoe verloopt het onderzoek?

De laborant komt u halen uit de wachtruimte en vertelt steeds wat er gaat gebeuren.
In het kamertje naast de onderzoekkamer kleedt u zich gedeeltelijk uit, dit hangt af van waar de fistel zich bevindt.
Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoektafel. Boven u hangt een apparaat dat de foto's maakt. Met behulp van een naaldje of dun slangetje spuit de radioloog contrastvloeistof in de fistel. Dit is meestal een vervelend gevoel en een enkele keer pijnlijk. De contrastvloeistof zorgt ervoor dat het gangetje van de fistel zichtbaar wordt op de foto's. Vervolgens worden er foto's gemaakt van de fistel.

Duur

Het onderzoek duurt ongeveer een half uur.

Na het onderzoek

De laborant vertelt u wanneer u kunt gaan. Na het onderzoek kunt u uw dagelijkse bezigheden weer hervatten.

Uitslag

De radioloog beoordeelt de foto's. Hiervan stuurt hij een verslag naar uw behandelend arts, die de uitslag met u zal bespreken.

Vragen

Wanneer u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft, neem dan gerust contact op met de afdeling Radiologie.

Telefoon 0413-401962