Skip to Content

Toedienen van een slaapmiddel bij een pijnlijke ingreep op de spoedeisende hulp

U krijgt op de afdeling spoedeisende hulp een kortdurende medische ingreep. Zonder verdoving zal die ingreep (zeer) pijnlijk zijn. Daarom is alleen een plaatselijke verdoving niet genoeg. De arts heeft u dan ook uitgelegd dat u daarom medicijnen krijgt om u in slaap te brengen. In medische termen heet dit sedatie. Bij sedatie wordt het bewustzijn verlaagd, maar het is geen narcose.

Hoe werkt het?

Door de combinatie van slaapmiddelen en een plaatselijke verdoving kan de arts de ingreep goed uitvoeren. Dit is voor u de minst vervelende manier om de ingreep te ondergaan.

De slaapverwekkende medicijnen krijgt u via een infuus, meestal in de onderarm. De medicijnen werken zo heel snel. Na de ingreep wordt het infuus weer verwijderd.
Na het toedienen van de medicijnen is uw bewustzijn verminderd, u merkt dan niets van de ingreep. U blijft gewoon zelfstandig ademen en ook uw bloeddruk verandert niet.
Soms komt u in een diepere slaap terecht. Daarom worden tijdens de ingreep uw hartslag, bloeddruk, ademhaling en zuurstofgehalte gecontroleerd. Daarvoor krijgt u een aantal plakkers op uw borst die op een monitor worden aangesloten. Als het nodig is, kan er extra zuurstof worden toegediend.
Er is altijd een ervaren SEH-arts en een verpleegkundige bij de behandeling aanwezig. Daarnaast verricht een tweede arts de uiteindelijke ingreep.

Naar huis

U mag vrij kort na de ingreep weer naar huis mits:

  • U weer goed wakker bent;
  • Uw hartslag en bloeddruk stabiel zijn;
  • U kunt drinken en niet misselijk bent.

Als het nodig is, krijgt u een recept voor pijnstillers mee naar huis.

Een arts waarschuwen

Als u last krijgt van onderstaande klachten, neem dan contact op met de spoedeisende hulp:

  • Misselijkheid en/of braken
  • Andere klachten zoals duizeligheid, koorts of toename van de pijn.

De spoedeisende hulp is 24 uur per dag bereikbaar op telefoonnummer 0413 - 40 10 00.

Wettelijke regels

Doordat in slaap bent gebracht, gelden er wettelijke regels. Zo mag u tot 24 uur na de behandeling niet zelf een voertuig besturen. Ook raden wij u aan om tot 24 na de behandeling geen officiƫle documenten te ondertekenen. De toegediende medicijnen zijn dan misschien nog niet helemaal uit uw lichaam. Het kan dus zijn dat u daardoor beslissingen neemt die u anders niet zou nemen.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, bel dan gerust naar de spoedeisende hulp:
0413 - 40 10 00

Moet u onverhoopt naar de spoedeisende hulp van Bernhoven? Volg bij het ziekenhuis dan de borden 'Spoedpost Bernhoven'