Skip to Content

Röntgenonderzoek fistel (fistulografie)

Je behandelend arts heeft voor jou een röntgenonderzoek van je fistel aangevraagd. Tijdens dit onderzoek worden met behulp van contrastmiddel röntgenfoto's van de fistel gemaakt.

De informatie in deze folder is algemeen van aard. Dat wil zeggen dat het onderzoek is beschreven zoals dit meestal verloopt. Het kan zijn dat de radioloog een andere methode kiest, die beter aansluit bij jouw situatie. Ook eventuele risico's en bijwerkingen zijn in algemene zin beschreven. Een radioloog (gespecialiseerd arts) voert het onderzoek samen met een radiologisch laborant uit.

Een eventuele begeleider kan niet aanwezig zijn in de onderzoeksruimte tijdens het uitvoeren van het onderzoek. Alleen in bijzondere situaties is dit eventueel mogelijk. Helpen met omkleden is altijd toegestaan.

Zwangerschap

Als je zwanger bent of daar een vermoeden van hebt, neem dan telefonisch contact op met de afdeling radiologie voor nader overleg.

Risico's en bijwerkingen

De hoeveelheid röntgenstraling die wordt gebruikt bij het maken van de foto's is zo weinig dat de kans op schadelijke effecten heel klein is, ook als je meerdere onderzoeken hebt ondergaan.

Voorbereiding

Voor dit onderzoek is geen speciale voorbereiding nodig.

Onderzoek

Melden

Het onderzoek vindt plaats op locatie Uden. We verzoeken je vriendelijk, nadat je digitaal bent aangemeld, je 10 minuten vóór het afgesproken tijdstip bij de balie van de afdeling radiologie, routenummer 040. Laat zoveel mogelijk sieraden en andere kostbare spullen thuis. Buiten kantoortijden (8.00 - 17.30 uur) kun je je melden bij de receptie aan de hoofdingang.

Hoe verloopt het onderzoek?

De laborant komt je halen uit de wachtruimte en vertelt steeds wat er gaat gebeuren. In het kamertje naast de onderzoekkamer kleed je je gedeeltelijk uit, dit hangt af van waar de fistel zich bevindt.

Tijdens het onderzoek lig je op een onderzoektafel. Boven je hangt een apparaat dat de foto's maakt. Met behulp van een naaldje of dun slangetje spuit de radioloog contrastvloeistof in de fistel. Dit is meestal een vervelend gevoel en een enkele keer pijnlijk. De contrastvloeistof zorgt ervoor dat het gangetje van de fistel zichtbaar wordt op de foto's. Vervolgens worden er foto's gemaakt van de fistel.

Duur

Het onderzoek duurt ongeveer een 30 minuten.

Na het onderzoek

De laborant vertelt je wanneer je kunt gaan. Na het onderzoek kun je je dagelijkse bezigheden weer hervatten.

Uitslag

De radioloog beoordeelt de foto's. Hiervan stuurt hij een verslag naar je behandelend arts, die de uitslag met je bespreekt.

Vragen

Wanneer je na het lezen van deze informatie nog vragen hebt, neem dan gerust contact op met de afdeling radiologie: 0413 - 40 19 62.