Skip to Content

Röntgenonderzoek van het rectum tijdens de ontlasting (Defaecografie)

Uw behandelend arts heeft voor u een röntgenonderzoek van het laatste stukje van uw darm aangevraagd. Met behulp van dit onderzoek kan men afwijkingen en/of problemen in de stoelgang (in medische taal noemt men dit defecatie) opsporen. Tijdens dit onderzoek wordt met een contrastmiddel röntgenfoto's gemaakt van de kringspier in de endeldarm (in medische taal rectum genoemd).

De informatie in deze folder is algemeen van aard. Dat wil zeggen dat het onderzoek is beschreven zoals dit meestal verloopt. Het kan zijn dat de radioloog een andere methode kiest, die beter aansluit bij uw situatie. Het is niet mogelijk in deze folder alle mogelijkheden te vermelden. Ook risico’s en bijwerkingen zijn in algemene zin beschreven.
Het onderzoek wordt uitgevoerd door een radioloog (gespecialiseerd arts) en een radiologisch laborant.

Een eventuele begeleider kan niet aanwezig zijn in de onderzoeksruimte tijdens het uitvoeren van het onderzoek. Alleen in bijzondere situaties is dit eventueel mogelijk. Helpen met omkleden is vanzelfsprekend altijd toegestaan.

Zwangerschap

Als u zwanger bent of daar een vermoeden van heeft, neem dan telefonisch contact op met de afdeling Radiologie voor nader overleg.

Risico’s en bijwerkingen

De hoeveelheid röntgenstraling die wordt gebruikt bij het maken van de foto’s is zo gering dat de kans op schadelijke effecten heel klein is, ook als u meerdere onderzoeken heeft ondergaan.

Hoe bereidt u zich voor?

Op de dag van het onderzoek mag u als ontbijt slechts een kop thee met een dun belegde beschuit. Hierna mag u niets meer eten en drinken.

U heeft een flesje E-Z-HD® of Prontobario (= bariumpoeder) meegekregen.
Instructies voor gebruik om bariumpap te maken:

  • het bariumpoeder goed schudden
  • voeg 65 ml water toe aan de fles
  • goed schudden
  • laat 5 minuten staan
  • nogmaals goed schudden

Twee uur voor aanvang van het onderzoek drinkt u de bariumpap (=contrastvloeistof) helemaal op.

De tekst op het flesje E-Z-HD®: 'nadat een voldoende hoeveelheid gasproducerend middel is gegeven dient de suspensie door de patiënt ingenomen te worden' is NIET voor u van toepassing.

Onderzoek

Melden

Op het afgesproken tijdstip meldt u zich bij de balie van de afdeling Radiologie, routenummer 040.

Hoe verloopt het onderzoek?

De laborant komt u uit de wachtruimte halen en vertelt u wat er gaat gebeuren. In een kamertje naast de onderzoekkamer moet u zich gedeeltelijk uitkleden, alleen hemd of T-shirt mag u aanhouden of u krijgt een schortje van het ziekenhuis aan.
Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoektafel. Boven u hangt een apparaat dat de foto's maakt.
De radiologisch laborant brengt, via uw anus een slangetje in uw darm. Dit doet geen pijn maar geeft wel een vervelend gevoel. Hierna loopt via dit slangetje de bariumpap in de darm. De bariumpap zorgt ervoor dat het laatste gedeelte van de dikke darm goed zichtbaar wordt op de foto’s. Als alle bariumpap in uw darm zit, moet u op een 'camping w.c' voor het röntgenapparaat zitten. Er worden dan, door de radioloog, verschillende foto’s gemaakt o.a. terwijl u de bariumpap weer uit uw darm probeert te persen. Als de foto’s klaar zijn, kunt u direct naar het toilet.

Duur

Het onderzoek duurt ongeveer een half uur.

Na het onderzoek

De laborant vertelt u wanneer u kunt gaan. Na het onderzoek mag u weer gewoon eten en drinken en kunt u uw dagelijkse bezigheden hervatten. Uw ontlasting kan enkele dagen wit van kleur zijn door de bariumpap.

Uitslag

De radioloog beoordeelt de foto's. Hiervan stuurt hij een verslag naar uw behandelend arts, die de uitslag met u zal bespreken.

Heeft u nog vragen?

Wanneer u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft, neem dan gerust contact op met de afdeling Radiologie.

Telefoon 0413 - 40 19 62