Skip to Content

Triggerfinger

Bij een triggerfinger (TVS) is er sprake van een peesschede ontsteking waardoor een verdikking van pees en peeskoker ontstaat. Hierdoor kan het weer strekken van de vinger na een buigbeweging moeizaam gaan. Soms gaat het 'plots', als de trekker van een pistool. Vandaar de naam. Vaak is de plek waar de pees vastloopt pijnlijk. Een triggerfinger kan operatief verholpen worden.

Hoe verloopt de behandeling?

De operatie wordt onder plaatselijke verdoving uitgevoerd.
Via een incisie (snede) in de handpalm wordt de peeskoker gekliefd. De pees kan nu weer normaal functioneren, de klachten zullen dan snel verdwenen zijn.

!Let op: u mag geen sieraden dragen aan uw hand en pols.

Na de behandeling

Na de ingreep mag u weer naar huis. U krijgt gedurende 3 dagen een drukverband en een mitella. De hand moet na de operatie met behulp van de mitella hoog worden gehouden.
’s Nachts dient u de hand op een kussen te leggen. Drie dagen na de operatie mag u het drukverband verwijderen. De hechtingen mogen dan nat worden tijdens het wassen/douchen.
De vingers moeten regelmatig worden bewogen om verkleving van de huid, zenuwen en pezen te voorkomen.
Na 10-14 dagen wordt u terugverwacht op de polikliniek om de hechtingen te laten verwijderen. U mag de hand dan weer belasten op geleide van uw pijnklachten.

Zijn er complicaties?

Na elke operatie bestaat er een risico op een nabloeding of infectie. Door nauwkeurig en steriel te werken is dit risico minimaal. Wanneer er na de operatie sprake is van toenemende pijnklachten, zwelling, roodheid van de wond of koorts moet u contact met ons opnemen. Het kan zijn dat de geopereerde vinger een tijd wat gezwollen en stijf is. Door goed te bewegen zal dit vanzelf verbeteren.

Let op: Gebruik vanaf één week vóór de behandeling tot twee weken na de behandeling geen aspirine. Dit middel verhoogt de kans op nabloedingen. Paracetamol 500 mg is een goed alternatief.

Wat te doen bij problemen thuis?

Tijdens kantooruren: 0413-40 19 74

Na kantooruren: Receptie Bernhoven: 0413 - 40 40 40

Heeft u nog vragen?

Heeft u na deze informatie gelezen te hebben of na de operatie nog vragen dan kunt u contact met ons opnemen .

ZBC Plastische Chirurgie Uden, route 41.
Nistelrodeseweg 10
5406 PT Uden
0413 - 40 19 74