Skip to Content

Uw dokter heeft met u gesproken over het plaatsen van een triple lumen-sonde. In deze folder leggen we u uit wat een triple lumen-sonde is en hoe een triple lumen-sonde wordt geplaatst.

Wat is een triple lumen-sonde?

De triple lumen sonde wordt ook wel tri lumen enterale sonde genoemd. Enteraal betekent in de darm. Tri lumen betekent dat er drie kanalen zijn. Meestal wordt deze sonde ingebracht als de maag niet goed ledigt en ondervoeding dreigt.

Waarom een triple lumen-sonde?

Het is belangrijk dat uw lichaam genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt zodat uw conditie goed blijft. Als het niet lukt om via de mond uw voeding binnen te krijgen, is de triple lumen-sonde een goed hulpmiddel. Via de triple lumen-sonde wordt voeding direct in de twaalfvingerige darm gebracht en via het gedeelte van de sonde dat in de maag ligt, kunnen maagsappen worden afgevoerd.

Hoe ziet een triple lumen-sonde eruit?

Een triple lumen-sonde bestaat uit een dun buigzaam slangetje (sonde) met aan het uiteinde aansluitpunten.

Deze sonde heeft drie kanalen:

 • Eén kanaal loopt tot in uw dunne darm; hierdoor dienen we de sondevoeding toe.
 • Het tweede kanaal loopt tot in uw maag en wordt gebruikt om maagsappen af te voeren. Dit wordt ook wel 'hevelen' genoemd.
 • Het derde kanaal dient als ontluchtingskanaal, om overtollige lucht af te voeren.

De opname

Bent u niet opgenomen op een verpleegafdeling in het ziekenhuis, dan meldt u zich op het afgesproken tijdstip op het Ambulant Centrum, route 140.
In geval van sedatie (roesje) wordt u opgenomen op de Dagbehandeling, ook hiervoor dient u zich te melden op het Ambulant Centrum, route 140.

Nuchter zijn

Om het onderzoek goed te kunnen uitvoeren, moeten uw maag en twaalfvingerige darm leeg zijn. Dat betekent dat u vanaf 21.00 uur 's avonds tevoren nuchter moet zijn, u mag dan niet meer eten, drinken en roken. Ook eventuele sondevoeding moet vanaf dan gestopt worden.

Op de verpleegafdeling

Op de verpleegafdeling is een bed voor u gereserveerd en een verpleegkundige geeft u verdere uitleg over de opname.
U kleedt zich om en er wordt een infuusnaald ingebracht. Dit wordt gedaan om medicijnen toe te kunnen dienen.

De behandeling

Hoe wordt de triple lumen-sonde geplaatst?

U wordt naar de afdeling Scopiekamers gebracht omstreeks het afgesproken tijdstip. Een MDL-arts (maag-, darm-, leverarts) plaatst de triple lumen-sonde.

 • U ligt op uw rug in bed.
 • Draagt u een gebit, dan moet u dit uitdoen.
 • Met een spray wordt uw neus verdoofd. Soms worden er neusdruppels toegediend om er voor te zorgen dat het slijmvlies van de neus wat slinkt zodat de endoscoop makkelijker ingebracht kan worden.
 • Via de infuusnaald krijgt u medicatie (roesje) toegediend waar u slaperig van wordt.
 • Nu brengt de MDL-arts een endoscoop in via uw neus. Dit is een buigzame slang met een lampje en een camera. Zo kan de arts zien waar en hoe de sonde geplaatst moet worden.
 • Via de endoscoop wordt een voerdraad in uw dunne darm, maag, slokdarm en neus ingebracht.
 • Hierna wordt de endoscoop verwijderd en blijft deze voerdraad achter
 • Over de voerdraad wordt de triple lumen-sonde op zijn plaats gebracht
 • De voerdraad wordt langzaam verwijderd, zodat alleen nog maar de sonde achterblijft
 • De sonde wordt bij uw neus vastgeplakt met een neuspleister
 • Het plaatsen van de sonde duurt ongeveer tien minuten.
 • De ligging van de sonde kan worden gecontroleerd door het maken van een röntgenfoto. De arts beslist of dit nodig is.
 • Tijdens het plaatsen van de sonde wordt lucht ingeblazen om er voor te zorgen dat de maag goed openstaat en de dokter zo beter de sonde kan plaatsen. Het is mogelijk dat u hierdoor moet boeren. De lucht wordt zo veel mogelijk na het plaatsen van de sonde door de endoscoop weer opgezogen zodat u er zo weinig mogelijk last van heeft.
 • In uitzonderlijke gevallen, zoals een afwijkende ligging van de maag of een maagoperatie uit het verleden, is het mogelijk dat het niet lukt om een plaats te bepalen waar de sonde ingebracht kan worden. De plaatsing wordt dan gestaakt.

