Skip to Content

Röntgenonderzoek naadcontrole bij stoma

Uw behandelend arts heeft voor u een röntgenonderzoek van de darmen van het gedeelte vanaf uw stoma tot aan de anus aangevraagd. Tijdens dit onderzoek worden met behulp van contrastmiddel röntgenfoto's van dit gedeelte van de dikke darm gemaakt. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door een radioloog (gespecialiseerd arts) en een radiologisch laborant.

De informatie in deze folder is algemeen van aard. Dat wil zeggen dat het onderzoek is beschreven zoals dit meestal verloopt. Het kan zijn dat de radioloog een andere methode kiest, die beter aansluit bij uw situatie. Het is niet mogelijk in deze folder alle mogelijkheden te vermelden. Ook risico’s en bijwerkingen zijn in algemene zin beschreven.

Een eventuele begeleider kan niet aanwezig zijn in de onderzoeksruimte tijdens het uitvoeren van het onderzoek. Alleen in bijzondere situaties is dit eventueel mogelijk. Helpen met omkleden is vanzelfsprekend altijd toegestaan.

Zwangerschap

Als u zwanger bent of daar een vermoeden van heeft, neem dan telefonisch contact op met de afdeling Radiologie voor nader overleg.

Risico’s en bijwerkingen

De hoeveelheid röntgenstraling die wordt gebruikt bij het maken van de foto’s is zo gering dat de kans op schadelijke effecten heel klein is, ook als u meerdere onderzoeken heeft ondergaan.

Voorbereiding

  • U krijgt vóór en ná dit onderzoek thuis een klysma.

U krijgt deze klysma's mee bij het maken van de afspraken, bij vragen hierover kunt u bij uw stomaverpleegkundige terecht.

  • Na afloop van het onderzoek kunt u diarree of buikkramp krijgen. Daarom is het verstandig extra ondergoed mee te nemen.

Onderzoek

Melden

Op het afgesproken tijdstip meldt u zich bij de balie van de afdeling Radiologie, routenummer 040.

Hoe verloopt het onderzoek?

De laborant komt u uit de wachtruimte halen en vertelt u wat er gaat gebeuren. In een kamertje naast de onderzoekkamer moet u zich uitkleden.U mag een niet te lang hemd of shirt aanhouden, of u kunt  een schortje van het ziekenhuis aandoen. 
Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoektafel. Boven u hangt het apparaat dat de foto's maakt.
De radioloog of laborant brengt een kort dun slangetje in uw anus óf stoma. Via dit slangetje loopt contrastmiddel en lucht in uw dikke darm. Hierdoor krijgt u een gevoel van aandrang. Door het contrastmiddel en lucht worden de darmen goed zichtbaar op de foto's.
Eventueel krijgt u een medicijn toegediend via een prikje in de arm, ter voorkoming van darmkrampen.
Om de darm van alle kanten te kunnen fotograferen, wordt u enkele keren gevraagd om in een andere houding te gaan liggen. Nadat de foto's gemaakt zijn, kunt u direct naar het toilet.

Duur

Het onderzoek duurt ongeveer een half uur.

Na het onderzoek

De laborant vertelt u wanneer u kunt gaan. Tot ongeveer een uur na het onderzoek kunt u last hebben van buikkrampen en diarree.

-thuis gebruikt u het tweede klysma die u heeft meegekregen van uw stomaverpleegkundige.

Uitslag

De radioloog beoordeelt de foto's. Hiervan stuurt hij een verslag naar uw behandelend arts, die vervolgens de uitslag met u bespreekt.

Vragen

Wanneer u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft, neem dan gerust contact op met de afdeling Radiologie.

Telefoon 0413-401962