Spring naar de content

Niet-allergische overgevoeligheid van het neusslijmvlies

Met behulp van onderzoek is vastgesteld dat het slijmvlies van uw neus overgevoelig is voor bepaalde prikkels. In deze folder vindt u informatie over deze prikkels: de niet-allergische prikkels. Tevens leest u wat u zelf kunt doen om uw klachten te verminderen.

Voor welke prikkels bent u overgevoelig?

Wanneer u overgevoelig bent voor bepaalde prikkels kan uw lichaam op verschillende manieren reageren. Sommige mensen krijgen het benauwd en krijgen dan klachten als astma, anderen krijgen tranende ogen, een verstopte neus of een loopneus en/of moeten vaak niezen. Vaak reageert ook de huid in de vorm van eczeem. Deze klachten kunnen worden veroorzaakt door allergische prikkels en niet-allergische prikkels. Uw arts vermoedt dat uw klachten worden veroorzaakt door niet-allergische prikkels.
Niet-allergische prikkels zijn prikkels waar iedereen last van kan hebben. Uw klachten worden veroorzaakt doordat het neusslijmvlies sterk reageert op dit soort prikkels. Hierbij zwelt het neusslijmvlies op waardoor de toegankelijkheid van de neus minder wordt. Uw neus raakt daardoor vaak verstopt.

Niet-allergische prikkels zijn:

 • Irriterende stoffen die u inademt, zoals tabaksrook, verbrandingsgassen, bak- en braadluchtjes, parfum, make-up, sprays, formaldehydegas uit spaanplaat of isolatiemateriaal, de lucht van chloor(water), boenwas, verf, terpentine, schoonmaakmiddelen, benzinedampen, uitlaatgassen van auto’s, drukinkt. Maar ook fijne stofdeeltjes en stuifmeel in de lucht.
 • Weersomstandigheden zoals mist, regen, vochtig weer, sterke temperatuurswisselingen of koude lucht.

Waarschijnlijk speelt erfelijkheid een rol. Zo kan een overgevoelig neusslijmvlies in bepaalde families veel voorkomen, terwijl het in andere families ontbreekt. Daarnaast is bekend dat juist die mensen die al ergens allergisch voor zijn, vaak ook overgevoelig zijn voor niet-allergische prikkels.

Onderzoek

Er bestaan geen onderzoeken waarmee kan worden nagegaan voor welke niet-allergische prikkels u precies overgevoelig bent.
De oorzaak van een overgevoelig neusslijmvlies is vaak niet bekend waardoor die ook niet kan worden weggenomen.
Wanneer uw arts vermoedt dat uw klachten worden veroorzaakt door niet-allergische prikkels, kunt u proberen erachter te komen welke prikkels bij u de klachten veroorzaken.
Het kan handig zijn hiervoor een klachtendagboek bij te houden. Daarin noteert u wanneer de klachten optreden en welke prikkels zich op dat moment in uw omgeving voordoen.
Vervolgens is het raadzaam om onderstaande adviezen op te volgen. Let daarbij vooral op de adviezen die betrekking hebben op het vermijden van die prikkels waarvan u mogelijk zelf heeft ontdekt dat die klachten bij u veroorzaken.
In sommige gevallen kunnen bepaalde medicijnen de klachten doen verminderen.

Adviezen

 • Niet roken
  Wanneer u rookt of in uw huis wordt gerookt en uw klachten nemen hierbij toe, is het belangrijk om te stoppen met roken en in een rookvrije omgeving te wonen. De fijnere rookdeeltjes blijven lang, zeker acht uur, zweven. Het is dan ook geen oplossing als ouders van kinderen met klachten alleen ’s avonds roken als de kinderen naar bed zijn. Ook roken onder de afzuigkap lost niets op. Als u al wilt blijven roken, dan is buiten roken de enige oplossing.
 • Houdt uw woonomgeving zo veel mogelijk stofvrij
  Als u last heeft van stof houdt daar dan rekening mee met de inrichting van uw huis. Gebruik gladde materialen voor vloer en wanden want die zijn gemakkelijker stofvrij te houden. Gebruik gesloten kasten. Neem meubels e.d. af met een klamvochtige doek of een wisser met stofbindende doekjes. Gebruik als dat mogelijk is een stofzuiger met een zogenoemd hepafilter.
 • Formaldehydegas
  In een aantal producten is formaldehyde verwerkt. Dit kan het eerste half jaar vrij komen in de vorm van formaldehydegas, vooral bij een hoge temperatuur en vochtigheidsgraad. Dat vrijkomende gas kan klachten veroorzaken.
  Bronnen van formaldehydegas zijn: meubels, (nieuw) spaanplaat, isolatiemateriaal, triplex en board, lijmen voor vloerbedekking, hobbylijmen, shampoos, badschuim, sommige cosmeticaproducten, tabaksrook en schoonmaakmiddelen.
  • Let daarom bij de aanschaf van een product op de samenstelling er van.
  • Plak de onderzijde van meubels die van spaanplaat zijn gemaakt af met plakplastic.
  • Ventileer voldoende.
 • Bak- en braadluchtjes
  Bak- en braadluchtjes, maar ook de geur van kruiden en specerijen kunnen klachten veroorzaken. Ventileer daarom goed en zet de afzuigkap aan. Laat de afzuigkap nog tien tot twintig minuten na het koken doordraaien.
 • Textiel
  Textiel, niet alleen kleding maar ook meubelstoffen, is behandeld met een kreukherstellende of vuilafstotende stof. Ook deze stoffen kunnen klachten geven. U kunt kleding laten stomen voordat u het gaat dragen.
 • Drukinkt
  De drukinkt van een ‘verse’ krant kan prikkelend werken. Laat de krant even opengeslagen liggen voordat u hem gaat lezen.
 • Lijm en verf
  Is klussen uw hobby, probeer dan een hobby te kiezen waarbij geen lijm- of verfluchten vrijkomen of waar andere sterk geurende middelen worden gebruikt.
 • Houtkachels en verbrandingsgassen
  De rook van open vuur kan erg prikkelend werken op de luchtwegen. Daarnaast wordt bij verbranding vocht geproduceerd. Daarom is bij gebruik van geisers en gaskachels een goede afvoer noodzakelijk.

Medicijnen

Het is voor u dus belangrijk zoveel mogelijk prikkels te vermijden. Er bestaan ook medicijnen (sprays) die uw overgevoeligheid kunnen verminderen. Uw arts kan aangeven of het in uw geval zinvol is om medicijnen te gebruiken. Medicijnen zijn er in de vorm van poeder dat met een speciaal apparaatje (inhalator) wordt ingenomen, of een spray (vloeibaar). Het nadeel van de spray is dat deze zelf een prikkelende werking op het slijmvlies kan hebben. De poedervorm verdient meestal de voorkeur omdat droge poeder minder prikkelt en ook reukloos is.

Meer informatie

Voor meer informatie over niet-allergische prikkels kunt u ook terecht bij het Astma Fonds.
Het Astma Fonds heeft een speciale advieslijn,  het nummer is 0900 - 227 25 96. U kunt ook terecht op het internet: www.astmafonds.nl E-mail: info@astmafonds.nl

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Dan kunt u van maandag t/m vrijdag contact opnemen met de polikliniek KNO-heelkunde van Bernhoven.

Telefoonnummer: 0413 - 40 19 47. Route 020.