Skip to Content

Röntgenonderzoek van het rectum tijdens de ontlasting (Defaecografie)

Jouw behandelend arts heeft voor je een röntgenonderzoek van het laatste stukje van jouw darm aangevraagd. Met behulp van dit onderzoek kan men afwijkingen en/of problemen in de stoelgang (in medische taal noemt men dit defecatie) opsporen. Tijdens dit onderzoek wordt met een contrastmiddel röntgenfoto's gemaakt van de kringspier in de endeldarm (in medische taal rectum genoemd).

De informatie in deze folder is algemeen van aard. Dat wil zeggen dat het onderzoek is beschreven zoals dit meestal verloopt. Het kan zijn dat de radioloog een andere methode kiest, die beter aansluit bij jouw situatie. Het is niet mogelijk in deze folder alle mogelijkheden te vermelden. Ook risico’s en bijwerkingen zijn in algemene zin beschreven.
Het onderzoek wordt uitgevoerd door een radioloog (gespecialiseerd arts) en een radiologisch laborant.

Een eventuele begeleider kan niet aanwezig zijn in de onderzoeksruimte tijdens het uitvoeren van het onderzoek. Alleen in bijzondere situaties is dit eventueel mogelijk. Helpen met omkleden is vanzelfsprekend altijd toegestaan.

Zwangerschap

Als je zwanger bent of daar een vermoeden van hebt, neem dan telefonisch contact op met de afdeling Radiologie voor nader overleg.

Risico’s en bijwerkingen

De hoeveelheid röntgenstraling die wordt gebruikt bij het maken van de foto’s is zo gering dat de kans op schadelijke effecten heel klein is, ook als je meerdere onderzoeken hebt ondergaan.

Hoe bereid je je voor?

Op de dag van het onderzoek mag je als ontbijt slechts een kop thee met een dun belegde beschuit. Hierna mag je niets meer eten en drinken.

Je hebt een flesje E-Z-HD® of Prontobario (= bariumpoeder) meegekregen.
Instructies voor gebruik om bariumpap te maken:

  • het bariumpoeder goed schudden
  • voeg 65 ml water toe aan de fles
  • goed schudden
  • laat 5 minuten staan
  • nogmaals goed schudden

Twee uur voor aanvang van het onderzoek drink je de bariumpap (=contrastvloeistof) helemaal op.

De tekst op het flesje E-Z-HD®: 'nadat een voldoende hoeveelheid gasproducerend middel is gegeven dient de suspensie door de patiënt ingenomen te worden' is NIET voor je van toepassing.

Onderzoek

Melden

Drie dagen voor je afspraak krijg je een sms van Bernhoven met een link. Via deze link meld je je digitaal aan voor je afspraak. Lukt het niet om jezelf thuis aan te melden? Meld je dan met je geldige legitimatiebewijs aan bij de aanmeldzuil in de centrale hal van Bernhoven, routenummer 001. Deze aanmeldzuil print voor jou een dagticket met jouw afspraak of afspraken. 

Op het afgesproken tijdstip meld je je bij de balie van de afdeling Radiologie, routenummer 040.

Hoe verloopt het onderzoek?

De laborant komt je uit de wachtruimte halen en vertelt je wat er gaat gebeuren. In een kamertje naast de onderzoekkamer moet je je gedeeltelijk uitkleden, alleen hemd of T-shirt mag je aanhouden of je krijgt een schortje van het ziekenhuis aan.
Tijdens het onderzoek lig je op een onderzoektafel. Boven je hangt een apparaat dat de foto's maakt.
De radiologisch laborant brengt, via jouw anus een slangetje in jouw darm. Dit doet geen pijn maar geeft wel een vervelend gevoel. Hierna loopt via dit slangetje de bariumpap in de darm. De bariumpap zorgt ervoor dat het laatste gedeelte van de dikke darm goed zichtbaar wordt op de foto’s. Als alle bariumpap in jouw darm zit, moet je op een 'camping w.c' voor het röntgenapparaat zitten. Er worden dan, door de radioloog, verschillende foto’s gemaakt o.a. terwijl je de bariumpap weer uit jouw darm probeert te persen. Als de foto’s klaar zijn, kun je direct naar het toilet.

Duur

Het onderzoek duurt ongeveer een half uur.

Na het onderzoek

De laborant vertelt je wanneer je kunt gaan. Na het onderzoek mag je weer gewoon eten en drinken en kun je jouw dagelijkse bezigheden hervatten. Jouw ontlasting kan enkele dagen wit van kleur zijn door de bariumpap.

Uitslag

De radioloog beoordeelt de foto's. Hiervan stuurt hij een verslag naar jouw behandelend arts, die de uitslag met je zal bespreken. Het verslag is ook in te zien via het patiëntenportaal MijnBernhoven.

Kijk voor meer informatie over MijnBernhoven op patientenportaal MijnBernhoven.

Heb je nog vragen?

Wanneer je na het lezen van deze informatie nog vragen heeft, neem dan gerust contact op met de afdeling radiologie.

Telefoonnummer: 0413 - 40 19 62