Skip to Content

Röntgenonderzoek naadcontrole bij stoma

Jouw behandelend arts heeft voor je een röntgenonderzoek van de darmen van het gedeelte vanaf jouw stoma tot aan de anus aangevraagd. Tijdens dit onderzoek worden met behulp van contrastmiddel röntgenfoto's van dit gedeelte van de dikke darm gemaakt. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door een radioloog (gespecialiseerd arts) en een radiologisch laborant.

De informatie in deze folder is algemeen van aard. Dat wil zeggen dat het onderzoek is beschreven zoals dit meestal verloopt. Het kan zijn dat de radioloog een andere methode kiest, die beter aansluit bij jouw situatie. Het is niet mogelijk in deze folder alle mogelijkheden te vermelden. Ook risico’s en bijwerkingen zijn in algemene zin beschreven.

Een eventuele begeleider kan niet aanwezig zijn in de onderzoeksruimte tijdens het uitvoeren van het onderzoek. Alleen in bijzondere situaties is dit eventueel mogelijk. Helpen met omkleden is vanzelfsprekend altijd toegestaan.

Zwangerschap

Als je zwanger bent of daar een vermoeden van hebt, neem dan telefonisch contact op met de afdeling Radiologie voor nader overleg.

Risico’s en bijwerkingen

De hoeveelheid röntgenstraling die wordt gebruikt bij het maken van de foto’s is zo gering dat de kans op schadelijke effecten heel klein is, ook als je meerdere onderzoeken hebt ondergaan.

Voorbereiding

  • Je krijgt vóór en ná dit onderzoek thuis een klysma.

Je krijgt deze klysma's mee bij het maken van de afspraken, bij vragen hierover kun je bij jouw stomaverpleegkundige terecht.

  • Na afloop van het onderzoek kun je diarree of buikkramp krijgen. Daarom is het verstandig extra ondergoed mee te nemen.

Onderzoek

Melden

Drie dagen voor je afspraak krijg je een sms van Bernhoven met een link. Via deze link meld je je digitaal aan voor je afspraak. Lukt het niet om jezelf thuis aan te melden? Meld je dan met je geldige legitimatiebewijs aan bij de aanmeldzuil in de centrale hal van Bernhoven, routenummer 001. Deze aanmeldzuil print voor jou een dagticket met jouw afspraak of afspraken.

Op het afgesproken tijdstip meld je je aan de balie van de afdeling radiologie, routenummer 040.

Hoe verloopt het onderzoek?

De laborant komt je uit de wachtruimte halen en vertelt je wat er gaat gebeuren. In een kamertje naast de onderzoekkamer moet je je uitkleden. Je mag een niet te lang hemd of shirt aanhouden, of je kunt een schortje van het ziekenhuis aandoen. 
Tijdens het onderzoek lig je op een onderzoektafel. Boven je hangt het apparaat dat de foto's maakt.
De radioloog of laborant brengt een kort dun slangetje in jouw anus óf stoma. Via dit slangetje loopt contrastmiddel en lucht in jouw dikke darm. Hierdoor krijg je een gevoel van aandrang. Door het contrastmiddel en lucht worden de darmen goed zichtbaar op de foto's.
Eventueel krijg je een medicijn toegediend via een prikje in de arm, ter voorkoming van darmkrampen.
Om de darm van alle kanten te kunnen fotograferen, word je enkele keren gevraagd om in een andere houding te gaan liggen. Nadat de foto's gemaakt zijn, kun je direct naar het toilet.

Duur

Het onderzoek duurt ongeveer een half uur.

Na het onderzoek

De laborant vertelt je wanneer je kunt gaan. Tot ongeveer een uur na het onderzoek kun je last hebben van buikkrampen en diarree.

Thuis gebruik je het tweede klysma die je hebt meegekregen van jouw stomaverpleegkundige.

Uitslag

De radioloog beoordeelt de foto's. Hiervan stuurt hij een verslag naar jouw behandelend arts, die vervolgens de uitslag met je bespreekt. Het verslag is ook in te zien via het patiëntenportaal MijnBernhoven.

Kijk voor meer informatie over MijnBernhoven op patientenportaal MijnBernhoven.

Heb je nog vragen?

Wanneer je na het lezen van deze informatie nog vragen heeft, neem dan gerust contact op met de afdeling radiologie.

Telefoonnummer: 0413 - 40 19 62