Skip to Content

Uroflowmetrie bij kinderen

Je behandelend kinderarts of verpleegkundig specialist heeft voor je kind een uroflowmetrie onderzoek aangevraagd. In deze folder lees je hoe dit onderzoek in Bernhoven wordt uitgevoerd.

Wat is een uroflowmetrie?

Een uroflowmetrie is een onderzoek om te kijken hoe je kind plast. De aanleiding om dit onderzoek te doen zijn meestal plasproblemen. Door dit onderzoek krijgt de kinderarts / verpleegkundig specialist meer informatie over de mogelijke oorzaak van de klachten van je kind.

Het onderzoek

Hoe bereid je je kind voor?

Voor dit onderzoek is het belangrijk dat je kind een volle blaas heeft met een duidelijk ‘ik moet plassen’ gevoel. Dat is nodig om tijdens het onderzoek vlot en ongehinderd te kunnen plassen. Om een volle blaas te krijgen, kan je kind het beste 1 tot 2 uur voor het onderzoek een aantal glazen water drinken, waarna je kind moet proberen de plas op te houden tot het moment van de meting.

Waar meld je je?

Jij en je kind melden zich op het afgesproken tijdstip digitaal aan met jouw QR-code, klik hier voor meer informatie over digitaal aanmelden bij Bernhoven.

Wat gaat er gebeuren?

In de spreekkamer van de polikliniek kindergeneeskunde staat een speciaal toilet waaraan meetapparatuur is gekoppeld. De verpleegkundig specialist of doktersassistente geef je kind aanwijzingen wanneer het kan gaan plassen op het toilet.

De uroflowmetrie wc is eigenlijk meer een stoel waar je op kunt gaan zitten om te plassen, staan mag trouwens ook.

Echo-residumeting

Het is belangrijk om te weten dat je kind zijn / haar blaas helemaal heeft leeggeplast. Met een zogenoemde bladderscan kan zonder röntgenstralen of vervelende bijwerkingen de hoeveelheid urine worden gemeten die na het plassen in de blaas is achtergebleven. Dit is het bepalen van het residu. Om de meting uit te voeren, brengt de verpleegkundig specialist een beetje gelei aan op de buik ter hoogte van de blaas. Het meten duurt maar een paar seconden en doet absoluut geen pijn.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek bespreekt de kinderarts / verpleegkundig specialist met je.

Heb je nog vragen?

Heb je nog vragen, dan kun je contact opnemen met de polikliniek kindergeneeskunde, telefoonnummer: 0413 – 40 19 44.