Skip to Content

Thyroplastiek (operatie strottenhoofd)

In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten dat bij u een operatie aan het strottenhoofd wordt verricht. In medische vaktaal hete deze operatie `thyroplastiek'. In deze folder leest u hoe een thyroplastiek in Bernhoven wordt uitgevoerd.

Waarom krijgt u deze operatie?

Als de stembanden niet goed sluiten is het spreken vaak erg vermoeiend voor mensen. Het kost veel energie om te spreken. Het niet goed sluiten van de stembanden kan ontstaan bij een verlamming van een van de stembanden, maar kan ook komen door het ouder worden, waardoor de spier in de stembanden minder krachtig wordt. Met een thyroplastiek kun je het sluiten van de stembanden verbeteren waardoor het vaak minder vermoeiend is om te spreken. Ook wordt de hoestkracht er vaak beter van.

Hoe bereidt u zich voor?

De afdeling opnameplanning maakt voor u een afspraak voor het spreekuur PPO en bespreekt met u wanneer u wordt opgenomen voor de operatie.

Spreekuur PPO

Omdat u wordt opgenomen in het ziekenhuis voor deze operatie krijgt u eerst een afspraak op het spreekuur preoperatief poliklinisch onderzoek (PPO). Dit spreekuur is nodig om u voor te bereiden op de operatie. U spreekt hier met de verpleegkundige, de doktersassistente en de anesthesioloog (dat is de specialist die de verdoving verzorgt). Gekeken wordt naar uw gewicht, bloeddruk, welke medicijnen u gebruikt, dit is allemaal nodig voor de operatie. de anesthesioloog legt u alles uit over de verdoving.

AMO

Neem uw actueel medicatieoverzicht (AMO) mee naar het spreekuur PPO.

Wat is een AMO?
AMO staat voor actueel medicatieoverzicht. Het is dus een overzicht van de medicijnen die u op dat moment gebruikt.

Waarom een AMO?
Als uw arts medicijnen wil voorschrijven, leest de arts in uw AMO welke medicijnen u al gebruikt. Zo voorkomen we dat u medicijnen voorgeschreven krijgt die niet goed combineren met andere medicijnen.

Hoe kom ik aan mijn AMO?
Uw apotheker print voor u een AMO uit. Vertel uw apotheker ook als u medicijnen gebruikt zonder recept zoals pijnstillers, vitamines, anticonceptie pil of St. Janskruid en meld ook allergieën.

Ik heb nieuwe medicijnen gekregen. Hoe kom ik aan een aangepast AMO?
Tijdens uw ziekenhuisopname, polikliniekbezoek of bezoek aan uw huisarts kan uw medicijngebruik zijn veranderd. Let er op dat wijzigingen van medicatie of nieuwe gegevens in uw overzicht worden opgenomen door uw apotheker.

Wanneer neem ik mijn AMO mee?
Zorg dat u het overzicht altijd bij u heeft als u naar de specialist gaat. Dan kan de specialist zien of eventuele nieuwe medicijnen samengaan met medicijnen die u al heeft. Neem het ook mee als u naar de tandarts gaat.

Hoelang is mijn AMO geldig?
Het document is maximaal drie maanden geldig maar dient bij iedere wijziging in de medicatie tussentijds opnieuw worden vervangen. Uw apotheek kan het actuele medicatie overzicht verstrekken.

Wat als u niet kunt komen?

Als u niet op de afgesproken tijd kunt komen, bel dan op tijd naar de polikliniek via 0413 - 40 19 17. Dan maken we een nieuwe afspraak.

De dag van de operatie

Waar meldt u zich?

Voor deze ingreep wordt u vaak twee dagen opgenomen op de short stay afdeling/afdeling B2 West. Op de afgesproken dag en tijd meldt u zich bij de balie van afdeling B2-West/Shortstay. Op de afdeling krijgt u operatiekleding aan. Een verpleegkundige rijdt u met uw bed naar de operatie-afdeling.

Verdoving

Een strottenhoofdoperatie wordt gedaan onder plaatselijke verdoving. Deze verdoving krijgt u door enkele prikjes in de hals. Ook krijgt u een infuus in uw arm. Via het infuus krijgt u antibiotica toegediend, en soms wat rustgevende medicatie. heeft u nog vragen over de verdoving, bespreek die dan op het spreekuur PPO met de anesthesioloog.

