Spring naar de content

Veelgestelde vragen gipskamer

Het traditionele mineraalgips en kunststof gips moet altijd droog blijven.

Heeft u een semi-rigide kunststofgips, dan mag dit gips wel nat worden. Het gips is iets flexibeler en biedt minder steun dan de andere materialen en is daardoor niet voor alle letsels geschikt.

Als het gips niet nat mag worden, kunt u op de gipskamer speciale hoezen krijgen voor het douchen. Eén hoes kunt u de hele gipsperiode gebruiken. De hoes kost tussen de 15-20 euro. Deze kosten worden niet vergoed door de zorgverzekeraar.

De hoes is minder geschikt om te zwemmen. Met name als u met de hoes tegen de zwembadrand of tegen andere mensen aanstoot, loopt u het risico dat de hoes verschuift en daardoor vol water loopt..

U mag vliegen met gips, maar hiervoor gelden wel strenge regels. Een internationale regel is dat vliegen met rondom gesloten gips verboden is. Dit heeft te maken met drukverschillen in de cabine. Tijdens het vliegen kunnen handen en voeten wat opzwellen door vochtophoping. Hierdoor kan het gips te strak gaan zitten. Luchtvaartmaatschappijen passen deze internationale regel op verschillende manieren toe, waardoor de richtlijnen per luchtvaartmaatschappij verschillen. Als u wilt vliegen met gips om uw arm of been, neem dan altijd vooraf contact op met uw luchtvaartmaatschappij om te informeren naar de geldende regels. De gipsverbandmeester zal hier bij het aanleggen van gips zo veel mogelijk rekening mee houden. Bernhoven geeft geen medische verklaring ‘Fit-to-fly’ af, omdat wij uw gezondheid tijdens de vlucht niet kunnen garanderen.

Een veelvoorkomende vraag, waar helaas geen kant of klaar antwoord op is. Bij het wel of niet mogen besturen van een auto heb je te maken met diverse instanties (wetgeving en verzekering) die daar verschillende regels voor hebben. Ons advies is daarom geen auto besturen zolang je in het gips zit.

http://www.vgned.nl/uploads/files/inditverband/2013-4.pdf (blz 16. Dokter, mag ik autorijden met gips).

De aard van het letsel en het type sport bepalen of het verstandig is om te sporten. Een gips word aangelegd om een bepaald lichaamsdeel rust te bieden. Stoten, vallen, harde trillingen of zware krachten moeten worden vermeden. Veel sporten zijn daardoor niet geschikt.

Daarnaast heb je ook te maken met de omgeving (teamgenoten, tegenstanders). Met het harde gips lopen zij het risico zich te verwonden aan het gips. Een scheidsrechter kan daarom beslissen dat je niet aan een wedstrijd mag deelnemen.

Draagt uw kind een gips- of spreibroek, dan kan hiervoor een speciale maxicosi worden gehuurd.

Meer informatie vindt u op deze website: http://www.maxi-cosi.nl/nl-nl/service/hip-safety-service.aspx