Skip to Content

VEP-onderzoek (Visual Evoked Potential)

De behandelend arts heeft een VEP voor je aangevraagd. In deze folder leggen we uit wat een VEP inhoudt en krijg je algemene informatie over het verloop van het onderzoek.

Wat is een VEP?

Bij een VEP-onderzoek kijken we naar de reactie van het netvlies, de oogzenuw en hersenen wanneer het oog visueel wordt geprikkeld. Op deze manier krijgen we informatie over doorgifte van visuele prikkels via de oogzenuw naar de hersenen. Daarbij kijken we of en hoe snel deze signalen de hersenen bereiken.

Hoe bereid je jezelf voor?

  • Was het haar één dag voor het onderzoek
  • Gebruik geen haarlak, -vet of –gel
  • Bril of contactlenzen meenemen (als je die draagt)

Hoe verloopt het onderzoek?

  • Een laborant voert het onderzoek uit. Tijdens het onderzoek zit je op een stoel in een verduisterde kamer. Je krijgt een aantal elektroden op het hoofd geplakt. Hiervoor schuren we de huid licht en komt er contactpasta onder de elektroden.
  • Daarna meten we afwisselend beide ogen. Eén oog wordt afgeplakt met een oogkompres en je kijkt met het andere oog naar een beeldscherm. Hierop zie je een schaakbordpatroon van zwarte en witte blokjes. Deze blokjes verspringen waardoor een signaal via het netvlies, de oogzenuw, en zenuwbanen in de hersenen aankomen. Deze signalen worden opgevangen door de elektroden en via de meetapparatuur uitgeschreven in een grafiek. Na het onderzoek kun je thuis met shampoo de contactpasta uit het haar wassen.
  • Het onderzoek duurt ongeveer 45 minuten.

Hoe krijg je de uitslag?

De laborant klinische neurofysiologie en een neuroloog beoordelen het onderzoek. Het verslag daarvan komt in het dossier en de behandelend arts bespreekt de uitslag met je.

Heb je nog vragen?

Heb je naar aanleiding van deze folder nog vragen of kun je niet naar deze afspraak komen? Bel ons op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur.

  • Polikliniek Neurologie telefoon 0413 – 40 19 53.