De operatie

De operatie gebeurt op de operatiekamer. Bij deze operatie wordt een stemband naar het midden verplaatst door van buitenaf een luikje te maken in het strottenhoofd en een siliconenblokje te plaatsen. Tijdens de operatie wordt uw hartslag en ademhaling in de gaten gehouden door de anesthesieverpleegkundige. Na de verdovingsprikjes in de hals wordt een horizontale snede gemaakt in de hals. Het strottenhoofd wordt opgezocht. Hierin wordt een luikje gemaakt en dan wordt een siliconenblokje in het luikje geplaatst. Tijdens deze laatste stap is het belangrijk om het stemgeluid bij u te kunnen testen, daarom wordt u onder plaatselijke verdoving geopereerd. Als het blokje geplaatst is wordt de huid dicht gehecht. Soms wordt er een slangetje achtergelaten in de hals, hieruit kan wat bloed en wondvocht weglopen.

Na de operatie

Na de operatie gaat u nog even naar de uitslaapkamer. Hier worden uw bloeddruk, pols en ademhaling extra goed in de gaten gehouden. Als alles in orde is en u zich goed voelt, gaat u weer terug naar de verpleegafdeling. U krijgt in het ziekenhuis antibiotica via het infuus. Als u naar huis mag, krijgt u antibiotica in tabletjes.

U mag na de ingreep drie dagen

  • niet praten (uw arts heeft dit vooraf met u besproken).
  • u mag ook niet fluisteren, kuchen en keelschrapen.
  • u mag gedurende deze periode niet roken. U mag alles eten en drinken afhankelijk van eventuele pijnklachten. Er wordt vaak eerst begonnen met zacht eten.

Zijn er risico's en complicaties?

Bij alle operaties kunnen complicaties optreden. Zo zijn er ook bij deze operatie de normale risico's op complicaties van een operatie, zoals nabloeding en wondinfectie. Bij een nabloeding of zwelling in de hals kunt u benauwd worden. Om dit in de gaten te houden blijft u een nacht in het ziekenhuis. Gelukkig komen deze complicaties zeer weinig voor. Na de ingreep kan uw keel en hals wat gevoelig zijn. Dit verdwijnt van zelf. Zo nodig krijgt u pijnstilling. Ondanks dat het doel is om de stem te verbeteren door de operatie kan het voorkomen dat de stem minder wordt waardoor een her-operatie nodig is.

Naar huis

Wanneer?

Als de hals niet meer dik/gezwollen is, (en het eventueel achtergelaten slangetje verwijderd is) en u zich goed voelt, mag u een dag na de operatie naar huis. U krijgt van de verpleegafdeling een uitleg mee voor thuis, daarop staat wanneer u weer op controle moet komen. U maakt hiervoor zelf de afspraak bij polikliniek KNO, route 20, telefoonnummer: 0413 - 40 19 47.

Adviezen voor thuis

Na de ingreep mag u gewoon eten en drinken. Let wel op met het eten van sterk gekruid voedsel en het drinken van hete dranken.

  • De eerste zeven dagen na de ingreep doet u het rustig aan. Bespreek met uw arts te overleggen wanneer u weer met uw werk mag beginnen.
  • De wond moet droog blijven tot na de controle bij de KNO-arts een week na de operatie
  • De hals mag niet overstrekt worden de eerste weken na de operatie.
  • Het is mogelijk dat de KNO-arts u adviseert om na de ingreep een bezoek aan uw behandelend logopedist te brengen. Het is handig hier ruim vóór de ingreep alvast een afspraak voor te maken met uw logopedist in verband met een wachtlijst.

De stembanden

De stembanden zitten in het strottenhoofd. De stembanden gaan open op het moment dat we inademen en ze sluiten als we geluid maken of als we willen hoesten. Om een helder en krachtig stemgeluid te maken zijn twee dingen van belang. De stembanden moeten goed sluiten, anders ontsnapt er valse lucht, je wordt dan hees. En de stembanden moeten soepel kunnen trillen. Is dit niet het geval dan word je schor.

Heeft u nog vragen?

Wanneer u na het lezen van deze folder nog vragen heeft, neemt u dan gerust contact op met de polikliniek KNO-heelkunde.

  • Telefoonnummer: 0413 - 40 19 47. Route 020.