Skip to Content

Spreekuur voor ontwikkeling en groei (Spreekuur Vroeg)

Spreekuur Vroeg is het vervolgspreekuur van Bernhoven voor zorg en begeleiding aan jou/jullie en je baby als je kind op de couveuseafdeling heeft gelegen. Dit kan zijn omdat het te vroeg is geboren, te licht is voor de zwangerschapsduur of doordat het andere problemen rond of na de geboorte heeft doorgemaakt. Daardoor heeft je kind veel meegemaakt en vraagt het specifieke aandacht. Het kan zijn dat de ontwikkeling anders verloopt. Wij helpen je om de ontwikkeling zo goed mogelijk te laten verlopen.

Ook jullie als ouders hebben een andere start gehad met veel spanning en stress. Hierdoor kunnen problemen ontstaan van emotionele aard. Dat kan zijn weerslag hebben op de hechting met je kind. Ook hier hebben wij aandacht voor en bieden zo nodig extra zorg.

Voor wie is Spreekuur Vroeg?

De kinderen voor wie dit spreekuur is bedoeld zijn:

  • geboren bij een zwangerschapsduur jonger dan 32 weken;
  • bij de geboorte lichter dan 1500 gram;
  • kinderen met ernstige asfyxie (zuurstofgebrek rondom de geboorte);
  • kinderen met een bijzondere problematiek.

Het spreekuur wordt gehouden op de afdeling fysiotherapie, route 80.

Hoe verloopt Spreekuur Vroeg?

De eerste levensjaren zien we jou en je kind regelmatig op Spreekuur Vroeg. Je ontmoet op Spreekuur Vroeg meestal meerdere zorgverleners.

Op de maandag of donderdag nadat je kind naar huis is gegaan, belt een neonatologieverpleegkundige je op om te vragen hoe het gaat. Zo kun je al snel optredende problemen bespreken. Een aantal weken later heb je een afspraak op het spreekuur van de kinderarts. Daarnaast zie je dan ook een kinderfysiotherapeut en een logopedist.

Ook sluiten hierbij de jeugdarts en de jeugdverpleegkundige aan. Dit betekent dat je de eerste jaren niet extra naar het consultatiebureau hoeft te gaan. Ook de vaccinaties geven we op Spreekuur Vroeg. Wel vinden de eerste thuisbezoeken plaats door een jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau. Zij zorgt voor een overdracht naar de verpleegkundige die meewerkt aan spreekuur Vroeg.

Op het spreekuur bespreken we zaken als gezondheid, voeding, slapen, ontwikkeling en het ontlastingspatroon. Ook controleren we het gewicht, de lengte en de schedelomtrek. Is het nodig dan maken we een vervolgafspraak.

Na elk spreekuur bespreken we je kind in het team. Zo nodig stellen we het behandelplan bij. Vanzelfsprekend bellen we je op over het nieuwe of bijgestelde behandelplan.
Wij streven ernaar je op deze manier een zo compleet mogelijke nazorg te kunnen bieden.

Wie zijn de zorgverleners op het Spreekuur Vroeg?

Verschillende zorgverleners werken nauw samen. Het team bestaat uit:

De kinderarts

Dit is de coördinator van het team. De kinderarts onderzoekt je kind, beoordeelt de groei, ontwikkeling en mogelijke gezondheidsproblemen en is verantwoordelijk voor de behandeling. Tijdens de opname op de couveuseafdeling heb je deze arts mogelijk al leren kennen. Dit is degene die jou informeert, zaken uitlegt en zo nodig doorverwijst naar andere hulpverleners.

De jeugdarts

Deze arts ziet afwisselend met de kinderarts je kind en beoordeelt de gezondheid en ontwikkeling.

De jeugdverpleegkundige

De jeugdverpleegkundige adviseert en geeft de vaccinaties zoals de jeugdverpleegkundige dit op het consultatiebureau doet.

De kinderfysiotherapeut

Deze fysiotherapeut onderzoekt de motoriek van je kind. Afhankelijk van de bevindingen krijg je (oefen)adviezen en tips voor de houding en hantering. Ook kunnen kinderfysiotherapeuten adviseren om kinderfysiotherapie aan huis te laten doen.

De prelogopedist

De prelogopedist observeert en begeleidt het voeden en de eerste taalontwikkeling van je kind. Ook adviseert de prelogopedist soms logopedische behandeling aan huis.

De physician assistant

De physician assistant is verantwoordelijk voor de dagelijkse behandeling en houdt je op de hoogte van de gezondheid tijdens opname op de couveuseafdeling. De physician assistant kan je kind op haar eigen spreekuur zien als dit nodig is.

De poli assistente

Deze assistente zorgt voor de logistieke afwikkeling van het spreekuur.

Hoe vaak bezoekt je met je kind de Spreekuur Vroeg?

We zien je kind graag terug op:

Termijn

Kinderarts

Kinderfysio-therapeut

(Pré)

logopedist

Jeugdarts

Jeugdver-pleegkundige

0 - 2 weken

X

X

X

 

X (huisbezoek)

1 maand

 

 

 

X

X

3 maanden

X

X

X

 

 

4 maanden

 

 

 

 

X

6 maanden

 

X

X

X

 

8 maanden

 

 

 

 

X

9 maanden

X

X

X

 

 

12 maanden

 

 

X

X

 

15 maanden

 

 

 

 

X

18 maanden

X

X

 

 

 

2 jaar

 

 

X

X

 

3½ jaar

 

 

 

X (ook op consultatiebureau)

X

4½ - 5 jaar

X

X

X

 

 

Wat is de gecorrigeerde leeftijd?

Is je kind te vroeg geboren, dan rekenen wij met de gecorrigeerde leeftijd. De gecorrigeerde leeftijd is de leeftijd die je kind zou hebben als hij/zij geboren was na een voldragen zwangerschap (40 weken). Of praktischer: de huidige leeftijd min het aantal weken dat je kind te vroeg is geboren.

Bijvoorbeeld: je kind is bij 30 weken geboren en inmiddels 17 weken oud. De gecorrigeerde leeftijd is dan 7 weken (17 weken - 10 weken te vroeg geboren). Wat de ontwikkeling betreft, is je kind dus eigenlijk pas 7 weken oud. De gecorrigeerde leeftijd wordt toegepast tot een leeftijd van 2 jaar.

Telefonisch spreekuur

Wanneer er problemen zijn die niet kunnen wachten tot het eerstvolgende polikliniekbezoek, kun je ons bellen. Dan maken we een telefonische afspraak met de kinderarts. Ons telefoonnummer is: 0413 - 40 19 44.

Hoe bereik je ons?

Spreekuur Vroeg vindt plaats op de polikliniek routenummer 80 van Bernhoven. Wil je een afspraak wilt wijzigen, bel dan naar de polikliniek kindergeneeskunde op werkdagen van 8.30-17.00 uur: 0413 - 40 19 44.

Is je baby ziek (koorts, problemen waar je zorgen over hebt) bel ons dan voordat je naar de polikliniek komt. Dit is nodig vanwege besmettingsgevaar. Vergeet niet om bij ieder bezoek een geldig identiteitsbewijs en het groeiboekje mee te nemen. Ook adviseren we je om een badcape of een jasje mee te nemen. Het is fijn als je 10 minuten voor de afgesproken tijd aanwezig kunt zijn.

Heb je nog vragen?

Heb je na het lezen van deze folder nog vragen? Schrijf ze op en neem ze mee naar je eerstvolgende afspraak op Spreekuur Vroeg. Kun je niet wachten en heeft het haast, bel dan voor overleg de polikliniek kindergeneeskunde.