Skip to Content

Zenuwecho

Uw behandelend arts heeft voor u een zenuwecho aangevraagd. In deze folder leest u wat een zenuwecho is en hoe het onderzoek verloopt.

Wat is een zenuwecho?

Echo is een onderzoek met geluidsgolven. Het is een manier om organen en weefsel (zoals bijvoorbeeld spieren en zenuwen) zichtbaar te maken. Het echo-onderzoek wordt uitgevoerd met een transducer. Dit is een apparaatje dat de geluidsgolven zendt en ontvangt. Deze geluidsgolven hoor je niet. Door deze transducer tegen uw huid te houden, worden geluidsgolven in uw lichaam gezonden. De organen en weefsel in uw lichaam weerkaatsen de geluidsgolven. Deze echo's worden op een beeldscherm weergegeven, waarna er afbeeldingen van worden gemaakt.

Hoe bereidt u zich voor?

  • Gebruik geen crème, olie of bodymilk op de huid
  • Zorg dat armen en/of benen gemakkelijk ontbloot kunnen worden
  • Draag geen sieraden of horloge

Hoe verloopt het onderzoek?

Een laborant of neuroloog voert het onderzoek uit. Tijdens het onderzoek zit u op een stoel of ligt u op een onderzoeksbank. Het te onderzoeken deel van uw lichaam wordt ontbloot. Eerst krijgt u een beetje (koude) gel op het te onderzoeken lichaamsdeel. Deze gel is op waterbasis en niet schadelijk voor uw kleding. Daarna beweegt de neuroloog of laborant de transducer over het te onderzoeken gebied. De zenuwen worden zichtbaar op een monitor en van deze beelden worden afbeeldingen gemaakt. In de afbeeldingen kunnen daarna metingen worden gedaan om bijvoorbeeld de dikte van de zenuw te bepalen.

Het onderzoek duurt ongeveer 15 tot 30 minuten.

De uitslag

De laborant klinische neurologie en een neuroloog beoordelen het onderzoek. Het verslag komt in uw dossier en uw behandelend arts bespreekt de uitslag met u.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of kunt u niet naar deze afspraak komen? Bel ons op, op werkdagen van 08:00 uur tot 17:00 uur:

  • Klinische neurofysiologie (KNF): 0413 – 40 19 53
  • KNF: aanmelden route 120, wachtkamer route 119, telefoon 0413 – 40 19 53