Skip to Content

Zenuwecho

De behandelend arts heeft een zenuwecho voor je aangevraagd. In deze folder leggen we uit wat een zenuwecho inhoudt en krijg je algemene informatie over het verloop van het onderzoek.

Wat is een zenuwecho?

Echo is een onderzoek met geluidsgolven. Het is een manier om organen en weefsel (zoals bijvoorbeeld spieren en zenuwen) zichtbaar te maken. Het echo-onderzoek wordt uitgevoerd met een transducer. Dit is een apparaatje dat de geluidsgolven zendt en ontvangt. Deze geluidsgolven hoor je niet. Door deze transducer tegen de huid te houden, worden geluidsgolven in het lichaam gezonden. De organen en weefsel in het lichaam weerkaatsen de geluidsgolven. Deze echo's worden op een beeldscherm weergegeven, waarna er afbeeldingen van worden gemaakt.

Hoe bereid je jezelf voor?

  • Gebruik geen crème, olie of bodymilk op de huid
  • Zorg dat armen en/of benen gemakkelijk ontbloot kunnen worden
  • Draag geen sieraden of horloge

Hoe verloopt het onderzoek?

Een laborant of neuroloog voert het onderzoek uit. Tijdens het onderzoek zit je op een stoel of lig je op een onderzoeksbank. Het te onderzoeken deel van het lichaam wordt ontbloot. Eerst krijg je een beetje (koude) gel op het te onderzoeken lichaamsdeel. Deze gel is op waterbasis en niet schadelijk voor de kleding. Daarna beweegt de neuroloog of laborant de transducer over het te onderzoeken gebied. De zenuwen worden zichtbaar op een monitor en van deze beelden worden afbeeldingen gemaakt. In de afbeeldingen kunnen daarna metingen worden gedaan om bijvoorbeeld de dikte van de zenuw te bepalen.

Het onderzoek duurt ongeveer 15 tot 30 minuten.

Hoe krijg je de uitslag?

De laborant klinische neurofysiologie en een neuroloog beoordelen het onderzoek. Het verslag daarvan komt in het dossier en de behandelend arts bespreekt de uitslag met je.

Heb je nog vragen?

Heb je naar aanleiding van deze folder nog vragen of kun je niet naar deze afspraak komen? Bel ons op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur.

  • Polikliniek Neurologie telefoon 0413 – 40 19 53.