Skip to Content

Toedienen van een slaapmiddel bij een pijnlijke ingreep op de spoedeisende hulp

Je krijgt op de afdeling spoedeisende hulp een kortdurende medische ingreep. Zonder verdoving zal die ingreep (zeer) pijnlijk zijn. Daarom is alleen een plaatselijke verdoving niet genoeg. De arts heeft je dan ook uitgelegd dat je daarom medicijnen krijgt om je in slaap te brengen. In medische termen heet dit sedatie. Bij sedatie wordt het bewustzijn verlaagd, maar het is geen narcose.

Hoe werkt het?

Door de combinatie van slaapmiddelen en een plaatselijke verdoving kan de arts de ingreep goed uitvoeren. Dit is voor jou de minst vervelende manier om de ingreep te ondergaan.

De slaapverwekkende medicijnen krijg je via een infuus, meestal in de onderarm. De medicijnen werken zo heel snel. Na de ingreep wordt het infuus weer verwijderd.
Na het toedienen van de medicijnen is je bewustzijn verminderd, je merkt dan niets van de ingreep. Je blijft gewoon zelfstandig ademen en ook je bloeddruk verandert niet.
Soms kom je in een diepere slaap terecht. Daarom worden tijdens de ingreep je hartslag, bloeddruk, ademhaling en zuurstofgehalte gecontroleerd. Daarvoor krijgt je een aantal plakkers op je borst die op een monitor worden aangesloten. Als het nodig is, kan er extra zuurstof worden toegediend.
Er is altijd een ervaren SEH-arts en een verpleegkundige bij de behandeling aanwezig. Daarnaast verricht een tweede arts de uiteindelijke ingreep.

Naar huis

Je mag vrij kort na de ingreep weer naar huis mits:

  • Je weer goed wakker bent;
  • Je hartslag en bloeddruk stabiel zijn;
  • Je kunt drinken en niet misselijk bent.

Als het nodig is, krijg je een recept voor pijnstillers mee naar huis.

Een arts waarschuwen

Als je last krijgt van onderstaande klachten, neem dan contact op met de spoedeisende hulp:

  • Misselijkheid en/of braken
  • Andere klachten zoals duizeligheid, koorts of toename van de pijn.

De spoedeisende hulp is 24 uur per dag bereikbaar op telefoonnummer 0413 - 40 10 00.

Wettelijke regels

Doordat je in slaap bent gebracht, gelden er wettelijke regels. Zo mag je tot 24 uur na de behandeling niet zelf een voertuig besturen. Ook raden wij je aan om tot 24 na de behandeling geen officiƫle documenten te ondertekenen. De toegediende medicijnen zijn dan misschien nog niet helemaal uit je lichaam. Het kan dus zijn dat je daardoor beslissingen neemt die je anders niet zou nemen.

Vragen

Heb je na het lezen van deze folder nog vragen, bel dan gerust naar de spoedeisende hulp:
0413 - 40 10 00