Wat gebeurt er na de behandeling?

In geval van sedatie (roesje) wordt u na het plaatsen van de sonde met bed terug naar de afdeling gebracht. Daar kunt u rustig nog wat uitslapen en bijkomen van de behandeling. Gedurende 1 à 2 uur worden er nog regelmatig controles uitgevoerd. Als u vanuit de thuissituatie bent gekomen, mag u hierna in principe weer naar huis. Denkt u hierbij aan de keelverdoving en dat u een uur wacht met eten en drinken totdat de keelverdoving goed is uitgewerkt om verslikken te voorkomen.

Wanneer start de sondevoeding?

Uw behandeld arts en/of de diëtist bepalen wanneer u met de sondevoeding start. Meestal kunt u echter nog dezelfde dag starten met de sondevoeding.

Een triple lumen-sonde, en nu?

De thuiszorg en de diëtist zijn of worden ingeschakeld voor de nazorg. De voedingsverpleegkundige zal u hierover informeren en indien nodig het proces verder vervolgen.

Mondverzorging

Zolang u de sonde heeft, is het belangrijk om regelmatig uw mond te spoelen en uw tanden te poetsen. De slijmvliezen van uw mond mogen niet uitdrogen. U mag ook kauwgom kauwen of een pepermuntje of een zuurtje nemen.

Zijn er complicaties?

Het plaatsen van een de triple lumen-sonde is relatief veilig. Direct nadat de sonde is geplaatst, kunt u wat last hebben van keelpijn. Dit gaat meestal na een dag over.
Zoals bij iedere ingreep, kunnen in sommige gevallen complicaties optreden.

Complicaties kunnen zijn:

 • Slijmvliesbeschadigingen in neus en keel. Dit kan bij het inbrengen of later ontstaan
 • Bloedingen in het maag-darmkanaal tijdens het inbrengen van de sonde
 • Drukplaatsen op de neusvleugel

Als er problemen ontstaan, moet u een arts waarschuwen.
U moet de arts waarschuwen bij:

 • braken, aanhoudende misselijkheid, buikpijn
 • koorts, herhaaldelijk ernstige rillingen en klappertanden ("koude rillingen")
 • als de sonde is beschadigd
 • als de sonde naar buiten lijkt te schuiven

Buiten kantooruren belt u naar de spoedeisende hulp, telefoonnummer: 0413 - 40 10 00.
Moet u onverhoopt naar de spoedeisende hulp van Bernhoven? Volg bij het ziekenhuis dan de borden 'Spoedpost Bernhoven'.

Heeft u nog vragen?

Als u weer thuis bent en u heeft nog vragen over de triple lumen-sonde aarzel dan niet om de voedingsverpleegkundige te bellen. Zij staan u graag te woord bij problemen of welke andere vragen u nog heeft.
U kunt ons tijdens kantooruren belle

 • Voedingsverpleegkundigen: 0413 - 40 23 30. Bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 8.30 - 17.00 uur, behalve dinsdagmiddag.
 • Als de voedingsverpleegkundige niet bereikbaar is kunt u contact opnemen met polikliniek MDL: 0413 - 40 19 32, route 150