Skip to Content

De dokter heeft met je gesproken over het plaatsen van een triple lumen-sonde. In deze folder leggen we je uit wat een triple lumen-sonde is en hoe een triple lumen-sonde wordt geplaatst.

Wat is een triple lumen-sonde?

De triple lumen sonde wordt ook wel tri lumen enterale sonde genoemd. Enteraal betekent in de darm. Tri lumen betekent dat er drie kanalen zijn. Het is een dun buigzaam slangetje dat via de neus, keel, slokdarm en maag wordt ingebracht tot in het duodenum. Dit is het eerste deel van de dunne darm, na de maag. Ook wel de 12 vingerige darm genoemd. Meestal wordt deze sonde ingebracht als de maag niet goed ledigt en ondervoeding dreigt.

Waarom een triple lumen-sonde?

Het is belangrijk dat je lichaam genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt zodat jeconditie goed blijft. Als het niet lukt om via de mond en/of maag voeding binnen te krijgen, is de triple lumen-sonde een goed hulpmiddel. Via de triple lumen-sonde wordt voeding direct in de twaalfvingerige darm gebracht en via het gedeelte van de sonde dat in de maag ligt, kunnen maagsappen en lucht worden afgevoerd.

Hoe ziet een triple lumen-sonde eruit?

Een triple lumen-sonde bestaat uit een dun buigzaam slangetje (sonde) met aan het uiteinde aansluitpunten.

Deze sonde heeft drie kanalen:

 • Eén kanaal loopt tot in jouw dunne darm; hierdoor dienen we de sondevoeding toe.
 • Het tweede kanaal loopt tot in uw maag en wordt gebruikt om maagsappen af te voeren. Dit wordt ook wel 'hevelen' genoemd.
 • Het derde kanaal dient als ontluchtingskanaal, om overtollige lucht af te voeren.

Hoe verloopt de opname?

Bent u niet opgenomen op een verpleegafdeling in het ziekenhuis, dan meldt je je op het afgesproken tijdstip op het Ambulant Centrum, route 140.
In geval van sedatie (roesje) wordt je opgenomen op de Dagbehandeling/ambulant centrum of zoals anders afgesproken, ook hiervoor dien je je te melden op het Ambulant Centrum, route 140 of anders afgesproken.

Nuchter zijn

Om het onderzoek goed te kunnen uitvoeren, moeten je maag en twaalfvingerige darm leeg zijn. Dat betekent dat je vanaf 21.00 uur 's avonds tevoren nuchter moet zijn, je mag dan niet meer eten, drinken en roken. Ook eventuele sondevoeding moet vanaf dan gestopt worden.

Op de verpleegafdeling

Op de verpleegafdeling is een bed voor je gereserveerd en een verpleegkundige geeft je verdere uitleg over de opname.
Je kleedt zich om en er wordt een infuusnaald ingebracht. Dit wordt gedaan om medicijnen toe te kunnen dienen.

De behandeling

Hoe wordt de triple lumen-sonde geplaatst?

Je wordt naar de afdeling Scopiekamers gebracht omstreeks het afgesproken tijdstip. Een MDL-arts (maag-, darm-, leverarts) plaatst de triple lumen-sonde.

 • Je ligt op je linkerzijde in bed.
 • Draag je een gebit, dan moet je deze uitdoen.
 • Met een spray wordt je neus verdoofd. Soms worden er neusdruppels toegediend om er voor te zorgen dat het slijmvlies van de neus wat slinkt zodat de endoscoop makkelijker ingebracht kan worden.
 • Als er sedatie is afgesproken krijg je via de infuusnaald de medicatie (roesje) toegediend waar je slaperig van wordt.
 • Nu brengt de MDL-arts een endoscoop in via je neus. Dit is een buigzame slang met een lampje en een camera. Zo kan de arts zien waar en hoe de sonde geplaatst moet worden.
 • Via de endoscoop wordt een voerdraad in je dunne darm, maag, slokdarm en neus ingebracht.
 • Hierna wordt de endoscoop verwijderd en blijft deze voerdraad achter
 • Over de voerdraad wordt de triple lumen-sonde op zijn plaats gebracht
 • De voerdraad wordt langzaam verwijderd, zodat alleen nog maar de sonde achterblijft
 • De sonde wordt bij je neus vastgeplakt met een neuspleister
 • Het plaatsen van de sonde duurt ongeveer tien minuten.
 • De ligging van de sonde kan worden gecontroleerd door het maken van een röntgenfoto. De arts beslist of dit nodig is.
 • Tijdens het plaatsen van de sonde wordt lucht ingeblazen om er voor te zorgen dat de maag goed openstaat en de dokter zo beter de sonde kan plaatsen. Het is mogelijk dat je hierdoor moet boeren. De lucht wordt zo veel mogelijk na het plaatsen van de sonde door de endoscoop weer opgezogen zodat je er zo weinig mogelijk last van hebt.
 • In uitzonderlijke gevallen, zoals een afwijkende ligging van de maag of een maagoperatie uit het verleden, is het mogelijk dat het niet lukt om een plaats te bepalen waar de sonde ingebracht kan worden. De plaatsing wordt dan gestaakt.

