Spring naar de content

Behandeling van wratten met bleomycine

Omdat u last heeft van hardnekkige wratten heeft u samen met uw dermatoloog besloten om uw wratten te laten behandelen met bleomycine. In deze folder leggen we u uit wat die behandeling inhoudt en wat bleomycine is.

Wat is bleomycine?

Uw wrat reageert niet op de gebruikelijke behandeling met stikstof of wrattentinctuur, daarom is gekozen voor bleomycine. Bleomycine is een middel dat de celgroei afremt, in medische termen hoort bleomycine thuis in de groep cytostatica. Bleomycine remt de groei van de afwijkende cellen in de opperhuid waarin de wrat zich heeft ontwikkeld. Bij het behandelen van uw wrat(ten) wordt het middel in een hele kleine hoeveelheid ingespoten op de plek waar de wrat zich bevindt.

Wanneer mag u niet met bleomycine worden behandeld?

  • Als u overgevoelig bent voor bleomycine
  • Als u zwanger bent of als u denkt zwanger te zijn
  • Als u borstvoeding geeft
  • Als de wrat vlak bij de nagels zit, kunt u ook niet met bleomycine worden behandeld, want de kans bestaat dat uw nagel dan misvormd wordt

!Belangrijk

De hoeveelheid bleomycine waarmee u wordt behandeld is zeer klein. Toch adviseren we zowel mannen als vrouwen uit voorzorg om tijdens en tot drie maanden na de behandeling een zwangerschap te voorkomen.

De behandeling

Hoe bereidt u zich voor?

Twee dagen voor dat u wordt behandeld, moet u eventueel eelt van uw wrat weghalen. Dat kunt u doen met een eeltschaaf of eeltrasp.

Hoe verloopt de behandeling?

U wordt behandeld op de dagbehandeling oncologie, route 144. U krijgt van de arts een plaatselijke verdoving naast de wrat. Zit uw wrat op de voetzool, dan kan deze injectie pijnlijk zijn. Wanneer de verdoving werkt, spuit de arts bleomycine in de wrat. 

Heeft u op allebei uw voetzolen wratten, dan behandelen we één voet tegelijk. Ook als u meer wratten op uw handen heeft, behandelen we niet alle wratten tegelijk. Dit doen we omdat u last van napijn kunt krijgen. Dus als u meerdere wratten heeft, zult u een paar keer terug moeten komen voor de behandeling.

Wat gebeurt er na de behandeling?

Als de bleomycine is ingespoten, krijgt u een pleister op de wrat. Wanneer de verdoving is uitgewerkt kunt een week tot tien dagen last hebben van een brandend en kloppend gevoel. Heeft u veel last van de pijn, neem dan paracetamol. Laat de behandelde wrat absoluut met rust! Ga niet over de pijnlijke plek wrijven of krabben.

De behandelde wrat zal eerst rood worden en opzwellen. Soms ontstaat een bloedblaar. Na een paar dagen wordt de wrat zwart en sterft af. Dit kan een paar weken duren. U houdt aan de behandeling meestal geen littekens over.

  • De eerste dag na de behandeling mag u niet douchen.
  • Als de blaar op uw wrat opengaat, mag deze niet nat worden.
  • Heeft u heftige pijn, neem dan contact op met de polikliniek dermatologie. Doe dat ook als u ongerust bent of ergens over twijfelt.

Zijn er bijwerkingen?

Er bestaat een kleine kans dat de wrat gaat ontsteken, dat merkt u omdat de plek rond de wrat rood wordt en warm aanvoelt. In dat geval neemt u contact op met de polikliniek dermatologie: 0413 – 40 19 29.

Heeft de behandeling effect?

Ongeveer 60 tot 75 procent van de hardnekkige wratten blijft na één tot drie behandelingen weg. Heel soms komt een wrat toch terug. In dat geval neemt u contact met ons op om te overleggen wat we kunnen doen.

Controle

U krijgt direct na de behandeling een afspraak mee voor controle na zes weken.

Heeft u nog vragen?

Heeft u nog vragen, aarzel dan niet en stel ze aan uw behandelend dermatoloog of verpleegkundige. Op werkdagen kunt u contact opnemen met de polikliniek dermatologie: 0413 - 40 19 29 / Route 020.