Skip to Content

Röntgenonderzoek slokdarm en maag bij kinderen

De behandelend arts van uw kind heeft voor uw kind een röntgenonderzoek aangevraagd. Tijdens dit onderzoek worden met behulp van een contrastmiddel röntgenfoto's gemaakt. Afhankelijk van het aangevraagde onderzoek worden foto's gemaakt van de slokdarm, maag en (een deel van) de darm. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een radioloog (gespecialiseerd arts) en een radiologisch laborant.

De informatie in deze folder is algemeen van aard. Dat wil zeggen dat het onderzoek is beschreven zoals dit meestal verloopt. Het kan zijn dat de radioloog een andere methode kiest, die beter aansluit bij de situatie van uw kind. Ook eventuele risico’s en bijwerkingen zijn in algemene zin beschreven.

Ervaring leert dat een kind zich prettiger voelt als het weet wat er gaat gebeuren. Eventuele angst voor een onderzoek is van invloed op het vermogen van het kind om mee te werken aan het onderzoek. Het is daarom belangrijk dat u uw kind goed voorbereidt. Het beste kunt u een dag voor het onderzoek uw kind eenvoudig en duidelijk uitleggen wat er gaat gebeuren. Vertel vooral wat uw kind zal zien, horen en voelen.

Dit onderzoek wordt uitgevoerd door een radioloog (gespecialiseerd arts) en een radiologisch laborant.

Zijn er risico’s en bijwerkingen?

De hoeveelheid röntgenstraling die wordt gebruikt bij het maken van de foto’s is zo gering dat de kans op schadelijke effecten heel klein is, ook als uw kind meerdere onderzoeken heeft ondergaan.

Hoe bereidt u zich met uw kind voor?

Baby's:

Voor dit onderzoek is het belangrijk dat uw kind nog voldoende honger en/of dorst heeft, zodat uw kind tijdens het onderzoek de contrastvloeistof opdrinkt. Daarom raden we u aan de laatste voeding voor het onderzoek niet helemaal te geven. Neem een tuitbeker of flesje van uw kind mee naar het onderzoek, zodat uw kind tijdens het onderzoek uit de eigen fles/beker kan drinken

Kinderen:

Voor dit onderzoek moet uw kind nuchter te zijn. Nuchter zijn wil zeggen de avond voorafgaand aan het onderzoek vanaf 20.00 uur niet eten en drinken. In hoeverre dit mogelijk is, is afhankelijk van de leeftijd van uw kind.

  • De maag moet zoveel als mogelijk leeg zijn, anders worden de foto's door vocht en voedselresten onduidelijk.
  • Eventuele medicijnen mag uw kind op de gebruikelijke manier innemen, ook op de dag van het onderzoek.
  • Als uw kind suikerziekte(diabetes) heeft, overleg dan met uw arts of diabetesverpleegkundige over het eventueel aanpassen van medicijnen, insuline of eten.

Het contrastmiddel dat uw kind voor dit onderzoek moet drinken, heeft mogelijk invloed op eventuele bloeduitslagen. Wanneer uw kind nog bloed moet laten prikken kunt u dit het beste doen vóór het onderzoek of 24 uur na het onderzoek. Lukt dit niet, vertel dan bij het laboratorium dat u in de afgelopen 24 uur een onderzoek met drinken van contrastvloeistof heeft gehad.

Tijdens het onderzoek mag slechts één ouder/begeleider de hele tijd bij het kind blijven, ook tijdens het maken van de röntgenfoto's (behalve als u zwanger bent). Dit is een landelijk stralingshygiëne voorschrift.

Onderzoek

Melden

Drie dagen voor uw afspraak krijgt u een sms van Bernhoven met een link. Via deze link meld u zich digitaal aan voor uw afspraak. Lukt het niet om uzelf thuis aan te melden? Meld u dan met uw geldige legitimatiebewijs aan bij de aanmeldzuil in de centrale hal van Bernhoven, routenummer 001. Deze aanmeldzuil print voor u een dagticket met uw afspraak of afspraken.

Op het afgesproken tijdstip meld u zich aan de balie van de afdeling radiologie, routenummer 040.

Hoe verloopt het onderzoek?

  • Voor dit onderzoek moet u uw kind gedeeltelijk uitkleden, het bovenlichaam moet bloot zijn.
  • Tijdens het maken van de foto's ligt uw kind op de onderzoektafel. Boven uw kind hangt het röntgenapparaat dat de foto's maakt.
  • Als uw kind op de röntgentafel ligt, krijgt hij of zij eerst een beker of flesje contrastvloeistof te drinken. Deze vloeistof zorgt ervoor dat de slokdarm, maag en (een deel van) de darm goed zichtbaar zijn op de foto's.
  • Vervolgens maakt de radioloog de foto's. Tijdens het maken van de foto's kan de radioloog het röntgenapparaat met een afstandsbediening laten bewegen en draaien. Dit maakt geluid, kinderen kunnen hiervan schrikken.
  • Om de slokdarm en maag van alle kanten te kunnen fotograferen, wordt u gevraagd uw kind enkele keren in een andere houding te leggen.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het onderzoek duurt ongeveer een kwartier.

U moet er rekening mee houden dat er soms na één uur nog een foto gemaakt moet worden om te beoordelen hoe de contrastvloeistof zich verder in de buik verspreidt.

Na het onderzoek

De laborant vertelt u wanneer u en uw kind kunnen gaan. Na het onderzoek mag uw kind weer gewoon eten en drinken.

Uitslag

De radioloog beoordeelt de foto's. Hiervan stuurt hij een verslag naar de behandelend arts van uw kind, die vervolgens de uitslag met u bespreekt.

Heeft u nog vragen?

Wanneer u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft, neem dan gerust contact op met de afdeling radiologie.

  • 0413 - 40 19 62