Skip to Content

Voedingsadviezen bij een vernauwing van de darm

Bij een vernauwing in de darm is het belangrijk dat er geen grote, grove voedselresten in de ontlasting zitten zodat de ontlasting kan passeren.

De kans op verstopping bestaat vooral bij te snel eten, onvoldoende kauwen, niet goed schillen of niet goed koken van eten. Als kauwen moeilijk gaat of niet lukt kunt u ervoor kiezen de maaltijd goed fijn te snijden of de volledige maaltijd te pureren of fijn te malen.

Sommige voedingsmiddelen kunnen verstopping veroorzaken. Wees daarom voorzichtig met de volgende producten:

  • asperges
  • bleekselderij, rabarber, aubergine, venkel
  • champignons, bamboescheuten
  • maïs, artisjok
  • zuurkool, schorseneren
  • grove rauwkost, zoals knolselderij en wortel
  • sperzie- en snijbonen
  • taugé
  • peulvruchten zoals witte bonen, bruine bonen, linzen, (split-)erwten
  • taai en draderig vlees
  • noten, zaden en pitten
  • citrusfruit (sap mag wel)
  • verse ananas
  • druiven
  • gedroogde vruchten zoals dadels, vijgen, pruimen, rozijnen, tutti frutti
  • kokosproducten, popcorn en amandelspijs
  • neem bij voorkeur geschild en ontpit fruit zonder harde, vezelige stukken en pitten.

Hierbij is het ook belangrijk voldoende vochtinname te bereiken. Streef naar minimaal 1,5 tot 2 liter drinkvocht per dag. Dit zijn ongeveer 10 – 15 glazen. Drink ook tijdens de maaltijden, maar let erop dat u goed blijft kauwen en het voedsel niet wegspoelt.