Wat gebeurt er na de behandeling?

In geval van sedatie (roesje) wordt je na het plaatsen van de sonde met bed terug naar de afdeling gebracht. Daar kun je rustig nog wat uitslapen en bijkomen van de behandeling. Gedurende 1 à 2 uur worden er nog regelmatig controles uitgevoerd. Als je vanuit de thuissituatie bent gekomen, mag je hierna in principe weer naar huis. Na sedatie is het alleen niet toegestaan om zelf auto te rijden of te fietsen. Denk ook na bij de keelverdoving, je moet een uur wachten met eten en drinken totdat de keelverdoving goed is uitgewerkt om verslikken te voorkomen.

Wanneer start de sondevoeding?

De behandeld arts en/of de diëtist bepalen wanneer je met de sondevoeding start. Meestal kun je echter nog dezelfde dag starten met de sondevoeding.

Een triple lumen-sonde, en nu?

De thuiszorg en de diëtist zijn of worden ingeschakeld voor de nazorg. De voedingsverpleegkundige (indien betrokken) zal je hierover informeren en indien nodig het proces verder vervolgen.

Mondverzorging

Zolang je de sonde hebt, is het belangrijk om regelmatig je mond te spoelen en je tanden te poetsen. De slijmvliezen van je mond mogen niet uitdrogen. Je mag ook kauwgom, pepermuntje, zuurtje of smintje nemen. Daarnaast kan je ook een ijsklontje of ijsje nemen bij keelklachten, mits toegestaan.

Zijn er complicaties?

Het plaatsen van een de triple lumen-sonde is relatief veilig. Direct nadat de sonde is geplaatst, kun je wat last hebben van keelpijn. Dit gaat meestal na een dag over.
Zoals bij iedere ingreep, kunnen in sommige gevallen complicaties optreden.

Complicaties kunnen zijn:

 • Slijmvliesbeschadigingen en/of infecties in neus en keel. Dit kan bij het inbrengen of later ontstaan
 • Bloedingen in het maag-darmkanaal tijdens het inbrengen van de sonde
 • Drukplaatsen op de neusvleugel
 • Longontsteking 

Als er problemen ontstaan, moet je een arts of voedingsverpleegkundige waarschuwen.
Je moet waarschuwen bij:

 • braken, aanhoudende misselijkheid, buikpijn
 • koorts, herhaaldelijk ernstige rillingen en klappertanden ("koude rillingen")
 • als de sonde is beschadigd
 • als de sonde naar buiten lijkt te schuiven

Buiten kantooruren bel je naar de spoedeisende hulp, telefoonnummer: 0413 - 40 10 00.
Moet je onverhoopt naar de spoedeisende hulp van Bernhoven? Volg bij het ziekenhuis dan de borden 'Spoedpost Bernhoven'.

Heb je nog vragen?

Als je weer thuis bent en je hebt nog vragen over de triple lumen-sonde aarzel dan niet om de voedingsverpleegkundige te bellen. Zij staan je graag te woord bij problemen of welke andere vragen je nog hebt.
Je kunt ons tijdens kantooruren bellen

 • Voedingsverpleegkundigen: 0413 - 40 23 30. Bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 8.30 - 17.00 uur
 • Scopiekamers: 0413 40 23 25
 • Als de voedingsverpleegkundige niet bereikbaar is kun je contact opnemen met polikliniek MDL: 0413 - 40 19 32